schab gotowany - 2318 przepisów (strona:108/155)

Grillowana pierś z kurczaka 228

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schabowe paluszki w ziołach 87

Schabowe paluszki w ziołach Mięso zanurzone w aromatycznym sosie ziołowym z pieczarkami. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Zioła prowansalskie ·        Sól ·        ½ kg pieczarek ·        1 mała śmietana 36 % ·        Cebula(...)Mąkę rozrabiamy ze śmietaną. 11.            Hartują wlewamy do sosu, chwilę gotujemy. 12.            Danie gotowe. 13.            Smacznego

Kulinarna Chwila
ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ 192

więcej tym oczywiście danie smaczniejsze, ale nawet malutki kawałek już nada super aromat i smak. Składniki: - ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia (najlepiej sałatkowe) - kawałek wędzonki (boczek, ogonówka, schab, itp.) - cebula (ilość dowolna, u mnie 1-2) - olej kokosowy i/lub masło klarowane - sól ( tylko gdy danie jest mało słone) Na patelni wysmażyć pokrojone w drobną kostkę kawałki wędzonki (można(...)ładne małe- daję w całości, gdy większe- kroję w plastry) i podsmażam jeszcze całość kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wędzonki mamy mało lub gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach dodajemy soli do smaku. Oleju kokosowego i/lub masła klarowanego dodaję w trakcie smażenia tylko tyle, by danie nie było suche, ale nie może pływać w tłuszczu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Domowa wędlina - surowa, długo dojrzewająca 158

Suszenie to tania i świetna metoda konserwacji mięsa. Cieniutki, prawie przezroczysty kawałek suszonej wędliny to ekskluzywny rarytas dla smakoszy. Koneserzy rozwodzą się nad smakiem włoskiej prosciutto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Imprezowe Roladki 89

Imprezowe Roladki Takie roladki ze schabu możemy przygotować na niedzielny obiad albo różne imprezy. Idealnie pasują do roladek kopytka lub kluski śląskie. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        2 papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe(...)żółtego sera i podłużnym pasku papryki. 2.    Mięso zwijamy w roladki, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3.    Roladki przekładamy do naczynia z gotującą wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 4.    Następnie dodajemy przecier, ketchup, musztardę, ocet, wsypujemy cukier, tymianek oraz paprykę ostrą. 5.    Paprykę oraz ogórki

Kulinarna Chwila
STROGONOW + FILMIK 230

PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w plastry, następnie w paseczki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki a pieczarki w talarki.  Mięso przekładamy do miski, dodajemy mąkę i musztardę, dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem. Na osobnej patelni podpiekamy na oleju mięso aż będzie zarumienione. Przekładamy je do garnka. Następnie dodajemy paprykę z pieczarkami, liść ziele i pieprz, wlewamy(...)przyprawy i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godziny. W razie konieczności dolewamy wody. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy przecier, ogórki i wodę z ogórków. Chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Strogonowa doprawiamy do smaku według uznania oraz gdy jest zupa za rzadka zagęszczamy ją mąka wymieszaną z wodą. Na koniec można dodać 2-3 łyżki

Kulinarne Fantazje Marioli
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 166

Oznacza to, że do przygotowywania potraw powinny być wykorzystywane przede wszystkim sezonowe produkty (owoce, warzywa), zaspakajające potrzeby organizmu w określonej porze roku i strefie klimatycznej.  Wybierając produkty do gotowania nie trzeba być żywieniowym ekspertem, czasami wystarczy posłuchać własnego ciała i pójść za instynktem. Latem poszukuje lekkiego, odświeżającego jedzenia, napoi i produktów chłodzących. Jesienią i zimą pcha nas w kierunku(...)nadchodzących chłodach. „J edzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi. Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP , będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania

SzczyptaSmaQ
Nie mimozami, a grochówką jesień się zaczyna 207

grochem i sitkiem. A ja poszłam na łatwiznę. Ma się w końcu łeb na karku. I blender ;) mięso na wywar (ja miałam jakieś 2 plastry podwędzanego mięsiwa od schabu z lekkim tłuszczykiem) ziele angielskie, liść laurowy szklanka grochu wymoczonego całą dobę marchew ziemniaki 3 małe  majeranek sól, pieprz Mięso zagotowałam w 2l zimnej wody (!) z dodatkiem liścia laurowego(...)zagotowałam. Wyjęłam liść, ziele, zbędne farfocle i całość zblendowałam na gładką masę. Następnie dodałam marchew i ziemniaki oraz mięso pokrojone w kostkę (gdzieś w wolnej chwili je przygotowałam). Gotowałam na wolnym ogniu, uważając, aby nie przypalić, gdyż wszystko było już dość gęstą papką. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem oraz oprószyłam majerankiem.  Tak właśnie wyobrażałam sobie dzisiaj tę zupę

bastalena
Podstawowe błędy początkującego kucharza – ranking najpopularniejszych 93

jest smaczne jeżeli go nie spróbujesz? Podczas gotowania powinno się wielokrotnie próbować przygotowujących się posiłków. Tylko wtedy będziesz w stanie określić czy danie jest dobrze doprawione czy wystarczająco długo gotowane. Błędy początkującego kucharza to często bardzo dokładne wierzenie w przepis znaleziony w książce kucharskiej czy w internecie, zawsze należy sprawdzić, czy otrzymana konsystencja posiłku, otrzymany smak jest odpowiedni, dla jednego(...)się produktami drugiego gatunku? Jeżeli potrzebujesz pieczywo idź do dobrej piekarni, a nie do marketu po pieczywo wypiekane na miejscu. Taka sama sytuacja jest z mięsem, dlaczego masz serwować schaby czy mięso z piersi z marketu jeżeli możesz kupić lepszy produkt ze sklepu mięsnego gdzie będziesz mógł sobie wybrać idealny według ciebie kawałek mięsa. Dotyczy to każdego rodzaju pożywienia, przypraw

To Musisz Wiedzieć
Nadziany schab z kluseczkami śląskimi 128

temp. pieczemy ok. 15 min, następnie 1 godz. 45 min w temp 170°C. Mięso zostawiamy na kilka min, żeby odpoczęło. Ważne do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku. kluski śląskie:   Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną(...)części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia. Podajemy z polanym stopionym masłem

Moniki Smakołyki
Schab w sosie 120

aromatycznymi przyprawami. Zanim na dobre zagości wiosna na blogu, polecam na jutrzejszy obiad przepyszne mięso! Idealne z marchewką na gęsto i ziemniakami. Schab w sosie własnym Składniki: 4 plastry schabu bez kości 3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki tłuszczu do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sól do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy(...)mięso będzie już miękkie, przekładamy na talerz. Przygotowujemy sos. Do kubeczka wsypujemy mąkę i wlewamy niewiele sosu z mięsa. Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Przelewamy do sosu, w którym gotowało się mięso. Doprawiamy do smaku i czekamy, aż sos zgęstnieje. Wkładamy plastry mięsa, po chwili mięso jest gotowe. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami

Moja smaczna kuchnia
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 173

Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą, zalewamy mlekiem, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie schab osączamy z mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy(...)złocisto, zalewamy gorącą wodą, dodajemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu szczyptę soli-ale to dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy

Wanilia i Kardamon
Pasztet domowy ze śliwkami 137

ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać… Pasztet domowy ze śliwkami – składniki: 1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy) ok. 600 g boczku wędzonego ok. 800 g wątróbki z kurczaka 4 jajka 1 czerstwa bułka ok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie(...)kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia. Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy

UgotujmyTo.pl
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 257

Obiad pyszny.  Podanie niepowtarzalne. Efekt wizualny osiągnęłam obręczami do potraw ze sklepu Przyjemne Gotowanie . Tak z tymi obręczami było przyjemne podawanie :) Od dawna marzyły mi się te obręcze. Kombinowałam domowymi sposobami układanie ryżu na kształt piramidek, używałam do tego plastikowych kubeczków, jednak nie zawsze wychodziło to jak chciałam, bo czasami coś przyklejało się do dna kubeczka i psuło(...)utrzymaniu czystości. Wykorzystywać można go do woli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu

Blondynka Gotuje