schab gotowany - 2318 przepisów (strona:122/155)

Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami 24

schabu, tak dla odmiany. Wiadomo, że ten rodzaj mięsa jest dość suchy, pewnie normalnie użyłabym karczku. My jednak kupił schab z myślą o schabowych, ale do schabowych się jednak nie nadał, więc wyczarowałam z niego zupełnie nieplanowany, w sumie świąteczny post. I jak tak sobie dodawałam jedno do drugiego, pomyślałam, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się boczek. Taka niewielka(...)ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Śliwki zalewamy winem, odstawiamy na jakąś godzinę. Plastry schabu cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Każdy plaster smarujemy musztardą, wykładamy na niego plaster boczku i dwie odsączone śliwki (wina nie wypijajcie, zostawcie do sosu). Schab zwijamy tak jak rolady wołowe lub krokiety, spinamy je wykałaczkami lub związujemy cienkim sznurkiem, żeby

Kardamonovy
Krokiety z farszem mięsnym 120

główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity   Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie(...)czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 219

nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem(...)skręciłam i zawiązałam w supeł – tak jak na zdjęciu (pomijając środkową roladkę). Gotowe „pakunki” odłożyłam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie włożyłam je na wrzącą wodę i gotowałam na wolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas gotowania

Kuchenne zapiski Edyty
Gulasz ze stacji Bolshoi – Metro: Last Light – wieprzowina z boczniakami w śmietanie 148

wieprzowina z boczniakami w śmietanie 45 min 21 zł 3 porcje średnie POTRZEBUJESZ nóż i deska głęboka patelnia ręcznik papierowy miska łopatka drewniana Składniki Koszt boczniaki (200g) 6 zł schab wieprzowy (300g) 6 zł cebula – 1 duża 0,40 zł masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g 3 zł musztarda – 1 łyżeczka(...)samego błędu 5. DUSZENIE (20 min) Na patelnię dodajemy śmietanę, musztardę oraz nieco soli. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając. PODANIE Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła i śmietany) oraz ogórkami kiszonymi. Tylko niech Wasza kolacja nie skończy się jak ta u Artema * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz

Nerds Kitchen
Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore 190

całej rodziny. Ten przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo “Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami , z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe(...)głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso i smaż przez kolejną minutę. Dodaj wino i gotuj przez dwie minuty lub aż prawie odparuje. Następnie dodaj pomidory i cukinie wraz ze śmietanką i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia

karmelowy
Bitki wieprzowe w sosie własnym + film 45

Bitki wieprzowe w sosie własnym na bazie schabu to pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach danie, które idealnie smakuje podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Jest to znakomity pomysł na domowy, sycący i pożywny obiad, który zaspokoi nie jedno podniebienie.     składniki na 2-3 porcje 500 g schabu bez kości 2 cebule 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)czasu mieszamy. Następnie na cebuli układamy kawałki mięsa, całość zalewamy wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe, wszystko razem łączymy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu, do momentu aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Pod koniec gotowania sporządzamy zawiesinę. W miseczce umieszczamy mąkę wlewamy

Smakowite Dania
strogonow 150

taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie " z czym to się je". Jednak wyszło całkiem nieźle(...)miałam zwyczajnie wolny czas tak ok. 2 godzin. Mając wolną chwilę pokroiłam cebulę w pół talarki i podsmażyłam na maśle. To samo zrobiłam z ogórkami kiszonymi. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była

Pieprzyć z Fantazją
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 198

masło 50 g mleko 50 ml młode liście szpinaku 100 g sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy, pozbywamy się komór nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy jabłka z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy(...)układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie 10 g jogurt grecki 50 g miód Obrany seler

karmelowy
Schab z quinoa z parowaru 173

drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry schabu, na które kładziemy po śliwce suszonej. Na trzecim poziomie w małych pojemnikach do przechowywania żywności buraki, marchewkę i pora. Każde warzywo osobno. Marchewkę i pora, można dołożyć w czasie parowania(...)twórczej :) Quinoa posypujemy natką pietruszki. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania

Parowar Faceta
Filet z indyka z szynkowaru 164

Pyszne, miękkie i soczyste mięsko na kanapkę. Bo tak najczęściej jemy. Po raz kolejny przekonuję się, że zakup szynkowaru to była bardzo dobra decyzja. Kolejna odsłona

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czosnkowa marynata do karkówki 198

Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chłopski garnek ze schabem i fasolką szparagową 119

jesienno- zimowy  obiad. Ugotowane tak naprawdę z resztek w lodówce czyli zero waste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól  pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki(...)przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Przykryć pokrywka i dusić aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki.  Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn.  Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Na koniec dodać przecier pomidorowy

Andzia Pichci
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 178

Składniki na 4 porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej(...)się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę. 4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu w celu jego zagęszczenia. 6. W międzyczasie ugotowałam

Vroblewska-fitlife
Hrabioske roladki 89

Hrabioske roladki Roladki ze schabu zrobisz szybciutko są soczyste, zatopione w pysznym aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. 13 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek ·        Olej do smażenia(...)cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno szynkę oraz obrane, pokrojone w plasterki marchewki, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Podlewamy bulionem, wlewamy sos sojowy, przecier, ketchup, tabasco i gotujemy. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. 5.    Sos z warzywami łączymy z roladkami. 6.    Gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila