Zapiekane pod beszamelem plastry schabu to kolejna prosta propozycja obiadowa. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie doprawiałam schabu przyprawą curry, ale, że bardzo ją lubię, postanowiłam spróbować i jak dla mnie wyszło super! Jeśli chodzi o schab to nie smakuje mi taki z marketów czy dyskontów. Jeśli już go jemy, to zawsze kupowany jest w zaprzyjaźnionym sklepie. Jeśli beszamel wyjdzie(...)zagotowywać sosu). na 3-4 porcje: 3-4 grube plastry schabu przyprawa curry sól, pieprz masło klarowane Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka (z „górką”) mąki pszennej 3/4 – 1 szkl. mleka 70 g tartego sera np gouda lub cheddar gałka muszkatołowa mielona papryka sól, pieprz Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety, nakłuwamy nakłuwaczem do mięs. Oprószamy
Smaki Na Talerzuzdrowego obiadu. Sałatka z komosy z kurczakiem świetnie nadaje się do przywracania na stół resztek w wczorajszego obiadu. Może to być zresztą każde inne mięso: wołowina, cielęcina, czy pieczony schab. Jeśli nie masz upieczonego kurczaka, możesz go upiec w bardzo prosty sposób. Tu zajdziesz opis jak w trzech krokach upiec filety z kurczaka , które są soczyste i lekko przypieczone(...)składników możesz komponować według tego co masz w lodówce, lub w głowie. Świetnie sprawdzi się rzepa, pomidorki koktajlowe, cukinia, kalarepka. Jeśli chodzi o komosę, to w przepisie proponujemy sposób gotowania trochę na skróty. Tu znajdziesz przepis jak idealnie ugotować komosę – jest bardziej wymagający niż skrócona wersja, ale komosa faktycznie wychodzi idealna. Składniki: 2 upieczone piersi z kurczaka 1/2 szklanka komosy
Niedzielny kucharzMożemy bardzo delikatnie podsypywać mąką. Wycinamy szklanką kółka – je również można odrobinę rozwałkować. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – możemy ulepić falbankę lub ponaciskać brzegi widelcem. Gotowe pierogi gotujemy w 3-4 turach, w osolonym wrzątku, ok.2 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów, warto je delikatnie zamieszać). Pierogi najlepiej podać z okrasą – smalcem ze skwarkami, ale świetnie pasują(...)ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku. Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty
Poezja smakuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu, 3 plastry schabu, mała papryka czerwona (opcjonalnie), 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 330 g śmietany 30%, łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu, oregano, majeranek, ostra papryka, świeżo mielony pieprz, sól, 15 dag tartego sera żółtego. Przygotowanie: Mięso(...)paseczki, czosnek siekam, paprykę w nieduże kawałki. Na oleju podsmażam mięso z dodatkiem czosnku oraz przypraw - soli, oregano, majeranku i papryki. Dodaję paprykę, zalewam bulionem i śmietanką, wrzucam makaron. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszam. Na koniec dodaję ser, mieszam i gotuje do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniajustyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl(...)bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą
Codzienna kuchnia niecodziennaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: 360 g schabu, 40 dag pieczarek, mała cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 100 g tartego sera żółtego, około 600 ml bulionu (może być z kostki), łyżka mascarpone (opcjonalnie(...)śmietany, 2 łyżeczki mąki, 3/5 szklanki mleka. Przygotowanie: Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu
JejKuchniamenu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta(...)kwaśna śmietana (nie trzeba) Wędzonkę pokroić na małe kawałki, u mnie cienkie paski (ok.0,5x2cm), W garnku zagotować wodę (ok.1l), wrzucić kawałki wędzonki, doprowadzić do wrzenia, garnek przykryć i gotować na małym palniku ok.30-60 minut, do miękkości. Botwinki podzielić na: buraczki, łodyżki i liście, dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić
Smaczne ZdroweSkładniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody(...)małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania. Smacznego
Magia jedzenia.Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku(...)Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem
VioletoweKucharzenieSmakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50 dkg pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki Smakowitej Pajdy puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta mąka Cebulę drobno pokroić , przełożyć na patelnię i zeszklić na smalczyku. Dodać pokrojone pieczarki [ kilka zostawić]. Doprawić solą(...)rozbić.Posypać wegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego
Moje domowe kucharzenieSchabowy w moim domu gościł od zawsze i pewnie nic w twej kwestii się nie zmieni. A że Męża mam mięsożercę (ewentualnie rybożercę
Rozpustne gotowanieRoladki schabowe po wiejsku Kruche i mega smaczne zraziki wieprzowe wypełnione pysznym farszem i zatopione w aromatycznym sosie. Obiad palce lizać! Składniki: 6 plastrów schabu 10dkg boczku wędzonego 1 cebula ok 7-8 pieczarek pół pęczka pietruszki 6 łyżeczek musztardy pół szklanki mąki do obtoczenia roladek pół szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 szklanka bulionu Przyprawy: sól, pieprz olej(...)cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy *** *** Jak pieczarki zrumienią się, zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia. Gdy farsz wystygnie dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy *** *** Na mięsie układamy po dwie łyżki farszu *** *** Mięso z farszem zawijamy w ciasne roladki i obtaczamy
Blog z ApetytemSkładniki: Schab 500 g Pieczarki 300 g Cebula mała lub kawałek pora Musztarda łyżeczka Sól Pieprz Mąka do obtaczania Olej do smażenia + Sos: Pieczarki 200 g, cebula mała, śmietana 30 % 100 ml, sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na rumiano, dodać pieczarki starte na tarce i całość smażyć do odparowania wody z pieczarek(...)koniec doprawić solą oraz pieprzem. Dodać łyżeczkę musztardy i wymieszać. Schab podzielić ma mniejsze kotlety i ciemno rozbić. (U mnie wyszło 9 kotletów.). Kawałki mięsa doprawić solą oraz pieprzem z każdej strony. Na środek każdego rozbitego kotleta nałożyć farsz rozsmarować i zwinąć w roladkę. Mięso obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zdjąć z ognia
Kulinarne przygodygruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy to również marynowanych śliwek z dzisiejszego przepisu. Śliwki w zalewie octowej 2020-10-01 21:17:26 Marynowane węgierki według babcinej receptury - doskonałe do pieczonych mięs oraz w charakterze(...)twardych śliwek 2 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 1 łyżeczka goździków 2 laski cynamonu Instrukcje Do wody dodajemy goździki oraz cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy trochę, aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, dolewamy ocet i na chwilę jeszcze zagotowujemy. Śliwki rozcinamy wzdłużnie na płaskie połówki i usuwamy pestki. Układamy owoce
Kulinarna Pokusajabłkiem inspirowana jest przepisem z bloga Minimalistbaker.com Spróbuj innych przepisów z sosem zielonej bogini: kurczaka w marynacie green goddes oraz sałatkę z dresingiem zielonej bogini z grillowanym w piekarniku schabem Składniki: Pierś z kurczaka 1 awokado 1 jabłko 1 pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 1/2 główki czerwonej cebuli 1 główka sałaty masowej lub dębowej Garść nasion słoneczka(...)pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka zalej wodą, tyle tylko, żeby mięso było zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij filet z wody, przestudź. Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki. W międzyczasie: Krok 2 Przełóż do miksera natkę
Niedzielny kucharzpierzynką Często zastanawiamy się co zrobić na obiad albo dla gości. Moja propozycja to kruche, mięciutkie, mięso ze schabu, przykryte fantazyjną kołderką. Składniki: · ½ kg schabu · ½ kg ziemniaków · Sól · Cebula(...)Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku. 4. Obtaczamy w mące pszennej 5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 8. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 9. Doprawiamy pieprzem oraz solą
Kulinarna Chwila