schab gotowany - 2318 przepisów (strona:95/155)

Mięsne smarowidło do chleba 154

podgrzewamy. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny. Zostawiamy w wodzie do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane mięsne smarowidło do chleba możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcemy trzymać dłużej, należy proces pasteryzacji powtórzyć po kolejnych 24 i 48 godzinach. Więcej o tyndalizacji znajdziesz TUTAJ Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe konserwy. Polecamy: schab

Kuchnia Na Wypasie
Koreańskie bulgogi 107

Koreańskie Bulgogi 🌶️ 🍚 czyli marynowane mięso w aromatycznych przyprawach, sosie sojowym i oleju sezamowym poleca się na pyszny, orientalny obiad. Składniki :  500 g polędwicy wołowej lub schabu  Marynata:  1 starte jabłko lub gruszka  1/2 opakowania Koreański Grill Knorr  3 łyżki sosu sojowego  2 łyżki oleju sezamowego  Sok z 1/2 limonki lub cytryny(...)Opcjonalnie: kolendra (suszona lub świeża)  Ryż + przyprawa curry  Przygotowanie:  Mięso kroimy w paski i marynujemy kilka godzin. Smażymy na 1 łyżce oleju (najlepiej na patelni grillowej). Gotujemy ryż z przyprawą curry. Usmażone mięso podajemy z ryżem. P.S nowe przyprawy Knorr możecie kupić od 21 stycznia w Biedrze podczas tygodnia azjatyckiego

Czarnawisienka
Przepisy na Wielkanoc 2081

gotowany z bez pieczenia MAŁE SŁODKOŚCI Babeczki waniliowe z budyniem CupCake z czekoladą Mini ptysie z kremem budyniowym JAJKA Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczarkami i porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem  Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany

Lena Gotuje
Schab w młodej kapuście 168

poszedł schab w młodej kapuście. I tak sobie pykał, pykał, pykał z pięć godzin, a ja ciągle zaglądałam czy już. Dobrze, że ma przezroczystą pokrywę, bo gdybym musiała potem doliczyć po 10 minut za każde uchylenie pokrywki, to bym chyba jadła go na drugi dzień. Opłacało się wytrzymać, bo mięsko było smaczne, a kapusta inna niż w szybkim gotowaniu. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 122

możecie tak jak ja pokroić go plastry i przykryć grubą warstwą pysznego beszamelu. Zapiec a potem zjeść ze smakiem z dodatkiem makaronu.  Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu  przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka  250 gram topinamburu  250 gram pieczarek brązowych  cebula  Beszamel: 4  łyżki masła  3 łyżki mąki pszennej(...)muszkatołowej  Do podania: ulubiony makaron  świeża bazylia  ewentualnie parmezan  W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek

Mango Papaja
Bitki w sosie cebulowo-porowym 131

schabu, karkówki 2-3 cebule 2-3  pory 2 marchewki sól, pieprz listek, ziele 2 łyżeczki mąki pszennej koperek Mięso pokroić na 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obydwu stron na rumiano. Przełożyć do garnka[ u mnie był to multicooker]. Dodać pokrojoną marchewkę i przyprawy wedle własnego gustu.Zalać wodą tak, by zakryła mięso .Gotować

Moje domowe kucharzenie
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 152

gulasz: schab kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Schab w sosie myśliwskim 326

schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie gotujemy

Czerwona Porzeczka
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 207

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kompot z suszu 33

gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. Owoce powinny całkowicie zmięknąć, a kompot stać się bardzo aromatyczny. Kompot możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Z pewnością znajdzie się też wielu chętnych na pływające w nim owoce. Zobacz też inne przepisy wigilijne : Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab

okolicepalnika.pl
Duszona cebula na kanapki 140

wręcz ją pokochałam. To danie warto zrobić, kiedy w lodówce zalegają resztki wędlin z którejś z imprez. Do mojej wersji cebulki dodałam szynkę, jednak możecie użyć także kiełbasy czy schabu. Danie, mimo tego, że jest proste i “chłopskie”, według mnie smakuje znakomicie. Podane ze świeżym pieczywem… musicie je zrobić, a nie pożałujecie Jak wiecie, przeważnie te proste(...)najlepsze! Zobacz też: Zupa krem cebulowa Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą Tarta z roszponką, szynką i cebulą Przepis na duszoną cebulę Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 20 minut Składniki 5 średnich cebul kilka plasterków szynki lub innego mięsa łyżka smalcu/oleju sól i pieprz do smaku Przepis 1 Wędlinę kroimy w kawałki i podsmażamy na tłuszczu na patelni

Kuchnia Bazylii
Strogonow ze schabu bardzo prosty 300

Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Lekko obsmażyć cebulkę, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Dodać kawałki mięsa i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Obsypać mąką, dodać przecier pomidorowy i wlać szklankę wywaru lub wodę i rozdrobnioną kostkę rosołową. Gotować

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z pieczonym schabem 135

Witam Was:) Dziś w Naszej rodzinie mieliśmy przyjęcie urodzinowe Miłosza. I z racji tego zrobiłam sałatkę;) Przepis 100% mojego autorstwa . Robi się ją szybko o jest

Gotowanie Patki
Niebiańskie roladki 110

pyszne roladki ze schabu, warto zrobić. Słodka kapustka z dodatkiem sera, który sprawia, że farsz jest gęsty i nadaje wyrazistego smaku. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        10 dag kapusty ·        1 marchew ·        Vegeta ·        Cebula(...)mozzarelli Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.    Kapustę szatkujemy, przekładamy do garneczka i zalewamy wodą, gotujemy. 4.    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty. 5.    Doprawiamy Vegetą. 6.    Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy

Kulinarna Chwila
Młoda kapusta 98

garnka z gotującą się kapustą. Do garnka dodajemy także wszystkie przyprawy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz oraz posiekany koperek i pokrojone w kostkę pomidory.  Kapustę gotujemy do miękkości od 30 do 45 minut.   Pod koniec próbujemy i dodajemy cukier, w zależności od tego jak słodką lubicie kapustę. U mnie na wielki garnek wyszło ok. 5 łyżeczek(...)cukru. Dodajcie także sól i pieprz. Gotowe! Taka kapusta to idealny dodatek do obiadu, jaki jadało się u mnie zawsze w niedziele popołudnie, czyli filet z kurczaka lub schab panierowany, ziemniaczki i właśnie taka kapustka! U mnie na stole pojawił się filet z indyka, oczywiście nie mogło zabraknąć także młodych ziemniaków polanych odrobiną masełka i posypanych koperkiem. Kapusta przyrządzona

Cooking Monster
MEDALIONY INDYCZE W KOKOSIE 118

nabiera nowego, ciekawego smaku 😉 Tak a propos panierki z wiórek kokosowych to kojarzy mi się ona ze studiami- wtedy to, mieszkając w akademiku, gdzie kuchnia była na korytarzu, więc gotowanie nie należało do najprostszych czynności, wymyśliłam sobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach kokosowych. Wywołałam tym zachwyt wśród moich współlokatorek, dlatego pewnie sytuacja ta utkwiła w mojej pamięci(...)Dziś zamiast fileta z kurczaka będę panierowała medaliony z indyka. Panierka z wiórek kokosowych jest na tyle uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się z drobiem, może dlatego, że nie jestem fanką schabu i ogólnie wieprzowiny 😉  I tak w łatwy sposób możemy odczarować codzienne, nudne kotlety!   Składniki

Kuchnia MagdaLeny
szynka i schab 101

czosnek, pieprz, paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki  na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je  do parzenia(...)garnku zagotowujemy wodę i wówczas wkładamy mięso żeby przez 10-15 min pogotować na małym ogniu,  potem wyłączamy palnik i zostawiamy do wystygnięcia minimum 6 h Po wystygnięciu gotujemy jeszcze raz (od zagotowania 10-15 min) i zostawiamy... Potem wyjmujemy i osuszamy... Można wstawić na kratkę w piekarniku, nastawić 50 st. C i termoobieg / 30 min Po wysuszeniu pakujemy

chleba naszego
Strogonow ze schabu i pieczarek 160

już klasyczne schabowe więc postanowiłam przygotować coś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia  * łyżka mąki pszennej  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka  * kilka pieczarek  * łyżka koncentratu pomidorowego  * słodka mielona papryka, sól(...)długie paski, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami 156

Schab myjemy i osuszamy, nacieramy go solą i zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnie długim nożem przecinamy przez środek na wylot i nadziewamy morelami. Zioła mieszamy i nacieramy schab. tak przygotowaną pieczeń wkładamy do rękawa albo brytfanki i pieczemy 180 C przez ok 60 minut. W między czasie przygotowujemy sos. W garnuszku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy włoszczyznę(...)cebulą pokrojoną w małą kosteczkę. Smażymy tak długo, aż zacznie brązowieć, następnie dodajemy łyżeczkę cukru lub miodu i smażymy, aż cukier/miód zacznie się karmelizować. wszystko zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie całe odparuje. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy ok 1 minuty, zalewając sos wodą. Dodajemy esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smak. Gotujemy

Niezły Młynek
Zupa grzybowa na wędzonce 139

schab, boczek itp. itd -cebula -4 ząbki czosnku 100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana -sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggi Wsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała z nich ten zapach dymu, trochę tłuszczyku. Robimy wywar. Dzień wcześniej moczymy grzyby i gotujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki wieprzowe 138

Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt cienko. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę nacieramy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę kotletów smarujemy musztardą. Na końcu kotletów nakładamy paprykę, ogórka i cebulę. Kotlety zawijamy ciasno w rulon. Następnie owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy np. z gotowanym

Emcia Pichci