Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X JAK SMAŻYĆ STEKI? Jak smażyć steki? Osiągnij idealne dopieczenie i soczystość. Poznaj wskazówki i przepisy na pyszne steki smażone. CZYTAJ WIĘCEJ Jak smażyć steki -wprowadzenie Steki to wyjątkowe danie mięsne, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Soczyste, aromatyczne i doskonale przyrządzone steki są ulubionym daniem wielu miłośników kuchni. W tym artykule przyjrzymy(...)się pochodzeniu i historii steków, które mają długą tradycję kulinarną. Czym są steki? Stek to kawałek mięsa, zwykle pochodzący z tuszy zwierzęcia, który jest krojony w grubości i gotowany na różne sposoby, najczęściej smażony lub grillowany. Popularne rodzaje mięsa do przygotowania steków to wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna. Mięso to charakteryzuje się miękkością, soczystością i bogatym smakiem. Pochodzenie steków Historia
Podstawy Gotowaniapyszny. Nie masz pomysłu na obiad? Leczo zawsze będzie dobrym przepisem. W wersji mięsnej wiadomo z kiełbasą, ja lubię też z jakimś konkretnym mięsem (szukajcie w lupce leczo ze schabem), ale ten wegański jest równie przepyszny i dzięki soczewicy, nie mniej sycący. U mnie na pewno będzie na obiad nie raz w letnim sezonie. Składniki (na 2 duże porcje(...)Dodajemy soczewicę, puszkę pomidorów i wodę – około 2/3 obojętności puszki. Dodajemy przyprawy – paprykę słodką, pikantną, sos sojowy, odrobinę soli oraz pieprz. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i gotujemy, pod przykryciem, około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie soczewica już powinna być gotowa, miękka i gęsta. Jeśli jednak nie jest, dodajemy jeszcze odrobinę
Smaczna Stronapyszny. Nie masz pomysłu na obiad? Leczo zawsze będzie dobrym przepisem. W wersji mięsnej wiadomo z kiełbasą, ja lubię też z jakimś konkretnym mięsem (szukajcie w lupce leczo ze schabem), ale ten wegański jest równie przepyszny i dzięki soczewicy, nie mniej sycący. U mnie na pewno będzie na obiad nie raz w letnim sezonie. Składniki (na 2 duże porcje(...)Dodajemy soczewicę, puszkę pomidorów i wodę – około 2/3 obojętności puszki. Dodajemy przyprawy – paprykę słodką, pikantną, sos sojowy, odrobinę soli oraz pieprz. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i gotujemy, pod przykryciem, około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie soczewica już powinna być gotowa, miękka i gęsta. Jeśli jednak nie jest, dodajemy jeszcze odrobinę
Smaczna Stronaryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść na zakupy i przygotować ajwar. Ajwar Składniki: 2 bakłażany 2 kg czerwonej papryki 6 ostrych papryczek(...)bakłażany i paprykę. Kroimy ostre papryczki i dorzucamy do garnka. Całość blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim ogniu, gotujemy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych, dobrze osuszonych słoików i dobrze zakręcamy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy
PatiGotujetradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka , 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie , 1 łyżeczka świeżego tymianku , sól do smaku, kilka ziaren(...)zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut. Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego ;) Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność
Codzienna kuchnia niecodziennawędlin, zawierających łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, a do smarowania twaróg półtłusty Klinek o doskonałym kremowo-śmietankowym smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie(...)przywiązywania wagi do podejmowanych decyzji żywieniowych. Zdrowych inspiracji szukaj na: bacowkatowary.pl Post Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Schab duszony to danie, które sprawdzi się zarówno na specjalną okazję, gdy spotykamy się przy stole w większym gronie, jak i zwykły obiad, choć raczej polecałabym go na weekend, gdy możemy poświęcić na jego przygotowanie nieco więcej czasu. Schab duszony w pomarańczach - przepis na 8 porcji Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne: 1kg schabu bez kości, 2 pomarańcze, ząbek czosnku(...)koniec dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 5 minut. 9. Mięso przełóż na półmisek. 10. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do wywaru, gotuj mieszając aż do zgęstnienia sosu
Z notatnika dietetykadanie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy
Kuchnia MagdaLenydanie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy
Kuchnia MagdaLenyTo danie można podawać w wersji wegetariańskiej, trzeba ominąć tylko mięso. Danie jest pyszne. Można je jeść z ryżem, makaronem lub bułeczką. W garnku rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleńświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy ją, a następnie gotujemy przez chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję
Czary - gary w kuchniJak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostateczności można użyć np. oleju rzepakowego. Aczkolwiek dobra alternatywą może być też zwykle wytopienie kawałka słoniny już w procesie przygotowania bigosu, albo użycie mocniej przerośniętego boczku. Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren
Kulinarna Pokusa