Sezon na dynię rozkręcił się na dobre i dlatego dania z dynii powinny zagościć na Twoim talerzu. Nie wiesz co zrobić z dynii? Przepisy na dania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam! Składniki na 10 roladek: 10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach po pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski kawałek sera żółtego sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek(...)kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W trakcie gotowania obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i dodać do wywaru z mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać Ajvar, wędzoną paprykę w proszku, przemieszać i gotować kilka minut. Do sosu można
Czerwień i błękitsię wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię(...)chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej
I tu będę miała takie teKurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Filety z indyka w sosie Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filety z indyka w sosie . Prosto, szybko i smacznie. My
Słodkie okruszkiŚwięta już coraz bliżej. Czas pomyśleć o tym co znajdzie się u Nas na stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej
Lena GotujePyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa z makaronem. To jedne z moich ulubionych dań jednogarnkowych. A Wy lubicie takie treściwe zupy? Składniki: 500 g schabu 150 g makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej 2 cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)podsmażam przez 10 minut. Dorzucam słodką paprykę, pieprz cayenne, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz. Całość zalewam gorącą wodą, tak by przykryła całość i gotuję przez 40 minut. W między czasie gotuję makaron, odcadzam. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek. Gotuję do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu tymianek 2 cebule 1/2 szklanki octu winnego 1/4 szklanki oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka Wykonanie: Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję(...)1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecieram przez sito. Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam
Bea(u)ty kitchenBardzo lubię sos cebulowy, ostatnio występował ze schabem, teraz trochę go zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju(...)czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem
e-PrzepisyKulinarneMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyprawami. Połącz w gładką masę. Smaż do zarumieniania. Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Omlet możesz zjeść z grubym plastrem pomidora. Alternatywa do tradycyjnych dań Schab z pieczarkami z zapiekanymi warzywami – mięso obsmaż z obu stron. Na patelnię dodaj pokrojone pieczarki i cebule. Duś pod przykryciem, pod koniec dodaj kilka łyżek śmietany 30% razem z ulubionymi(...)minut. Gołąbki z ryżem z kalafiora – w większości sklepów znajdziesz mrożony rozdrobniony kalafior, który przypomina ryż. Możesz również drobno pokroić ten rodzaj świeżego warzywa. Kapustę pozbawioną głąba gotujemy przez ok. pół godziny. Mieszamy kalafior z mięsem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Zawinięte gołąbki układamy na głębszej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy 1,5–2 szklanki wody i pieczemy przez
Kuchnia MagdaLenyprzyprawami. Połącz w gładką masę. Smaż do zarumieniania. Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Omlet możesz zjeść z grubym plastrem pomidora. Alternatywa do tradycyjnych dań Schab z pieczarkami z zapiekanymi warzywami – mięso obsmaż z obu stron. Na patelnię dodaj pokrojone pieczarki i cebule. Duś pod przykryciem, pod koniec dodaj kilka łyżek śmietany 30% razem z ulubionymi(...)minut. Gołąbki z ryżem z kalafiora – w większości sklepów znajdziesz mrożony rozdrobniony kalafior, który przypomina ryż. Możesz również drobno pokroić ten rodzaj świeżego warzywa. Kapustę pozbawioną głąba gotujemy przez ok. pół godziny. Mieszamy kalafior z mięsem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Zawinięte gołąbki układamy na głębszej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy 1,5–2 szklanki wody i pieczemy przez
Kuchnia MagdaLenyPyszne mięsko w pysznym sosie - idealne na niedzielny obiad. Składniki: 1 kg schabu 1 cebula 3-4 pieczarki olej do obsmażenia mięsa mąka krupczatka do obtoczenia mięsa 1 suszony grzybek listek laurowy ziele angielskie 1 łyżka śmietany 12-18% woda sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy mielona wędzona papryka natka pietruszki Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić na plastry. Oprószyć pieprzem(...)dodać wędzoną paprykę i wlać gorącą wodę. Mięso przełożyć do rondelka, dorzucić jeszcze liść laurowy, suszony grzybek oraz ziele angielskie. Uzupełnić wodę tak, aby była nieco ponad poziom mięsa. Gotować na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolać wody. 3. Kiedy już mięso jest miękkie, hartujemy śmietanę i wlewamy do sosu, dodajemy też sól i kurkumę, zagotować. Dodać natkę pietruszki
Kuchnia domowa Anikażdym razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć(...)jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło. Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!