schab gotowany - 2387 przepisów (strona:119/160)

Sałatka jarzynowa 70

Święta Bożego Narodzenia, a także w Wielkanoc. Z reguły robię od razu większą ilość i rozdaję w niewielkich słoikach tu i tam. Pasuje idealnie do wszelkiego pieczonego mięsiwa krojonego, schab bez sałatki jarzynowej jest dla mnie jakiś taki… niekompletny. I nigdy jarzynowa nie smakowała mi tak jak ta, którą zajadałam się będąc dzieckiem. Kminiłam i kminiłam i nie umiałam(...)mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 liście laurowe sól pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, chodzi o to, żeby nie przegotować warzyw, nie chcemy przecież żeby z sałatki zrobiła nam się papka dla niemowląt. Przed gotowaniem, dodajemy do wody liście laurowe

Kardamonovy
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 237

składników niż kasza palona) 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem, stłuc lekko tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano schab z obu stron. W międzyczasie w średnim garnuszku rozgrzewamy masło klarowane - około 1 łyżki i podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz pieczarki przekrojone na pół, a następnie(...)zaprawiamy mąką kukurydzianą. Mieszamy do powstania gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy z powrotem do sosu, chwilę dusimy. W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z tortellini i szynką 186

sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, Pieprz, sól do smaku Sałatka z tortellini i szynką Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Paprykę czerwoną i ogórka zielonego myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy, szynkę konserwową i ser żółty oraz(...)Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Smoothie z ananasem, bananem i pomarańczą Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Artykuł Sałatka z tortellini i szynką pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Wieprzowina po żołniersku 413

Składniki : 3-4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry boczku wędzonego koncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć(...)garnuszka w którym mamy ok. 3/4 szklanki wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia tak by sos się zagęścił, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i pieprzem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem. pomysł zaczerpnęłam z kolorowej broszurki wyd.Wojskowy Ośrodek

Proste Potrawy
Szynka domowa 38

aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia(...)nadać jej ładny „szynkowy” kształt. ? Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. ? Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. ? Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. ? Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. ? Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. ? Piec w temp

To co kocham
Zrazy schabowe w sosie po węgiersku 160

Schab w sosie po węgiersku. Zrazy schabowe w sosie po węgiersku Składniki: 600g schabu mąka do oprószenia kotletów sól i pieprz smalec lub olej do smażenia zrazów Sos węgierski do zrazów schabowych: 3-4 łyżki masła 1 duża, drobniutko posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki około 400ml wywaru z mięsa(...)ostrą papryką na połowie masła dla wydobycia silniejszego zabarwienia i smaku. Z reszty masła i mąki przygotować lekko zrumienioną zasmażkę, dodać przesmażony koncentrat, rozprowadzić wywarem, dodać tymianek i zagotować. Gotować na małym ogniu. Sos węgierski doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Krok 2. W tym czasie przygotować zrazy schabowe. Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien. Odciąć nadmiar tłuszczu

Moja Książka Kucharska
Szynka domowa 120

zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych(...)ładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. • Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć

To co kocham
Ciecierzyca w sosie pieczarkowym. 236

ciecierzycą w sosie pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć . Składniki: dla dwóch osób 500 g gotowej z puszki ciecierzycy 200 g pieczarek jedna cebula,średnia 4 cienkie kawałki schabu szparagi ,pęczek sól ,pieprz ,oliwa śmietana 18 % Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami i odstawić na 10 minut. Ciecierzycę odsączyć na sicie i odstawić . Cebulkę pokroić ,pieczarki obrać i pokroić w plastry(...)smaku .Do sosu wrzucamy ciecierzycę i podgrzewamy ją w sosie około 3 minuty , wkładamy też mięso . Szparagi ,jeśli są cienkie wkładamy do wrzącej wody na 5 minut pod przykryciem.Nie gotujemy!. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą,aby pozostały pięknie zielone.Smacznego

Ladylaura.
SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 117

mojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki(...)chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Podlać je sosem sojowym. Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną z mąką i gotować jeszcze ok 5 minut. (Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i czosnku

Kuchnia w opałach
Krokiety wigilijne 588

ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Na samym końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz sporą ilość pieprzu. Po około minucie wlej na patelnię bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia do momentu aż cały płyn wyparuje. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj naleśniki do krokietów według tego przepisu . W dolnej części naleśnika wyłóż porcję farszu. Boki naleśnika zagnij do wnętrza(...)zimno. Doskonale smakują solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Ciasteczka migdałowe Artykuł Krokiety wigilijne pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
szybkowar-schabowe zrazy... 148

Składniki: schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku(...)zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wlaćwodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 30 minut szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć zrazy na talerz, do wywaru wsypać resztę mąki, dodać śmietanę i pozostały pieprz mielony, wszystko blenderem zmiksować

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa wędlina 147

drugie primo znacznie tańsza! No to czego chcieć więcej? A przepis podejrzałem (i lekko zmodyfikowałem według swoich potrzeb) na blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy, które lubimy(...)znaczenie, ale na wszelki wypadek specjalnie kupiłem Winiary :) I tak: mięso myjemy i odkładamy, na razie nie będzie nam potrzebne. Całą resztę składników dajemy do dużego gara i gotujemy. Jak zagotujemy to wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia. Potem wkładamy go garnka mięso i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut. Wyłączamy, przykrywamy przykrywką i zostawiamy na całą noc, do rana. Rano

Marder&Marder Manufacture
Klasyczny kotlet schabowy – przepis 93

polskiej. Ten smak zna chyba każdy, kto był „u cioci na imieninach”. Poniżej bardzo klasyczny i zarazem tradycyjny przepis na dobre schabowe. Składniki na 2 kotlety schabowe: 2 plastry schabu (najlepiej o grubości około 1 cm), 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej rzepakowy. Przepis – kotlet schabowy Rozbij plastry mięsa tłuczkiem i posyp każdy solą(...)mące, moczymy w jajku, a na końcu w tartej bułce. Od razu kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Klasycznie, kotlety schabowe podaje się z gotowanymi ziemniakami… Smacznego! Artykuł Klasyczny kotlet schabowy – przepis pochodzi z serwisu PrzeSmacznie.pl

Przesmacznie
Gulasz na piwie 199

charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :) Składniki na ok. 4 porcje: 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek 0,5 puszki groszku przyprawy(...)Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem

Simply Food
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 153

musztardowy, zwany też cebulowym ostrym; obie nazwy funkcjonują równolegle i obie dokładnie oddają jego charakter. Twórcą sosu był Robert Vinot, francuski kucharz z XVI wieku. 600 g schabu z dzika, mąka do oprószenia, tłuszcz do smażenia (smalec lub gęsi), sos: 2 cebule, 2 -3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100 ml bulionu (u mnie gęsi), 150 ml białego wytrawnego wina(...)wlać wino i dokładnie zebrać cały smak z jej dna. Zrumienioną cebulę oprószyć mąką i mieszać. Mąka powinna się zrumienić. Rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać sos z deglasowania patelni i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos przetrzeć przez sito, dodać musztardę i sos Worcester do smaku. Zrazy z sosem musztardowym „a la Robert” podałam z kaszą owsianą i szpinakiem. Nie solę

królestwo garów
Tatowy pomysł na obiad 161

Wczoraj świętowaliśmy Dzień Ojca. W naszej Rodzince wyszło to średnio. Przeziębiony Syncio zaserwował nam taką noc, że niedziela okazała się bardziej "dniem inwalidy umysłowego". Każdy rodzic

Kuchnia po mojemu