schab gotowany - 2318 przepisów (strona:126/155)

Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 164

wędlin, zawierających łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, a do smarowania twaróg półtłusty Klinek o doskonałym kremowo-śmietankowym smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie(...)przywiązywania wagi do podejmowanych decyzji żywieniowych. Zdrowych inspiracji szukaj na: bacowkatowary.pl Post Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab duszony w pomarańczach 68

Schab duszony to danie, które sprawdzi się zarówno na specjalną okazję, gdy spotykamy się przy stole w większym gronie, jak i zwykły obiad, choć raczej polecałabym go na weekend, gdy możemy poświęcić na jego przygotowanie nieco więcej czasu. Schab duszony w pomarańczach - przepis na 8 porcji Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne: 1kg schabu bez kości, 2 pomarańcze, ząbek czosnku(...)koniec dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 5 minut. 9. Mięso przełóż na półmisek. 10. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do wywaru, gotuj mieszając aż do zgęstnienia sosu

Z notatnika dietetyka
FORSZMAK LUBELSKI 120

danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy

Kuchnia MagdaLeny
FORSZMAK LUBELSKI 120

danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy

Kuchnia MagdaLeny
Leczo z cukinii 122

To danie można podawać w wersji wegetariańskiej, trzeba ominąć tylko mięso. Danie jest pyszne. Można je jeść z ryżem, makaronem lub bułeczką. W garnku rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Mazurek czekoladowo - kokosowy 160

święta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała  i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy ją, a następnie gotujemy przez chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję

Czary - gary w kuchni
Sos musztardowy 182

Jak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos 194

ostateczności można użyć np. oleju rzepakowego. Aczkolwiek dobra alternatywą może być też zwykle wytopienie kawałka słoniny już w procesie przygotowania bigosu, albo użycie mocniej przerośniętego boczku. Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren

Kulinarna Pokusa
Schabowe pod grzybową pierzynką 138

Idealne danie na imprezy rodzinne i święta. Znika w zaskakującym tempie. Jest pyszne, polecam Mięso schabowe pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Rozbić schabowe

Kuchnia Pokoleń
Roladki mięsne z oliwką 42

wykorzystanie mięsa mielonego. W poniższych roladkach mięso mielone wieprzowe połączyłam ze schabem i zielonymi oliwkami. Całość upiekłam w piekarniku i podałam z kaszą oraz kalarepą w sosie śmietanowym. Przygotowanie roladek zaczęłam od rozbicia schabowym tłuczkiem do mięsa, doprawienia mięsa mielonego, a następnie wyłożenia nim rozbitych schabów i ułożenia po ich środku oliwek. Całości zawijałam w kształt małych roladek, owijałam grubą(...)roladki mięsne z oliwką. Schab pokroić na 10 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa, uważając aby nie podziurawić mięsa. W misce wymieszać mięso mielone z łyżeczką soli, pieprzem i drobno krojona cebulą. Kolejno, na każdy uprzednio rozbity kawałek schabu położyć część mięsa mielonego, które spłaszczyć dłonią, uważając aby nie pokryć nim całego schabu a jedynie jego środkową

MeCooks
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 361

smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki(...)gorącej wody. Kiedy mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk, a powstały sos zagęszczam rozrobioną śmietaną z mąką, kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Duszony jeleń w czerwonym winie 168

wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami(...)następnie dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie przesmażamy wszystkie warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku, a jeśli zajdzie taka potrzeba zagęszczamy sos przy pomocy wody i mąki

Plate of Joy
Warstwowa sałatka z brzoskwiniami 119

płaska łyżka przyprawy do wieprzowiny 3 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania: Schab umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam go w drobną kostkę i przełożyłam do miski. Mięso wymieszałam dokładnie z przyprawą do mięsa wieprzowego i olejem, a następnie usmażyłam na rumiano na patelni. Usmażone(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link

Waniliowe Improwizacje