Proponuję Wam trochę mięska na sobotę. Miękki schab, aromatyczna gruszka i puree ziemniaczane z gorczycą. Łatwo, szybko i smacznie! Składniki dla 4 osób: • 1/2 kg schabu bez kości • 1 mała cebula • sól morska • 1 łyżka cukru brązowego • 1 łyżeczka kminku • odrobina gałki muszkatołowej • 2 liście laurowe • 3 ząbki czosnku • 4 listki szałwii • 1 gałązka oregano • olej(...)pokrojoną w drobną kostkę z nasionami gorczycy. • Cebulę, miękkie masło i śmietanę dodać do gorących ziemniaków i utłuc na jednolitą, puszystą masę. • Podawać schab pokrojony w plastry z aromatyzowaną gruszką i puree ziemniaczanym. Danie to pochodzi z warsztatów świątecznych w Makro z Kurtem Schellerem
To co kochamPrzepis ten to numer popisowy mamy Sławka. Schab jest bardzo kruchy, lekko słodki dzięki morelom i łatwo się kroi. Idealna przekąska, która wygląda znakomicie i równie wybornie smakuje! Składniki: • ładny kawałek schabu środkowego ok. 1,5 kg • 40 dkg moreli suszonych • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Schab naciąć wzdłuż w trzech
To co kochamznaczy, że są złe. Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną przekąską. Równie smacznie smakują z mięsem drobiowym :) Składniki: 3 plastry schabu 3 łyżki pesto pietruszkowego mały słoiczek suszonych pomidorów 3 plastry sera żółtego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania(...)Plastry schabu rozbijamy np przez folię spożywczą na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy zielonym, pietruszkowym pesto. Na bok schabu nakładamy po kilka suszonych pomidorów i zwinięty plasterek sera. Mięso zwijamy na kształt roladki. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju, najlepiej na małym ogniu pod przykryciem, by roladka w środku
Kuchnia w czekoladzietrzymałam się ściśle jego przepisu, ponieważ nie miałam wszystkich produktów. Końcowy efekt i tak jest rewelacyjny. Zmiany jakie wprowadziłam to zamiast ryżu podałam kasze pęczak, nie użyłam steków tylko schabu i dodatkowo dałam suszone grzyby, które moim zdaniem do całości pasują idealnie. Nie lubię korniszonów, ale to danie jest fantastyczne. Danie z cyklu obiad w 15 minut, ja zrobiłam(...)minut. Potrzebujemy: Dla 4 osób 400g schabu bez kości (w oryginale 2 steki z polędwicy wołowej każdy po 200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2 czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Schab zapiekany w serze żółtym i winie, w towarzystwie pieczarek... Pycha! Składniki: 1 kg schabu 25 dag wędzonki 30 dag pieczarek 30 dag sera żółtego 11/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Schab pokroić w plastry o grubości 2 cm, rozbić tłuczkiem i obsmażyć na oliwie z obu stron na złoto. Posypać solą
Tradycyjna Kuchniawymyśliłam całkiem sama, wczoraj :) Efekt przeszedł moje oczekiwania. Do tego stopnia, że jutro robię ją znów. Zapraszam! Składniki: - 200 g makaronu ryżowego (u mnie grubsze wstęgi) - 150 g schabu wieprzowego - mała puszka kukurydzy - garść szpinaku baby - 1/2 awokado - ogórek szklarniowy - garść pestek słonecznika i sezamu - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 2 łyżki sosu teriyaki(...)cytryny - łyżka octu ryżowego - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - olej kokosowy do smażenia Przygotowania zaczynam dzień wcześniej, od zamarynowania mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (optymalnie na całą noc) Makaron ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, hartuję zimną wodą
Cook&LoveTakie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić(...)marchewkę pocięta w talarki,przyprawę warzywną,kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu na rumiano z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić
Kolorowa kuchnia Elkiśliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki, kupuję kości, które mają mięso, mam rzeźnika, który sprzedaje kości z mięsem, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości gotuję z dodatkiem(...)krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek z cebulką, 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie mięsa: Wykorzystałam mięso, które jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzewnątrz, zachowując w środku pożądaną soczystość. Polecam patent wypróbować i wykorzystać przy okazji najbliższego podejścia do schabowych na obiad. Satysfakcja gwarantowana :) Składniki na kilka/kilkanaście porcji kotletów: 1kg schabu - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa - do przyprawienia 3 całe jaja - średnie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista(...)bułką tartą, sypane "na oko" smalec - do smażenia; wg.mnie jest lepszy w tym przypadku niż olej, bo nadaje kotletom bardziej wyrazistego smaku; jak szaleć z kaloriami, to szaleć! :) Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1cm. Każdą porcję rozbić tłuczkiem na desce z obydwu stron do pożądanej grubości - u mnie
Grunt to przepis!Dlatego dziś chciałabym Wam polecić wspaniały przepis na szaszłyki paprykowe. Są nie dość, że pyszne to jeszcze bardzo kolorowe i proste w przygotowaniu. Warto! Szaszłyki paprykowe 20 dag schabu 20 dag kiełbasy śląskiej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 cebule odrobina soli 4 patyczki do szaszłyków Schab kroimy w niedużą kostkę, kiełbasę w małe kawałki(...)kolejno papryki w paski (około 1 cm) oraz cebule w krążki. Na patyczki nabijamy kolejno paprykę żółtą, kawałek schabu, paprykę czerwoną, krążek cebuli, kawałek kiełbasy oraz paprykę zieloną i tak do końca patyczka. Nabijamy kolejno na wszystkie patyczki. Delikatnie solimy i układamy na tackę do grilla lekko polaną olejem. Pieczemy na grillu około
Gotuję Testujężółty i szynkę wrzucam do piekarnika, w tym czasie gotuję ziemniaki, do tego jakieś warzywka na surówkę i pyszny obiad gotowy :) Składniki na 5 roladek: ok. 400 g schabu sól, pieprz, papryka słodka w proszku 5 plasterków sera żółtego 5 plasterków szynki 5 kawałków ogórka konserwowego 5 wykałaczek olej Schab pokroić na plastry i rozbić dość cienko tłuczkiem. Każdy(...)kawałek mięsa oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie po kolei na każdym kawałki schabu położyć plasterek sera żółtego, szynki i kawałek ogórka, zawinąć w roladkę i spiąć na brzegu wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować wierzch olejem i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Podawać na ciepło
Simply Foodróżnych osób, że daje bardzo ciekawe efekty smakowe. Zastanawiałam się jakie danie przy jego użyciu przygotować i po chwili zastanowienia wybór padł jednak na klasykę, czyli wędlinę. Postanowiłam zrobić schab, który najpierw marynowałam w solance z dodatkiem dymu w płynie i przypraw, a następnie upiekłam w rękawie wędzarniczym, aby mięso się nie wysuszyło. W ten oto sposób powstała(...)pyszna, delikatna i krucha podwędzana wędlina. Zapraszam po przepis. Koniecznie wypróbujcie i zobaczcie jak prosto jest ją przygotować. Schab wędzony dymem w płynie Czas przygotowania: 120 minut + 48 godzin marynowania Składniki: 1000 - 1200 g schabu wieprzowego 70 ml naturalnego dymu wędzarniczego w płynie 1000 ml wody 60 g soli niejodowanej kilka ziarenek pieprzu 2 liski laurowe kilka ziarenek ziela
Kulinarne przygody Gatityukładamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie 10 g jogurt grecki 50 g miód Obrany seler(...)piekarniku. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę miodu, pokruszony ser Lazur lub Gorgonzolę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bardzo cienko pokrojony schab. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie i za miło spędzony czas! Artykuł Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyPyszny aromatyczny schab nadziewany suszonymi pomidorami w oleju pieczony w piekarniku. Zapraszam :) Składniki : 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy węgierskiej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu i tymianku 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki oliwy 1 l bulionu z kurczaka sól, pieprz do oprószenia Wykonanie : Mięso myjemy(...)osuszamy ręczniczkiem papierowym. Następnie długim i ostrym nożem robimy w środku schabu otwór aż do samego końca i ściśle upychamy w niego pomidory. Mięso nacieramy przyprawami, oprószamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do brytfanki, polewamy oliwą, obkładamy gałązką rozmarynu i tymianku, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso zalewamy bulionem i pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne roladki.Przyznam się że często je robię , raz z kurczaka, raz z indyka, a dzisiaj ze schabu, moja rodzina je uwielbia. Dodatki oczywiście można zmieniać ale u mnie najlepiej schodzą z mozzarella i suszonymi pomidorami. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 6 ładnych plastrów schabu ( rozbitych) sol, pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy 1 słoiczek suszonych pomidorów(...)oleju 3 duże kulki mozzarelli 600 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki 2 łyżki suszonego czosnku lub świeże ząbki Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki, nakładamy dość dużo na każdym płacie mięsa. Roladki zwijamy jak krokiety, jeśli mięso jest dobrze rozbite nie potrzeba
Sama słodycz i szczypta chili