schab gotowany - 2318 przepisów (strona:96/155)

Domowa karkówka na kanapki 1751

łupiny cebuli. Domowa wędlina to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu. To bez wątpienia też zdrowsza propozycja na mięso na kanapki. Tym bardziej, że w prezentowanym przepisie karczek jest gotowany, a nie pieczony. Jak rozpoznać prawdziwą niewędzoną wędlinę domową? Taka wędlina powinna być po przekrojeniu szarawa, a nie różowa. Wszystkie bardzo różowe mięsa (również domowe) zawierają sól peklową. Naszym zdaniem(...)nasz przepis na karczek powinien Cię zainteresować. Jesteśmy też ciekawi, jakie są Wasze ulubione wędliny domowe i w jaki sposób je przygotowujecie? Czy jest to szynka na kanapki, schab na kanapki, czy może właśnie karkówka? Zapraszamy do komentarzy i dzielenia się z nami swoimi doświadczeniami. Chętnie odpowiemy również na Wasze pytania i wątpliwości. Domowa karkówka na kanapki – Przepis Składniki

Kuchnia Na Wypasie
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 205

Roladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń 118

chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt(...)pewnością Was zaskoczy. Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 50 min Ingredients 700 g szynki

Wędrówki po kuchni
na dzień górnika - schab po sztygarsku 112

cytryny, 2 ząbki czosnku, pół łyżki soli, 1 łyżka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu, pół łyżki kminku, 2 łyżki mąki, 3 średnie cebule, 2 szklanki wywaru mięsnego, 2 łyżki oleju Schab rozetnij wzdłuż, tak by uzyskać, jak największy prostokąt. Skrop go sokiem z cytryny. Zmiażdżony czosnek utrzyj z solą, papryką i pieprzem, a następnie tą mieszanką natrzyj mięso. Wzdłuż jednego(...)boków ułóż ponacinaną gęsto kiełbasę i zwiń mięso w roladę. Mięso zwiąż bawełnianą nicią, obtocz w mące i obsmaż szybko z każdej strony na oleju. Podlej połową wywaru i gotuj 30 minut pod przykryciem. Cebule pokrój w 6 lub 8 i obłóż nimi mięso w brytfance. Całość oprósz kminkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego

Eksperyment sobotni
Schab w warzywach 129

Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki schabu. Smażyć aż schab lekko się przyrumieni. Zdjąć schab z patelni, dodać masło. Wrzucić cebulkę i smażyć chwilkę. Paprykę oczyścić z błonek i nasionek, pokroić w wąskie paseczki. Cukinię przekroić na pół wzdłuż, usunąć nasiona. Pokroić cukinię w półplasterki(...)patelnię dodać paprykę, cukinię, musztardę, miód, przecier pomidorowy, tymianek i pomidorki. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Mięso włożyć na patelnię, wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie. Gdyby płyn wyparował z patelni, podlać trochę wodą. Sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Tak rozmieszaną mąkę powoli wlać do gotującego się sosu

Kuchnia Pokoleń
Schab z kurkami w sosie z koperkiem 157

schab, nie bardzo miałam pomysłu co to zrobić. Powoli dodawałam różne składniki i powstał pyszny obiad. Jestem ryzykantka bo miałam gości na obiedzie, a nie byłam pewna co wyjdzie. Schab pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli,ziołami prowansalskimi. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Cebulka musi tylko lekko zmięknąć(...)Dodać doprawione mięso i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać kurki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było pokryte w 3/4 wysokości.Dodać 1/3 pęczka koperku. Gotować na małym ogniu około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały

Kuchnia Pokoleń
Dziś mija roczek :) 120

Nastał ten wyjątkowy dzień, upamiętniający początek mojej przygody z blogowaniem i dzieleniem się moją pasją - gotowaniem !!!   Chyba jest co świętować :) Pasja trwa a na wadze żadnych dodatkowych kilogramów :D Moje ulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe(...)bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO   Aromatyczne

MarciochaKucharzy
Botwinka 132

Składniki 1 mięsna kość od schabu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania(...)Zagotować 4 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki. 2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć i pokroić. 4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość

A Ty Smakuj Mnie
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 170

zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew 2 szt  pietruszka korzeń 1 szt seler 0,5 szt ziemniaki 7 szt  cebula 1szt ogórki kiszone 7 szt woda 2,5 litra  bulionetka warzywna(...)jeżeli jest nam za mało słona  świeżo zmielony pieprz  liść laurowy 2 szt śmietana 50 ml  SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiam wodę i wrzucam do niej kawałki mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej - międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki  i kroję w drobną kostkę -  obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się

Basia w kuchni
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 151

złoty kolor, delikatnie solimy, zalewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości. 2. Na dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu, a na patelnie trafiają pokrojone w cienkie paseczki grzyby. Uzupełniamy tłuszcz tak, aby grzyby nie przywierały do patelni. Gotowe grzyby dodajemy do rondla z mięsem. 3. Połączone składniki dobrze doprawiamy(...)solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie

Apetyczna babeczka
Roladki schabowe z suszonymi śliwkami i boczkiem 349

Przychodzi taki czas, kiedy człowiekowi po prostu się nie chce. Nie chce mu się sprzątać, gotować czy piec. Lub szykować inne duperele na święta. Mam ostatnimi czasy takie wrażenie, że jest tego po prostu za dużo... Za dużo przepisów pt. "musisz to upiec, bo bez tego nie będzie prawdziwych świąt!" (nota bene popełniłam ostatnio jeden z tych wypieków i okazał(...)boczkiem. Bardzo przyjemne połączenie. Do tego sosik, podkręcony nieco konfiturą żurawinową i... chyba tyle wystarczy :) Oczywiście proporcje można łatwo dostosować do własnych potrzeb :) Składniki na 2 porcje: 3 plastry schabu 6 plastrów boczku 9 śliwek suszonych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki konfitury żurawinowej (lub z czarnej porzeczki) sól, pieprz, słodka papryka mąka Schab rozklepać na cienkie plastry

My simple kitchen
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 181

Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Zupa pieczarkowa autorka: Ugotujiprzetestuj z bloga Testowanie przez gotowanie! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Francuska zupa cebulowa autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa ze słodkiej kapusty autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z pecłonek z zacierkami(...)Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapusta z grzybami 50

gotować kapustę z grzybami, koniecznie skosztuj kapustę. Jeśli z jakiegoś względu nie będzie ci smakować, wybierz się ponownie do sklepu, bo inaczej zepsujesz całe danie. Jak zakwasić kapustę z grzybami? Czasem może się zdarzyć, że po gotowaniu kiszona kapusta staje się za mało kwaśna. Na taki przypadek zawsze zachowuję trochę soku z kapusty, który ociekł z niej jeszcze przed gotowaniem(...)ugotowaniu, odstaw je do przestygnięcia. Kapustę z grubsza posiekaj, a następnie przełóż ją do dużego garnka. Zalej wodą, tak aby ją lekko przykryła. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 25 minut na niewielkim ogniu, a następnie odcedź i przełóż do garnka. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju, aby dobrze się zrumieniła. Dodaj do niej pokrojone

okolicepalnika.pl
Mini roladki schabowe ze szpinakiem i serem 192

Mini roladki nadziewane szpinakiem i żółtym serem. Znakomity obiad! Składniki: 6 sznycli ze schabu wieprzowego sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany 100 g szpinaku rozdrobnionego zamrożonego łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka śmietany 18 % 12 plasterków sera mierzwionego gouda olej Przygotowanie: Sznycle rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy(...)szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i śmietaną. Gotujemy aż odparuje woda. Na każdego sznycla kładziemy plasterek sera złożony na pół. Na nim rozsmarowujemy łyżeczkę szpinaku i kładziemy kolejny plasterek sera - także złożony na pół. Zwijamy ściśle w roladki, zamykając ranty za pomocą wykałaczki Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy każdą roladkę na złoty kolor. Następnie dusimy

Taste Therapy
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 297

ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć(...)część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym mąką blacie

moj przepis na