schab gotowany - 2318 przepisów (strona:115/155)

Roladki nadziewane leczem 109

Roladki nadziewane leczem Robiłam leczo i nasunął mi się pomysł, że to doskonały farsz do roladek ze schabu. Wyszły pyszne. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        2 jajka(...)Zalewamy wodą tylko tyle żeby warzywa były przykryte, ponieważ sos musi być gęsty i gotujemy 10 minut. 11.                     Na koniec dodajemy przecier pomidorowy

Kulinarna Chwila
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 134

niej mięso i sparzony  jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć-  również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać.  Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w  piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku(...)cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam  ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04   Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Moniki Smakołyki
Roladki ze szpinakiem 148

mrożonego szpinaku, 1 feta, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 2 woreczki ryżu ze szpinakiem SyS. Przygotowanie:    Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy na ok. 1,5 cm kotlety. Następnie każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę(...)minut podlewamy roladki szklanką wina i zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Ryż ze szpinakiem wsypujemy do zimnej wody, dodajemy szczyptę soli czosnkowej i gotujemy ok. 12 minut. Polecam z całego serca ten ryż, jest przepyszny

Aga w kuchni
Jak długo piec udka ? 31

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X jak długo piec udka ? Jak długo piec udka ? Poznaj najlepsze czasy pieczenia i ciesz się soczystym i smacznym mięsem. CZYTAJ WIĘCEJ Jak Długo Piec Udka - Podstawowe Wskazówki Pieczenie udka to popularna metoda przygotowywania soczystego i smacznego mięsa. W tym rozdziale przedstawimy podstawowe wskazówki dotyczące czasu i temperatury pieczenia udka, aby uzyskać idealne rezultaty. Wybór(...)udka oraz pierśi. Kluczowym elementem jest marynowanie mięsa przed pieczeniem, co pozwala na wniesienie dodatkowych smaków i aromatów. Następnie przenieśliśmy się do mięsa wieprzowego, prezentując sposób na pieczenie schabu oraz mięsa mielonego. Dla miłośników kaczki i indyka, dostarczyliśmy szczegółowe przewodniki dotyczące pieczenia udka kaczki i udka z indyka. Odpowiednie temperatury, przyprawy i techniki sprawiają, że te mięsa stają się prawdziwą

Podstawy Gotowania
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 201

17 czerwca miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych "30 minut z jakością QAFP" organizowanych przez System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products) Pod

upichcona
Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 117

papryką ( przepis tutaj ) +kasza gryczana podwieczorek jabłko kolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g) +szklanka fasolki szparagowej SRODA < CZWARTEK śniadanie filet z kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem(...)tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba orkiszowego+śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem 84

polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. W oryginale, prezentowanym przez Karola Okrasę (jednego z moich ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem polędwiczka wieprzowa 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu(...)kardamonem. Obłożyć pokrojonymi w cząstki jabłkami. Odstawić na 2 godziny. Następnie obsmażyć na złoty kolor i piec razem z jabłkami około 30 minut w 160 stopniach. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować do uzyskania gęstego syropu. Upieczoną polędwiczkę polać tą glazurą i wstawić na 5 minut

Pieguskowa Kuchnia
SOS BARBECUE 115

Dzisiaj przepis na SOS BARBECUE, idealny do mięs przeznaczonych do upieczenia lub grillowania np.: żeberek, udek, skrzydełek, filetów drobiowych, czy schabu.  Polecam przepis na sos barbecue i mam nadzieję, że Wam się spodoba :) -------------------------------------- Liczba porcji :  ok. 350ml Czas przygotowania : 25 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 duża cebula 2 łyżki masła 3/4 szklanki keczupu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu worcester(...)obieramy, miażdżymy - rozcieramy z solą. Krok 3. Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, dodajemy keczup, sos worcester, musztardę i cukier oraz miód. Sos doprawiamy solą i kilkoma kroplami sos chilli - gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gotowym sosem smarujemy mięso przeznaczone do upieczenia lub grillowania. Dobrze, jeżeli możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie

Moja Książka Kucharska
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 109

kostkę, zmiażdżone łodyg mięty, sól, pieprz biały 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Zakrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 45 minut.  Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam(...)dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, a następnie zmiażdżoną gałązkę mięty i całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje , stopniowo dodajemy zasmażkę , gotujemy, mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i świeżą miętę. Sos przelewamy na talerz

noteskulinarnyfiga
Łosoś teriyaki z fasolką 164

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka jarzynowa 58

Święta Bożego Narodzenia, a także w Wielkanoc. Z reguły robię od razu większą ilość i rozdaję w niewielkich słoikach tu i tam. Pasuje idealnie do wszelkiego pieczonego mięsiwa krojonego, schab bez sałatki jarzynowej jest dla mnie jakiś taki… niekompletny. I nigdy jarzynowa nie smakowała mi tak jak ta, którą zajadałam się będąc dzieckiem. Kminiłam i kminiłam i nie umiałam(...)mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 liście laurowe sól pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, chodzi o to, żeby nie przegotować warzyw, nie chcemy przecież żeby z sałatki zrobiła nam się papka dla niemowląt. Przed gotowaniem, dodajemy do wody liście laurowe

Kardamonovy
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 218

składników niż kasza palona) 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem, stłuc lekko tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano schab z obu stron. W międzyczasie w średnim garnuszku rozgrzewamy masło klarowane - około 1 łyżki i podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz pieczarki przekrojone na pół, a następnie(...)zaprawiamy mąką kukurydzianą. Mieszamy do powstania gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy z powrotem do sosu, chwilę dusimy. W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z tortellini i szynką 170

sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, Pieprz, sól do smaku Sałatka z tortellini i szynką Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Paprykę czerwoną i ogórka zielonego myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy, szynkę konserwową i ser żółty oraz(...)Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Smoothie z ananasem, bananem i pomarańczą Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Artykuł Sałatka z tortellini i szynką pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Wieprzowina po żołniersku 403

Składniki : 3-4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry boczku wędzonego koncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć(...)garnuszka w którym mamy ok. 3/4 szklanki wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia tak by sos się zagęścił, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i pieprzem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem. pomysł zaczerpnęłam z kolorowej broszurki wyd.Wojskowy Ośrodek

Proste Potrawy
Szynka domowa 23

aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia(...)nadać jej ładny „szynkowy” kształt. ? Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. ? Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. ? Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. ? Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. ? Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. ? Piec w temp

To co kocham
Zrazy schabowe w sosie po węgiersku 152

Schab w sosie po węgiersku. Zrazy schabowe w sosie po węgiersku Składniki: 600g schabu mąka do oprószenia kotletów sól i pieprz smalec lub olej do smażenia zrazów Sos węgierski do zrazów schabowych: 3-4 łyżki masła 1 duża, drobniutko posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki około 400ml wywaru z mięsa(...)ostrą papryką na połowie masła dla wydobycia silniejszego zabarwienia i smaku. Z reszty masła i mąki przygotować lekko zrumienioną zasmażkę, dodać przesmażony koncentrat, rozprowadzić wywarem, dodać tymianek i zagotować. Gotować na małym ogniu. Sos węgierski doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Krok 2. W tym czasie przygotować zrazy schabowe. Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien. Odciąć nadmiar tłuszczu

Moja Książka Kucharska
Szynka domowa 106

zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych(...)ładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. • Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć

To co kocham
Ciecierzyca w sosie pieczarkowym. 208

ciecierzycą w sosie pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć . Składniki: dla dwóch osób 500 g gotowej z puszki ciecierzycy 200 g pieczarek jedna cebula,średnia 4 cienkie kawałki schabu szparagi ,pęczek sól ,pieprz ,oliwa śmietana 18 % Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami i odstawić na 10 minut. Ciecierzycę odsączyć na sicie i odstawić . Cebulkę pokroić ,pieczarki obrać i pokroić w plastry(...)smaku .Do sosu wrzucamy ciecierzycę i podgrzewamy ją w sosie około 3 minuty , wkładamy też mięso . Szparagi ,jeśli są cienkie wkładamy do wrzącej wody na 5 minut pod przykryciem.Nie gotujemy!. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą,aby pozostały pięknie zielone.Smacznego

Ladylaura.
SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 111

mojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki(...)chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Podlać je sosem sojowym. Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną z mąką i gotować jeszcze ok 5 minut. (Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i czosnku

Kuchnia w opałach