Mało u mnie na blogu przepisów na wykorzystanie schabu, a przecież od czasu do czasu sięgam także i po to mięso. Postaram się to zmienić i niebawem wrzucę troszkę więcej propozycji ze schabem w roli głównej. Jednym z ulubionych pomysłów na schab, jest schab duszony w sosie pieczarkowym. Do sosu dodaję ogórki konserwowe, a całość podaję razem z kaszą. Można(...)powiedzieć, że to taki prosty gulasz czy potrawka ze schabu. Przygotowanie takiego obiadu nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco czasu. Dzięki długiemu duszeniu mięso po prostu rozpływa się w ustach. na 3 porcje: 400 g schabu 1 cebula 200 g pieczarek 4-5 ogórków konserwowych 250 ml bulionu np warzywnego 3-4 łyżki śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki pszennej
Smaki Na Talerzupieprzem. W małym rondelku przygotowujemy sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła, dodajemy 1½ łyżki mąki pszennej i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy mleko, gotujemy dalej na małym ogniu przez kilka minut aż sos zgęstnieje cały czas mieszając. W międzyczasie sos doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki dzielimy na pól i układamy(...)zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuSzybka wieprzowina z marchewką i dymką nie jest wymagająca, a wręcz ekspresowa w przygotowaniu. Do przygotowania tego dania potrzebujecie kawałka wieprzowiny, najlepiej z odrobiną tłuszczu, jak łopatka czy karkówka. Schabu możecie również użyć, jednak wtedy danie może być zbyt suche. W zasadzie ten przepis składa się z czterech bazowych składników oraz przypraw. Uważam, że w daniach z ryżem całą robotę(...)smakowało Wam to zestawienie. Smacznego! Zobacz też: Kurczak w sosie curry Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 25 minut Składniki 700 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka) 3 średnie marchewki 3 dymki ze szczypiorkiem 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 0,5 łyżeczki kuminu
Kuchnia Bazyliimrożonego • 1 duża marchew • kilka łyżeczek musztardy • 1 łyżka smalcu • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 1 ząbek czosnku duży • 1 cebula mała • magii • 2 płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania 1. Schab roztłuc tłuczkiem Każdy plaster posypać solą i pieprzem odłożyć do lodówki na kilka godzin.Najlepsze są przygotowane dzień wcześniej 2. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, położyć kilka ćwiartek ogórka kiszonego(...)minut dodać groszek i pokrojone ogórki dusić aż wszystko zmięknie Wyciągnąć roladki odwinąć nici 4. Do sosu dolać troszkę wody,mąkę rozmieszać z wodą wlać na patelnię gotować,cały czas mieszać aż zrobi się gęsty sos doprawić z magii włożyć roladki do sosu.Wszystko razem zagotować
W królestwie smaków BeatyProsta domowa pizza. Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże
Słodkie okruszkiKotlet schabowy po indyjsku to nieco lżejsza wersja tradycyjnego schabowego, którego dość często przygotowuję na obiad. Aromatyczna panierka na schabowym zrobiona jest z mąki ryżowej i
Kuchcik gotujeKarkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rostbefu z kością i polędwicą wycina się pożądane steki, w których łączą się dwa bardzo cenne rodzaje mięsa wołowego: polędwica i mięsień najdłuższy grzbietu (w mięsie innych zwierząt nazywany schabem). Jeden to porterhouse z końca rostbefu z najszerszą częścią polędwicy. Drugi: t-bone wycinany bliżej przodu, z węższą częścią polędwicy z charakterystyczną kostką w kształcie litery t. Rostbef bez kości(...)kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną sałatą z winegretem lub gotowanymi na parze albo zapieczonymi warzywami. Na drugi dzień pieczeń świetnie nadaje się jako mięsny składnik gorących kanapek – zestawcie ją z grillowanym na oliwie pszennym pieczywem, sałatą i odrobiną rukoli, serkiem
Karo in the Kitchenpomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kilkanaście minut, do momentu aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty sos. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj do sosu bakłażana oraz drobno posiekaną bazylię. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, a tuż przed podaniem oprósz go delikatnie serem startym na tarce o małych oczkach. var stamp = parseInt(...)bakłażanem Makaron z masłem szałwiowym Makaron ryżowy z wieprzowiną Spaghetti aglio e olio Spaghetti napoli Wieprzowina na ostro Zobacz też najnowsze przepisy: Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Artykuł Pasta alla norma – makaron z bakłażanem pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plblogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek(...)jego wyjęciem. Zamknięty słoik włożyć do większego rondelka. Mięso powinno sięgać do około 3/4 wysokości słoika i do takiej wysokości powinniśmy nalać w rondelku zimnej wody. Od momentu wrzenia gotujemy mięso 2 godziny. Wyłączamy gaz i zostawiamy słoik z mięsem do wystygnięcia w wodzie. Najlepiej po całkowitym wystudzeniu włożyć słoik do lodówki na kilka godzin. Smacznego Post Domowa wędlina
UgotujmyTo.plSchab Hakuna Matata Gdy znudziły się nam kotlety schabowe, możemy mięso przygotować trochę w inny sposób a mianowicie w pysznym warzywnym sosie. Składniki: · ½ kg schab · Cebula · 1 kg pieczarek · 2 papryki żółta, czerwona(...)nasion i pokrojoną w paseczki paprykę. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z koncentratem oraz ketchupem. 6. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier, czosnek oraz paprykę ostrą, chwilę gotujemy. 7. Sosem z warzywami polewamy mięso i pieczemy 40 minut w 180°C pod przykryciem. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilawieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew 2 cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu Przygotowanie Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Kotlety kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i obsmażmy z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kotlety przekładamy(...)wodą. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek, papryki, sól i pieprz. Miękkie kotlety wyjmujemy z rondla, a pozostały sos zalewamy pół szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki. Całość gotujemy, aż sos się zagęści, cały czas energicznie mieszając. Sosem polewamy bitki. Artykuł Bitki wieprzowe duszone z warzywami pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneSałatka Magdaleny – szybka, lekka i pyszna Dziś polecam Wam przepis na szybką i pyszną sałatkę, którą wykonacie w kilka chwil. Taka sałatka będzie idealna na
Słodkie okruszkisosie z pieczarkami robię rzadko, bo mąż nie lubi ani grzybów ani pieczarek, ale robię na obiad też to, na co ja mam ochotę 😁 Składniki: 1 kg schabu 1 duża cebula 200 g pieczarek 3-4 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty woda sól, pieprz mąka do oprószenia smalec lub olej do smażenia przyprawa do gyrosa(...)dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć jeszcze chwilę, po czym dodać wody tyle, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, suszone grzyby i gotować na małym ogniu. 3. Pod koniec duszenia wlać 1/4 szklanki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anisoczyste roladki w sosie z żurawiny, takie roladki mogą być podane na świąteczny obiedzie lub imprezie. 9 porcji 55 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg schabu · 2 ząbki czosnku · 420 g mozzarelli · 230 g żurawiny do mięsa(...)kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę. Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna ChwilaZrazy w pysznym sosie musztardowym Roladki ze schabu w aromatycznym, pieczarkowym sosie. Można podawać np. z kluskami śląskimi. Składniki: · 1 kg schabu · Sól · Pieprz · Olej do smażenia · Kilka plastrów boczku wędzonego(...)pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Do naczynia przekładamy musztardy. 8. Wlewamy sos sojowy oraz śmietanę, dokładnie mieszamy. 9. Łączy z grzybami, chwilę gotujemy. 10. Sosem wraz grzybami polewamy roladki
Kulinarna ChwilaDodajemy 1 starty ząbek czosnku. Wyłączamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na kotlecie posmarowanym również serkiem układamy liście szpinaku. Posypujemy serem żółtym oraz posiekaną wędlinką dojrzewającą (u mnie boski schab mojej Mamusi ). Zawijamy ścisło. W razie konieczności spinamy roladki wykałaczkami lub sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego(...)zdejmujemy przykrywkę. Następnie usuwamy ewentualne wykałaczki. Roladę kroimy najlepiej lekko przestygniętą wtedy wyjdą piękne plastry. Ja niestety zbyt szybko pokroiłam gorące roladki i trochę się rozpadły. Roladki podałam z gotowanymi ziemniaczkami oraz buraczkami. Mąż był poważnie zachwycony. Ja też uważam, że wyszło pysznie. Jemu bardziej podeszła roladki z pieczarką - mi ze szpinakiem. Dla każdego coś miłego. Mięska nie wysuszyłam mimo
Kuchnia po mojemu