Dobrze mnie już znacie i wiecie, że uwielbiam dania rybne lub z owocami morza. Zupę rybną gotuje od dość niedawna, bo może 3 -4 lata temu przygotowałam ją po raz pierwszy. Niestety w regionie Polski, z którego pochodzę, zupy rybne nie są popularne. Zresztą mam wrażenie, że oprócz Mazur to nie robi się ich w polskich domach prawie wcale(...)trzeba chcieć ukształtować sobie, swój smak, szukać produktów i posiłków, które nas interesują bo inaczej można odnieść wrażenie, że jedyne co nam całe życie serwują to rosół, pomidorowa i schaby. Na szczęście ja od zawsze za kuchnią polska nie przepadałam, choć z czasem kiedy tak, na prawdę odkryłam prawdziwy smak polskich potraw, to też je pokochałam, szukałam nowych połączeń smakowych
SMYKWKUCHNIBoczek pieczony na kanapki – klasyka kuchni polskiej Moja rodzinka lubi wędliny na kanapki, szczególnie na śniadanie. Staram się by zamiennie co jakiś czas i domowa
Dorota SmakujechannelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3683&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Kiedy gotować barszcz wigilijny? Świąteczny barszcz to jedno z tych dań, których nie musisz gotować z dużym wyprzedzeniem. Za jego przygotowanie możesz zabrać się już w wigilię ewentualnie dzień wcześniej. Pamiętaj jednak, aby zarezerwować sobie na to kilka godzin(...)podgrzewany w nieodpowiedni sposób. Pamiętać, aby raz ugotowanego barszczu nie doprowadzać ponownie do wrzenia, bo stanie się bury. Lepiej po prostu podgrzewać go na niewielkim ogniu, ale nigdy nie gotować. Dodatkowo, pamiętaj że zakwas do barszczu należy dodawać niemal na samym końcu już po zdjęciu go ognia. To ten momentu od którego zupa już nie powinna być doprowadzana do wrzenia
okolicepalnika.plwzmocnienie. Polecam każdemu! A co na weekendowy obiad? Agata proponuje coś konkretnego – kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej. Wypróbujcie ten przepis, gdy znajdziecie w sobie trochę energii na gotowanie mimo wszechogarniającej gorączki. Uroczyste obiady Agaty Dlaczego lubię obiady Agaty i jej przepisy? Bo nawet takie dania jak kotlety schabowe (w jej wykonaniu czy zrobione według jej pomysłu) są naprawdę łatwe(...)zależą od rodzaju użytej musztardy (najlepiej wybrać taką, która najbardziej nam smakuje). Agata wybrała łagodną musztardę kremską. Kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej Składniki na 3 porcje: 500 g schabu 3 łyżeczki majonezu (30 g) 3 łyżeczki musztardy (30 g) sól, pieprz niepełna szklanka bułki tartej (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (40 g) 2 jajka 6 łyżek oleju rzepakowego
KulinarneImpresje.plaromatyczną, sycącą, rozgrzewającą i co najważniejsze – zdrową! Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła! Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition. Polecam! SKŁADNIKI: * schab z kością – 150 g * nóżki i skrzydełka z kurczaka – 3 szt * płatki bonito – 1 łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula(...)mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo
Ostra na SłodkoŁosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Schab z nutką chińską Łatwy prosty a zarazem smaczny sposób na danie dla ludzi zapracowanych. Mięso ze schabu z warzywami w sosie, można podać z ryżem lub makaronem. 5 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na marynatę: · 2 łyżki oleju sezamowego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)łyżeczka czosnku · ½ łyżeczki imbiru · sól Składniki dodatkowe: · ½ kg schabu · 1 papryka czerwona · 1 papryka zielona · Cebula · 1 opakowanie
Kulinarna ChwilaSKŁADNIKI: 10 dag warkocza od schabu środkowego łyżka oleju 10 dag startej włoszczyzny ząbek czosnku 10 dag czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki) 20 dag ziemniaków litr wrzącej wody liść laurowy 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić(...)minut. Dodać posiekany ząbek czosnku, a następnie opłukaną i osączoną soczewicę, oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i troszkę soli, gotować do miękkości składników. Kilka minut przed końcem gotowania oprawić do smaku pozostałymi przyprawami
Kuchenne zapiski Edytysię o procesie kontroli jakości w zakładach mięsnych oraz ogólnie o procesie produkcji tych wędlin. Miałam też okazję spróbować nowych wędlin, które nie są jeszcze dostępne w sklepie: wędzony schab, karczek, boczek oraz szynka. Jeszcze podczas prezentacji Szef kuchni Dominik Moskalenko specjalnie dla nas przygotował dwa rodzaje śniadania z wędlinami Naturrino: jajko sadzone oraz jajecznicę z szynką. Była z nami(...)organizmu. Miło było dowiedzieć się, że wszystko mam na zielono (czyli w normie) i jestem o wiele młodsza, niż na to wskazuje mój dowód osobisty;) Warsztaty to przede wszystkim gotowanie i na tę chwile czekałam najbardziej. Wymyślone przez Dominika menu składało się z kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało
Obiad gotowyNietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków. Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad. Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * kotlety schabowe – 2 szt * wiśnie bez pestek – 250 g * cebula – 1 szt * ocet balsamiczny – 1 łyżka(...)smaku * chili – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto. Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili. Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą
Ostra na Słodkojeszcze przed oficjalną porą na deser. Pieczenie Dość czasochłonne w przygotowaniu i wymagające wprawy w… przyprawianiu, ale gdy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana, a może wegański pasztet z komosą ryżową i orzechami laskowymi? Wypróbuj gotowych dań dostępnych na www.lokalnyrolnik.pl, gdzie znajdziesz ofertę od zaufanych wytwórców. Klasyki wielkanocne, jak i regionalne specjały(...)całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Ś Artykuł Tych 7 potraw nie może zabraknąć na wielkanocnym stole pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już sam bigos , możecie dodać go do łazanek, wyjdzie wam przepyszne danie… sprawdźcie. Składniki 1 kg kapusty (kupcie taką w wiaderku np. z dodatkiem marchewki) 0,5 kg schabu lub innego mięsa wieprzowego 300 g kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek 400 ml wody 100 ml czerwonego wina Błyskawiczny bigos – przepis(...)sposób wyciągniemy z niej pozostałe tam aromaty. Dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Kapusty nie odcedzamy z zalewy tylko dodajemy w całości do mięsa. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy. Podczas gotowania podlewamy od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Smacznego! Artykuł Błyskawiczny bigos pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronu, klusek, kaszy, ryżu lub ziemniaków. Jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, to świetna potrawa, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. Dzisiejsze danie przygotowałam na patelni tytanowej firmy Woll - zdecydowanie najlepszej patelni, jaką może wymarzyć sobie miłośnik gotowania. Gorąco zachęcam do zapoznania się z recenzją poniżej przepisu:) Sos serowy z mięsem mielonym może być przygotowany na bazie słodkiej(...)zmywania :) ) Wypróbowałam tę funkcję do przygotowania mojej karkówki po myśliwsku , którą obsmażyłam, a następnie tylko zalałam i wstawiłam do piekarnika. W taki sam sposób przygotowałam mój pyszny schab na kanapki , a także zapiekankę z pulpecikami . Całość przygotowań ułatwia pokrywka, której również możecie używać do pieczenia. Ważne, że odpinana rączka została tak zaprojektowana, by była w 100% bezpieczna
Lekcje w kuchni