moja mam jak byłam dzieckiem . Ale zapewniam że jest równie smaczny jak ten z przed lat lecz w innej formie , więc zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 6 plastrów schabu 1 średnia cebula 1 szt ząbku czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku według uznania 200 ml śmietany 18 % Panierka 2 Jajka(...)ponownie w bułce i na rozgrzaną patelnie zaczynamy smażyć kotlety po obu stronach na złoty kolor . Kiedy nasze kotlety mamy już wszystkie usmażone możemy podawać do jedzenia z gotowanymi ziemniakami oraz pyszną surówką
Mój SmakObiad na szybko. Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od
Blondynka Gotujeplastry schabu (każdy ok. 1 cm grubości) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie mięsa : Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Panierowanie : Przygotuj trzy talerze – jeden z mąką, drugi z roztrzepanym jajkiem, trzeci z bułką tartą. Każdy plaster schabu obtocz(...)czasu. Zasmażka : Na tej samej patelni przesuń kapustę na bok, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Powoli wlewaj bulion, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj ocet, cukier, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż kapusta będzie miękka i dobrze przesiąknięta smakiem. Tłuczone ziemniaki Składniki: 1 kg ziemniaków 100 ml mleka 50 g masła sól do smaku Przygotowanie
Moja Książka Kucharskaczas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok. Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów. Składniki na dwie formy keksowe(...)wodą tak aby przygryła nam mięsa i warzywa. Dusimy ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy: natkę pietruszki, koperek, liść laurowy, zielę, majeranek, sól i pieprz. Ciągle gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (co najmniej 1 godzinę). Pod koniec gotowania na 15 minut przed wkładamy wątróbkę. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiamy
Życie zaczyna się w kuchniprzyprawami wedle uznania. Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy fileta z kurczaka, smażymy na złoty kolor. Brokuł dzielimy na bardzo małe różyczki, płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy ok 5 minut. Ugotowany brokuł odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą. W ten sposób uzyskamy piękny zielony kolor. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe płuczmy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy(...)pomidorki koktajlowe, ser feta, sos czosnkowy, całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Sałatka z ananasem, selerem i szynką konserwową Śledzie pod pierzynką – przepis SCHAB PO BAŁKAŃSKU Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym Artykuł Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuBardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy
Szczęśliwa kuchniamakaron z bakłażanem został wymyślony z potrzeby chwili... Aby nadać mu kolorów postanowiłam dodać paprykę która bardzo pasuje do bakłażana i kurczaka. Do tego makaronu pasować też będzie np schab wieprzowy. Przepis sam jest bardzo prosty i można spróbować go urozmaicić. Ważne jest aby zachować bazę - czyli bakłażana gdyż nadaje on daniu niesamowitego smaku. Do przygotowania tego dania użyłam - odkrytego(...)sito, solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Kurczaka kroimy w paseczki. Posypujemy sola i pieprzem i smażymy aż będzie miękki. Paprykę kroimy w paski i smażymy aż zmięknie. Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Bakłażana odciskamy i wrzucamy na patelnię smażymy aż woda z niego odparuje i będzie miękki. Dodajemy do niego paprykę i kurczaka i całość przyprawiamy solą
sierotka maRysia w kuchniBardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comschabu, tak dla odmiany. Wiadomo, że ten rodzaj mięsa jest dość suchy, pewnie normalnie użyłabym karczku. My jednak kupił schab z myślą o schabowych, ale do schabowych się jednak nie nadał, więc wyczarowałam z niego zupełnie nieplanowany, w sumie świąteczny post. I jak tak sobie dodawałam jedno do drugiego, pomyślałam, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się boczek. Taka niewielka(...)ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Śliwki zalewamy winem, odstawiamy na jakąś godzinę. Plastry schabu cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Każdy plaster smarujemy musztardą, wykładamy na niego plaster boczku i dwie odsączone śliwki (wina nie wypijajcie, zostawcie do sosu). Schab zwijamy tak jak rolady wołowe lub krokiety, spinamy je wykałaczkami lub związujemy cienkim sznurkiem, żeby
Kardamonovygłówne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie(...)czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżynich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem(...)skręciłam i zawiązałam w supeł – tak jak na zdjęciu (pomijając środkową roladkę). Gotowe „pakunki” odłożyłam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie włożyłam je na wrzącą wodę i gotowałam na wolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas gotowania
Kuchenne zapiski Edytywieprzowina z boczniakami w śmietanie 45 min 21 zł 3 porcje średnie POTRZEBUJESZ nóż i deska głęboka patelnia ręcznik papierowy miska łopatka drewniana Składniki Koszt boczniaki (200g) 6 zł schab wieprzowy (300g) 6 zł cebula – 1 duża 0,40 zł masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g 3 zł musztarda – 1 łyżeczka(...)samego błędu 5. DUSZENIE (20 min) Na patelnię dodajemy śmietanę, musztardę oraz nieco soli. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając. PODANIE Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła i śmietany) oraz ogórkami kiszonymi. Tylko niech Wasza kolacja nie skończy się jak ta u Artema * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz
Nerds Kitchencałej rodziny. Ten przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo “Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami , z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe(...)głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso i smaż przez kolejną minutę. Dodaj wino i gotuj przez dwie minuty lub aż prawie odparuje. Następnie dodaj pomidory i cukinie wraz ze śmietanką i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia
karmelowyBitki wieprzowe w sosie własnym na bazie schabu to pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach danie, które idealnie smakuje podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Jest to znakomity pomysł na domowy, sycący i pożywny obiad, który zaspokoi nie jedno podniebienie. składniki na 2-3 porcje 500 g schabu bez kości 2 cebule 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)czasu mieszamy. Następnie na cebuli układamy kawałki mięsa, całość zalewamy wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe, wszystko razem łączymy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu, do momentu aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Pod koniec gotowania sporządzamy zawiesinę. W miseczce umieszczamy mąkę wlewamy
Smakowite Daniataką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie " z czym to się je". Jednak wyszło całkiem nieźle(...)miałam zwyczajnie wolny czas tak ok. 2 godzin. Mając wolną chwilę pokroiłam cebulę w pół talarki i podsmażyłam na maśle. To samo zrobiłam z ogórkami kiszonymi. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była
Pieprzyć z Fantazją