schab gotowany - 2318 przepisów (strona:109/155)

Domowe wędliny 116

Chyba każdy z nas uwielbia zapach oraz smak pysznych wędlin dobrej jakości. Jednak na półkach sklepowych pełno jest dzisiaj sztucznych wyrobów, które nie nadają się do

Kuchcik gotuje
Domowe wędliny 168

Chyba każdy z nas uwielbia zapach oraz smak pysznych wędlin dobrej jakości. Jednak na półkach sklepowych pełno jest dzisiaj sztucznych wyrobów, które nie nadają się do

Kuchcik gotuje
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 193

Schabowy nie taki straszny...No wlasnie,nie przesadzajmy z tymi kaloriami i tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine. A

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie chrzanowym 33

Składniki: 8 plastrów schabu chrzan ze słoiczka (u mnie 3 łyżki, ale ilość będzie zleżeć od waszej preferencji) smalec do obsmażenia mąka do oprószenia 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz suszony majeranek ziele angielskie i liść laurowy smalec do obsmażenia 2 łyżki śmietany 18% lub 1/4 szklanki 30% Sposób przygotowania: 1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą(...)stron.  2. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać do smażącego się mięsa, chwilkę podsmażyć. Dodać wodę - tyle, by przykryła mięso. Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Do sosu dodać śmietankę, a następnie chrzan. Ilość chrzanu wedle własnego smaku. Dodać majeranku, doprawić solą i pieprzem.  4. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Wieprzowina w curry z brzoskwinią 155

pomyślałem, że wykorzystam kawałek schabu w inny sposób. Bez mleka kokosowego, bez ananasa… lenistwo wzięło górę i wykorzystałem to, co miałem w domu. Składniki (na 2 osoby): 100g schabu lub innego mięsa wieprzowego pół czerwonej papryki 1 cebula 1 brzoskwinia 200ml śmietanki 30% pół łyżeczki curry sos rybny szczypta cynamonu ząbek czosnku sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso należy pociąć(...)żeby cynamon i czosnek się nie przypaliły. Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do mięsa. Podobnie postępujemy z obraną brzoskwinią. Całość podduszamy kilka minut i dodajemy curry oraz śmietankę. Gotujemy kilka minut, aby śmietanka lekko odparowała i sos zgęstniał i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem. Smacznego

Jacob Tastes
Mielone wieprzowo-drobiowe z wędzonym boczkiem 58

Niedawno znajomy opowiadał mi o swoim rodzinnym przepisie na mielone z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem, więc kiedy tylko uzupełniłam zapasy wędzonego boczku od razu wypróbowałam

Kocham..lubię..gotuję..
Schab w sosie śliwkowym 287

wszelkiego rodzaju święta. Można je zrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu często gości na naszym świątecznym stole :) Składniki: 10 plastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozbić, doprawić sola(...)szklanki wody i podgrzewać - wymywamy w ten sposób cały smak, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa. Zalać płynem mięso w rondelku. Dodać suszone śliwki, rozmaryn, miód i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Spróbować sosu - doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Pół szklanki wody wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki. Dodać płyn do sosu cały czas

Kulinarne Inspiracje
Schab w ziołach z szynkowara 324

ostatnia, gdyż po oswojeniu się z szynkowarem, pomysły same będą cisnąć się do głowy. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Składniki na schab w ziołach -880 g schabu półtorej łyżeczki  PEKLOSMACZKA 2 łyżeczki ŻELATYNY WIEPRZOWEJ 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedziwedzim i szczypiorkiem 1 łyżeczka zielonej siekanej natki pietruszki pieprz ziołowy  SKWORCU   2 łyżeczki marynaty(...)lodówki. Na drugi dzień przełóż do foremki, załóż sprężynę i zaczep zgodnie z instrukcją. Dno garnka wyłóż ścierką kuchenną. Zalej wrzątkiem aż do górnego poziomu i zacznij delikatnie gotować szynkę. Nie musi bulgotać i raczej nie powinna, gdyż nie należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Schab w pomarańczach 148

kostki rosołowe  2 łyżki koncentratu pomidorowego pół czerwonej papryki garść świeżej mięty cytryna  2 łyżki miodu Przygotowanie:  Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu: Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki: Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej(...)łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty. Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej). Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie. Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu mięsa.  Gotowe mięso wraz

Smaki Brazylii
SCHAB DUSZONY W MLEKU 426

następnie zalać mlekiem. Patelnię zestawić z ognia, łyżką zeskrobać przypieczone "smaczki" z mięsa, wszystko razem wymieszać i wlać do naczynia ze schabem. Uwaga ! U mnie mleko sięgało do połowy schabu. Naczynie przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego (160 stopni C) piekarnika. W czasie duszenia mleko powinno bardzo delikatnie bulgotać. W razie czego zwiększyć lub zmniejszyć(...)duszenie przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygło. Sos mleczny zlać do rondla i gotować do czasu aż odparuje i utworzy gęściejszy, karmelowy sos. Uwaga ! Mleko w czasie pieczenia i potem w czasie gotowania w rondlu częściowo zamienia się w "grudki". Taka konsystencja nie jest

Smaczne Zdrowe
Pulpety duszone z marchewką i porem 142

Pulpety na moim stole goszczą dość często, w różnej postaci. Wszystko dlatego, że mam dwójkę małych dzieci, którym staram się gotować delikatnie, nietłusto i niezbyt ostro. Pulpety dodatkowo są mięciutkie i delikatne, więc łatwe do pogryzienia nawet dla najmłodszych. I wcale nie musi to oznaczać, że pulpety muszą być bez smaku. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw czy warzyw i można wyczarować(...)będą nudne. Ja dziś zrobiłam pulpeciki duszone z marchewką i porem w delikatnym sosie pomidorowym. Takie pulpety najlepiej podać z ryżem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej 1 płaska łyżka majonezu 2 płaskie łyżki bułki tartej ok. 100ml zimnego mleka sól, pieprz do smaku mąka owsiana

Waniliowe Improwizacje
Śląskie niebo 275

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
zupa gyros 573

składniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Schab pieczony/ sos pieczarkowy/ kluseczki szpinakowe 231

Pyszny pomysł na obiad! JAGLANE KLUSECZKI SZPINAKOWO- SEROWE I PIECZONY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową(...)pieczarek pokrojonych w plastry -150 ml śmietany 12% - 200 ml wody - masło do smażenia pieczarek - pieprz, sól, - ząbek czosnku Pieczarki i czosnek podsmaż na maśle, podlej wodą. Gotuj 15 minut. Dodaj śmietankę, gotuj 3 minuty. Jeżeli lubisz gęste sosy dodaj mąkę. KLUSECZKI JAGLANE SZPINAKOWO- SEROWE - 2 torebeczki kaszy jaglanej ugotowanej do miękkości i wystudzonej - 250 sera białego - opakowanie liści szpinaku

SMYKWKUCHNI