schab gotowany - 2318 przepisów (strona:105/155)

Idealny bigos 230

śliwki wraz z wodą. Dusimy kolejną godzinę. W międzyczasie próbujemy czy trzeba doprawić solą, pieprzem czy cukrem, ewentualnie zakwasić winem czy sokiem z kiszonej kapusty. Łącznie bigos powinien się gotować 3,5 – 4 godziny. Po tym czasie teoretycznie jest gotowy. Jednak swój prawdziwy smak zyska wtedy, gdy schłodzimy go przez noc, a następnie odgrzejemy i powtórzymy to przez(...)Zobacz także: Krewetki z prażonym makaronem Idealna przystawka na przyjęcia. Szybko się robi, dobrze sma... Sałatka "Brokułowy wianuszek" Była już brokułowa sałatka z kolorowymi jajeczkami, teraz pr... Schab po cygańsku Wielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy r... Dietetyczne frytki beztłuszczowe Frytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłusz... Post Idealny bigos pochodzi z bloga

Poezja smaku
W domu: schab w sosie malinowym 282

godziny, ale w tym czasie przygotowujemy resztę dania. Tak naprawdę to resztę dania przygotowujemy w 15 minut, a resztę czasu wykorzystujemy na… cokolwiek Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5kg schabu bez kości pokrojonego na kotlety 4 duże marchewki 4 duże pietruszki 1 średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól(...)duże kawałki, dodajemy do mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra-dół). W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos. W małym rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy syrop z agawy i maliny. Gotujemy aż maliny zmienią konsystencję na płynną, dodajemy łyżeczkę chilli i mieszamy

Kuchnia w biegu
Pulpeciki ze schabu z warzywami 98

przygotowaniu, to są po prostu idealne na przeróżne okazje. Dzięki dodatkowi warzyw są niesamowicie soczyste i wyborne w smaku. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy (ok 30 sztuk): – 600 g schabu (można zastąpić drobiem) – 1 mała cukinia – 1 mała marchewka – 1 czerwona papryka (może być miks różnych) – 2/3 szklanki soczewicy (przed ugotowaniem) – 1 czubatą łyżeczkę tahiny(...)mielimy w robocie kuchennym. Cukinię i marchew ucieramy na drobnych oczkach (ja wykorzystałam do tego celu robota kuchennego). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (w razie konieczności po wystudzeniu odciskamy nadmiar wody). W sporej misce umieszczamy zmielone mięso, warzywa, przyprawy. Wbijamy jajka i całość wyrabiamy za pomocą dłoni. Formujemy małe

Szybko Tanio Smacznie
Bitki schabowe w ciemnym sosie 145

sól, pieprz, słodka czerwona papryka olej do smażenia 1 kostka rosołowa/warzywna 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Schab pokroić w plastry, roztłuc i przedzielić na mniejsze kawałki. 2. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. 3. Mięso usmażyć na czerwony kolor. Przełożyć do garnka (wraz z tłuszczem(...)mięsa dodać kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. 5. Całość dusić do miękkości mięsa. 6. Gdy mięso będzie miękkie sos zaciągnąć mąką rozrobioną w zimnej wodzie. 7. Gotować jeszcze 3-5min. i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
barszcz czernichowski 124

dwóch przepisach ( stąd i stąd ), ale i tak zrobiłam trochę po swojemu:) W taki mroźny czas talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka(...)marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. Dodać

6niebo
Makaron ryżowy z warzywami 25

łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka czarnego sezamu olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę myjemy, odcinamy z niej zdrewniałe końcówki. Kroimy ją w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty, odcedzamy. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, chili i czosnek w plasterki(...)smażymy. Wsypujemy makaron, mieszamy i całość posypujemy sezamem. Podobne przepisy: Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem Makaron ryżowy z kurczakiem Wołowina z makaronem po chińsku Makaron ryżowy ze schabem i warzywami Artykuł Makaron ryżowy z warzywami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami 69

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami Świetny pomysł na obiad. Schab pieczony w sosie własnym, mięciutkie, delikatne mięso w aromatycznym sosie. Danie podany z pieczarkami, wszystko przyrządzisz prosto i co najważniejsze smacznie. 8 porcji 60 minut   Składniki: ·        1 kg schabu ·        2 cebule(...)czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykrycie około godziny. 3.    Następnie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu a sos przelewamy przez sitko do garnka. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej  ilości wody

Kulinarna Chwila
Schab duszony w młodej kapuście 126

warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka  - 1 pęczek koperku  - 1 stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz(...)wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.  2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez ok. 20-30 minut, doprawiamy do smaku, podajemy z młodymi ziemniaczkami

Apetyczna babeczka
Schab z sosem paprykowym z pomysłu kuchni Lidla 136

schabu 1 papryka 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie przyprawy do mięs 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko(...)rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną.  Następnie do warzyw na patelni dodajemy bulion oraz śmietanę, całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie gotujemy pod przykryciem około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos z patelni miksujemy za pomocą blendera.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy na patelnię

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 195

Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków

Karo in the Kitchen
Roladki schabowe z pieczarkami i cebulką w sosie 138

pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką(...)bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować sos. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy ok. 300 ml wody. Dokładamy farsz i gotujemy. Zaciągamy mąką rozmieszaną w wodą. Polewamy roladki. Zapraszam wszystkich do sklepu  Piątnica

VioletoweKucharzenie
Schab z ananasem. 155

kawałki papryki konserwowej 4 szalotki 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz czarny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski. Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką  oraz mąką i wymieszać, aby mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach i mące(...)dodać pieprz kajeński, pokrojonego w kostkę ananasa oraz pokrojoną paprykę konserwową. Doprawić solą. Przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wlać śmietanę i już nie gotować

O kuchni z uczuciem
Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 261

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyka stołówkowa z mrożonki poświątecznej 29

cieście naleśnikowym, ale z dodatkiem proszku do pieczenia, żeby był bardziej puszysty. Kotlet schabowy wymagał jednak wiele pracy, dlatego królował raczej inny sposób podawania schabu, czyli tzw. stuka mięsa. Był to plasterek schabu duszony w ogromnej brytfannie, polany sosem pieczeniowym. Od jakiegoś czasu, z uwagi na to, że danie te kojarzy się raczej z jadłodajniami niskiej jakości, porzucono serwowanie tego(...)bigos podawany na różne sposoby. Jednym z nich był bigos z makaronem. To właśnie danie odtworzyłem przy okazji opróżniania zamrażarki. Składniki: - jakiś bigos - przepis  tutaj - makaron Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i mieszamy z ciepłym bigosem

Kryzysowa Książka Kucharska
Czeski sen 179

Mięso ze schabu z kolorowymi warzywami, zanurzone w aromatycznym sosie, podane z ryżem lub ziemniakami to idealna propozycja na obiad Składniki: ·        1 kg schabu ·        Sól ·        Chilli ·        Olej do smażenia ·        Papryka czerwona(...)mięsa 4.   Fix Goulash rozrabiamy w szklance zimnej wody, hartując sos wlewamy go do wcześniej przygotowanego mięsa 5.   Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy chilli oraz chwilę gotujemy 6.   Potrawa gotowa 7.   SMACZNEGO

Kulinarna Chwila
Bigos z czerwonej kapusty 100

był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe(...)łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe

R'n'G Kitchen
SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM 395

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów schabu, 50 dag pieczarek, pęczek natki pietruszki, duża garść posiekanego szczypiorku, łyżka masła, sól,  pieprz świeżo mielony, ciemny sos uniwersalny Łowicz, odrobina wody. #lowicz Przygotowanie: Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki (końcówki w grubsze plasterki), natkę siekam. Podsmażam razem na maśle(...)pół wzdłuż - aby powstały bardzo cieniutkie plasterki. Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią, dodaję mięso i sos (potem wlewam odrobinę wody do słoika, mieszam i również przelewam na patelnię). Danie gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania