schab gotowany - 2318 przepisów (strona:123/155)

Pieczony kurczak w całości 220

Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Strogonow 67

taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie ” z czym to się je”. Jednak wyszło(...)Mając wolną chwilę pokroiłam cebulę w pół talarki i podsmażyłam na maśle. To samo zrobiłam z ogórkami kiszonymi – pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była

Pieprzyć z Fantazją
FORSZMAK 347

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. *** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej gęste można je dodatkowo zaprawić

JejKuchnia
KRUPNIK 134

masła 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekany koperek lub natka pietruszki * w wersji mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki / żeberka / kość np.ze schabu  Ja użyłam    kaszy jęczmiennej pęczak.    Kasza jęczmienna    Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.  Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna(...)doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw. Tyle o właściwościach niedocenianej u nas kaszy. Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzybki. Jeśli gotujecie zupę na mięsie należy go dodać i gotować przez około 20 minut Pora pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych

potrawyregionalne
Sos kurkowy 48

dobra sprawę ten prosty sos kurkowy jest bardzo uniwersalny i doskonale uzupełni całą masę dań. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do różnego rodzaju mięs (np. kurczak, indyk, schab lub polędwiczki wieprzowe). Możesz również podać go z makaronem lub podsmażonymi na maśle kopytkami. Za każdym razem otrzymasz doskonałe danie. Sos kurkowy Przepis na sos kurkowy Składniki na sos kurkowy(...)czosnek oraz pokrojone kurki. Całość podsmażaj około 8 minut. Do grzybów dodaj sok z cytryny, sól, sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu, śmietankę oraz natkę z pietruszki. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty, aby sos zgęstniał. Sos kurkowy jest doskonałym dodatkiem do kopytek, klusek śląskich, mięsa lub makaronu. Możesz też wykorzystać go do zrobienia pizzy lub zapiekanek

okolicepalnika.pl
Tosty a'la Wspólne Smaki. 129

Wspólne Smaki są idealnym zakończeniem dnia po sobotnich zajęciach i spotkaniu w przyjacielskim gronie :) Przygotowanie tostów rozpoczynamy od przygotowania składników. Potrzebujemy: *chleb tostowy *oliwa Peperoncino (ona dodaje charakteru potrawie) *schab dobrze uwędzony *dużo sera żółtego (można delikatnie podkręcić serem pleśniowym i oliwkami) *pomidory *cebule *paprykę słodka mielona Przyprawy Świata *keczup *majonez *sałata roszponka Przygotowanie : Każdy składnik dzielimy na porcje(...)tostach powinien się ciągnąć, wtedy tosty są najsmaczniejsze:) (Ten sam przepis można wykorzystać przy kominku otwartym.  Tosty kładziemy na murku, zdejmując górną pajdę.  Palenisko doda niepowtarzalnego klimatu 'gotowaniu', smak tostów grzanych na żywym ogniu również się poprawi) Życzymy smacznego,  Gazel, Paweł i Kasia

Wspólne smaki
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 58

ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć(...)część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym mąką blacie

moj przepis na
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 65

ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć(...)część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym mąką blacie

moj przepis na
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 85

ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć(...)część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym mąką blacie

moj przepis na
chrupiący chleb w naczyniu 149

miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to:  1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki(...)Potem wyjmujemy upieczone bułki i zdejmujemy pokrywkę naczynia... ...tak pieczemy kolejne ~30 minut ...bułki szybko stygną, więc po 15 min. można już robić kanapki :) np. z upieczonym schabem schab z piekarnika na kanapki :) Minęło 60 min. chleb jest gotowy :) Chrupiący, pachnący, swojski, domowy :) Smacznego

chleba naszego
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 186

czerwca fani gotowania i jedzenia mogą czuć się jak w siódmym niebie. W ramach Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi 30 restauracji oraz 14 kawiarni proponuje swoje danie z tej okazji, trzymając się hasła przewodniego: Zapomniane - na nowo odkryte. Jest to nie lada gratka również z perspektywy cenowej - za potrawę w restauracji zapłacimy jedynie 10 zł, za deser 7 zł. Poruszanie(...)nielicznych postawiła na zdecydowane smaki. Intensywnie będzie również w Irish Pubie. A jak reszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku

Życie zamknięte w smaku
Gulasz z szynki 137

W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz wieprzowy 194

Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab z warzywami i makaronem 112

sosu sojowego lub 2 jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej(...)minuty i wrzucamy fasolkę. Nie musimy jej rozmrażać, dzięki temu pozostanie chrupiąca. Smażymy kolejne 2 minuty i odrobinę zmniejszamy ogień. Jeśli sos odparuje dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu lub bulionu. W międzyczasie gotujemy makaron i kiedy będzie aldente, odcedzamy, nie przelewamy wodą i od razu dodajemy do woka. Mieszamy i podajemy. Danie smakuje zarówno samo

Kuchnia od dwojga
Schabowe roladki w sosie kurkowo kremowym z kaszą gryczaną 169

Ogórki kroimy w słupki, ser na połowę. Na każdym plastrze mięsa (na początku krótszego boku) układamy ser i ogórka. Długość ogórka i sera, powinna być mniejsza niż szerokość mięsa. Schab zwijamy w roladę, jak krokieta, tak żeby mięso zamknęło boki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być(...)pieprz do smaku. (Kilka ładnych grzybów zostawiamy, dodane zostaną na końcu) Śmietankę mieszamy z woda, wlewamy ja do kurek i zagotowujemy, często mieszamy. Dodajemy roladki i całość powoli gotujemy do momentu, aż śmietanka częściowo się zredukuje, będzie gęsta w formie sosu. Nie zapominamy o mieszaniu. Całość doprawiamy grama masala, a na końcu solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Moniki Smakołyki