gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka(...)kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz po Grecku - 110 gram - 129 kcal Dorsz Wędzony - 100 gram - 56 kcal Pulpety Rybne z Dorsza , 2 sztuki - 120 gram - 134.5 kcal Łosoś
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisuszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125g) pieprz sól mąka do obtoczenia roladek olej lub olej z suszonych pomidorów do smażenia 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% 2 gałązki rozmarynu Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat. Ser pokroić w ósemki. Kotlety oprószyć pieprzem, posmarować cienko musztardą, wyłożyć pół łyżki pasty pomidorowej(...)minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut. Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami. Smacznego
Obiad gotowyrzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia, w którym gotuje się kormę, a raczej piecze czy dusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna(...)pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie! :) (Informacje o kormie dzięki uprzejmości Wikipedii) Składniki: 350-400 g schabu wieprzowego lub chudej szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku
Kuchnia PrezydentowejSezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!strony Kulinarne Przygody Gatity . Agata, prowadząca blog, co rusz powoduje, że "muszę to zrobić ". No to robię ! I warto :) Polecam! składniki 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca przygotowanie Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym(...)szerokim otworem) i dokładnie zamknąć. Słoik wstawić do wysokiego garnka i zalać zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika. Mięso w słoiku gotować 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączyć źródło ciepła i zostawić słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia. Kiedy wystygnie, schować
Stare GaryŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobrze mnie już znacie i wiecie, że uwielbiam dania rybne lub z owocami morza. Zupę rybną gotuje od dość niedawna, bo może 3 -4 lata temu przygotowałam ją po raz pierwszy. Niestety w regionie Polski, z którego pochodzę, zupy rybne nie są popularne. Zresztą mam wrażenie, że oprócz Mazur to nie robi się ich w polskich domach prawie wcale(...)trzeba chcieć ukształtować sobie, swój smak, szukać produktów i posiłków, które nas interesują bo inaczej można odnieść wrażenie, że jedyne co nam całe życie serwują to rosół, pomidorowa i schaby. Na szczęście ja od zawsze za kuchnią polska nie przepadałam, choć z czasem kiedy tak, na prawdę odkryłam prawdziwy smak polskich potraw, to też je pokochałam, szukałam nowych połączeń smakowych
SMYKWKUCHNIBoczek pieczony na kanapki – klasyka kuchni polskiej Moja rodzinka lubi wędliny na kanapki, szczególnie na śniadanie. Staram się by zamiennie co jakiś czas i domowa
Dorota SmakujechannelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3683&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Kiedy gotować barszcz wigilijny? Świąteczny barszcz to jedno z tych dań, których nie musisz gotować z dużym wyprzedzeniem. Za jego przygotowanie możesz zabrać się już w wigilię ewentualnie dzień wcześniej. Pamiętaj jednak, aby zarezerwować sobie na to kilka godzin(...)podgrzewany w nieodpowiedni sposób. Pamiętać, aby raz ugotowanego barszczu nie doprowadzać ponownie do wrzenia, bo stanie się bury. Lepiej po prostu podgrzewać go na niewielkim ogniu, ale nigdy nie gotować. Dodatkowo, pamiętaj że zakwas do barszczu należy dodawać niemal na samym końcu już po zdjęciu go ognia. To ten momentu od którego zupa już nie powinna być doprowadzana do wrzenia
okolicepalnika.plwzmocnienie. Polecam każdemu! A co na weekendowy obiad? Agata proponuje coś konkretnego – kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej. Wypróbujcie ten przepis, gdy znajdziecie w sobie trochę energii na gotowanie mimo wszechogarniającej gorączki. Uroczyste obiady Agaty Dlaczego lubię obiady Agaty i jej przepisy? Bo nawet takie dania jak kotlety schabowe (w jej wykonaniu czy zrobione według jej pomysłu) są naprawdę łatwe(...)zależą od rodzaju użytej musztardy (najlepiej wybrać taką, która najbardziej nam smakuje). Agata wybrała łagodną musztardę kremską. Kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej Składniki na 3 porcje: 500 g schabu 3 łyżeczki majonezu (30 g) 3 łyżeczki musztardy (30 g) sól, pieprz niepełna szklanka bułki tartej (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (40 g) 2 jajka 6 łyżek oleju rzepakowego
KulinarneImpresje.plaromatyczną, sycącą, rozgrzewającą i co najważniejsze – zdrową! Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła! Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition. Polecam! SKŁADNIKI: * schab z kością – 150 g * nóżki i skrzydełka z kurczaka – 3 szt * płatki bonito – 1 łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula(...)mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo
Ostra na Słodko