schab gotowany - 2318 przepisów (strona:101/155)

Schab w curry pod serowym beszamelem 36

Zapiekane pod beszamelem plastry schabu to kolejna prosta propozycja obiadowa. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie doprawiałam schabu przyprawą curry, ale, że bardzo ją lubię, postanowiłam spróbować i jak dla mnie wyszło super! Jeśli chodzi o schab to nie smakuje mi taki z marketów czy dyskontów. Jeśli już go jemy, to zawsze kupowany jest w zaprzyjaźnionym sklepie. Jeśli beszamel wyjdzie(...)zagotowywać sosu). na 3-4 porcje: 3-4 grube plastry schabu przyprawa curry sól, pieprz masło klarowane Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka (z „górką”) mąki pszennej 3/4 – 1 szkl. mleka 70 g tartego sera np gouda lub cheddar gałka muszkatołowa mielona papryka sól, pieprz Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety, nakłuwamy nakłuwaczem do mięs. Oprószamy

Smaki Na Talerzu
Chrupiąca sałatka z komosy z kurczakiem 68

zdrowego obiadu. Sałatka z komosy z kurczakiem świetnie nadaje się do przywracania na stół resztek w wczorajszego obiadu. Może to być zresztą każde inne mięso: wołowina, cielęcina, czy pieczony schab. Jeśli nie masz upieczonego kurczaka, możesz go upiec w bardzo prosty sposób. Tu zajdziesz opis jak w trzech krokach upiec filety z kurczaka , które są soczyste i lekko przypieczone(...)składników możesz komponować według tego co masz w lodówce, lub w głowie. Świetnie sprawdzi się rzepa, pomidorki koktajlowe, cukinia, kalarepka. Jeśli chodzi o komosę, to w przepisie proponujemy sposób gotowania trochę na skróty. Tu znajdziesz przepis jak idealnie ugotować komosę – jest bardziej wymagający niż skrócona wersja, ale komosa faktycznie wychodzi idealna. Składniki: 2 upieczone piersi z kurczaka 1/2 szklanka komosy

Niedzielny kucharz
Najlepsze pierogi ruskie 281

Możemy bardzo delikatnie podsypywać mąką. Wycinamy szklanką kółka – je również można odrobinę rozwałkować. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – możemy ulepić falbankę lub ponaciskać brzegi widelcem. Gotowe pierogi gotujemy w 3-4 turach, w osolonym wrzątku, ok.2 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów, warto je delikatnie zamieszać). Pierogi najlepiej podać z okrasą – smalcem ze skwarkami, ale świetnie pasują(...)ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku.   Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty

Poezja smaku
SCHAB Z MAKARONEM W SOSIE SEROWYM - DANIE JEDNOGARNKOWE 101

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu, 3 plastry schabu, mała papryka czerwona (opcjonalnie), 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 330 g śmietany 30%, łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu, oregano, majeranek, ostra papryka,  świeżo mielony pieprz, sól, 15 dag tartego sera żółtego. Przygotowanie: Mięso(...)paseczki, czosnek siekam, paprykę w nieduże kawałki. Na oleju podsmażam mięso z dodatkiem czosnku oraz przypraw - soli, oregano, majeranku i papryki. Dodaję paprykę, zalewam bulionem i śmietanką, wrzucam makaron. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszam. Na koniec dodaję ser, mieszam i gotuje do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 130

justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl(...)bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą

Codzienna kuchnia niecodzienna
SCHAB W SOSIE SEROWYM 147

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: 360 g schabu, 40 dag pieczarek, mała cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, sól,  pieprz, bazylia, rozmaryn, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 100 g tartego sera żółtego, około 600 ml bulionu (może być z kostki), łyżka mascarpone (opcjonalnie(...)śmietany, 2 łyżeczki mąki, 3/5 szklanki mleka. Przygotowanie: Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu

JejKuchnia
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 138

menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta(...)kwaśna śmietana (nie trzeba) Wędzonkę pokroić na małe kawałki, u mnie cienkie paski (ok.0,5x2cm), W garnku zagotować wodę (ok.1l), wrzucić kawałki wędzonki, doprowadzić do wrzenia, garnek przykryć i gotować na małym palniku ok.30-60 minut, do miękkości. Botwinki podzielić na: buraczki, łodyżki i liście, dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić

Smaczne Zdrowe
Schab w sosie grzybowym! :) 239

Składniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody(...)małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania.  Smacznego

Magia jedzenia.
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 152

Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku(...)Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 151

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50 dkg pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki Smakowitej Pajdy puszka pomidorów  sól, pieprz, wegeta mąka Cebulę drobno pokroić , przełożyć na patelnię i zeszklić na smalczyku. Dodać pokrojone pieczarki [ kilka zostawić]. Doprawić solą(...)rozbić.Posypać wegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i  obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze   udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego

Moje domowe kucharzenie
Nadziewane kotlety schabowe (nadziane schaby). 190

     Schabowy w moim domu gościł od zawsze i pewnie nic w twej kwestii się nie zmieni. A że Męża mam mięsożercę (ewentualnie rybożercę

Rozpustne gotowanie
Roladki schabowe po wiejsku 273

Roladki schabowe po wiejsku Kruche i mega smaczne zraziki wieprzowe wypełnione pysznym farszem i zatopione w aromatycznym sosie. Obiad palce lizać!     Składniki: 6 plastrów schabu 10dkg boczku wędzonego 1 cebula ok 7-8 pieczarek pół pęczka pietruszki 6 łyżeczek musztardy pół szklanki mąki do obtoczenia roladek pół szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 szklanka bulionu Przyprawy: sól, pieprz olej(...)cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy *** *** Jak pieczarki zrumienią się, zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia. Gdy farsz wystygnie dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy *** *** Na mięsie układamy po dwie łyżki farszu *** *** Mięso z farszem zawijamy w ciasne roladki i obtaczamy

Blog z Apetytem
Roladki schabowe z pieczarkami 71

Składniki:  Schab 500 g Pieczarki 300 g Cebula mała lub kawałek pora Musztarda łyżeczka Sól Pieprz Mąka do obtaczania Olej do smażenia + Sos: Pieczarki  200 g, cebula mała, śmietana 30 % 100 ml, sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na rumiano, dodać pieczarki starte na tarce i całość smażyć do odparowania wody z pieczarek(...)koniec doprawić solą oraz pieprzem. Dodać łyżeczkę musztardy i wymieszać. Schab podzielić ma mniejsze kotlety i ciemno rozbić. (U mnie wyszło 9 kotletów.). Kawałki mięsa doprawić solą oraz pieprzem z każdej strony. Na środek każdego rozbitego kotleta nałożyć farsz rozsmarować i zwinąć w roladkę. Mięso obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zdjąć z ognia

Kulinarne przygody
Śliwki w zalewie octowej 105

gruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy to również marynowanych śliwek z dzisiejszego przepisu. Śliwki w zalewie octowej 2020-10-01 21:17:26 Marynowane węgierki według babcinej receptury - doskonałe do pieczonych mięs oraz w charakterze(...)twardych śliwek 2 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 1 łyżeczka goździków 2 laski cynamonu Instrukcje Do wody dodajemy goździki oraz cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy trochę, aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, dolewamy ocet i na chwilę jeszcze zagotowujemy. Śliwki rozcinamy wzdłużnie na płaskie połówki i usuwamy pestki. Układamy owoce

Kulinarna Pokusa
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem 94

jabłkiem inspirowana jest przepisem z bloga Minimalistbaker.com Spróbuj innych przepisów z sosem zielonej bogini: kurczaka w marynacie green goddes oraz sałatkę z dresingiem zielonej bogini z grillowanym w piekarniku schabem Składniki: Pierś z kurczaka 1 awokado 1 jabłko 1 pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 1/2 główki czerwonej cebuli 1 główka sałaty masowej lub dębowej Garść nasion słoneczka(...)pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka zalej wodą, tyle tylko, żeby mięso było zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij filet z wody, przestudź. Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki. W międzyczasie: Krok 2 Przełóż do miksera natkę

Niedzielny kucharz
Schab pod smaczną pierzynką 142

pierzynką Często zastanawiamy się co zrobić na obiad albo dla gości. Moja propozycja to kruche, mięciutkie, mięso ze schabu, przykryte fantazyjną kołderką. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        ½ kg ziemniaków ·        Sól ·        Cebula(...)Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku. 4.    Obtaczamy w mące pszennej 5.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6.    Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 7.    Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 8.    Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 9.    Doprawiamy pieprzem oraz solą

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania