kogoś to interesuje, że to ponadprogramowy przepis? Pewnie nie. Większość z Was już mnie zna, wiecie że często zmieniam plany odnośnie gotowania. Inny świąteczny przepis zupełnie nie zaskoczył, musiałam więc go czymś zastąpić. A, że parę dni temu widziałam w sklepie świeżą żurawinę… no wiecie. Przepis, który dzisiaj mam dla Was jest inspiracją, którą zaczerpnęłam z anglojęzycznych stron(...)mamy to. Mamy pyszny słodko-kwaśny sos, który będzie jak znalazł do mięs na najbliższe święta. Kiedy go spróbowałam od razu pomyślałam o pieczonej kaczce, gęsi, potem napatoczył się schab i karkówka. Na dodatek pomyślałam, że ten sos będzie pasował do pieczonych mięs, które zjemy na ciepło i na zimno. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię połączenie mięs
Kardamonovybardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale nie jest czasochłonne. Pamiętajcie, że taki obiad najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Składniki kotlety ze schabu mąka 2 jajka bułka tarta sól pieprz cytryna frytki Domowy sznycel z frytkami – przepis Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka na bardzo cienkie kawałki. Solimy i pieprzy z obu stron(...)gotowych, będzie szybciej). Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Sznycel podajemy razem z ćwiartką cytryny. Smacznego! Artykuł Domowy sznycel z frytkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich(...)pieprz, łyżeczka kminku cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona) Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone na kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć
Czerwień i błękitZupa nie jest zabielana śmietaną, byłby to tylko zbędny dodatek tłumiący smaki. Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis(...)wraz z warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom zawartości. Ząbek czosnku rozgniatamy płaską stroną ostrza noża i dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa
kawawszklancezabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby czosnek(...)dusić około 30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować, około 2-4 minut. Polać kotlety sosem i podawać
Kubki smakupsiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku 2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek(...)popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Z powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu
Dzieje kuchennej Wiewiórychrupiącą bagietką. Jeśli po przygotowaniu tego smakołyku zostanie Wam trochę sosu, to polecam podać go z makaronem penne i kawałeczkami kurczaka - palce lizać! Potrzebne nam: - 5 cienkich kotletów ze schabu (grubości 1 cm) - bagietka z masełkiem czosnkowym - duży kubeczek śmietany 18% - 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur - 3-4 plastry żółtego sera o intensywnym smaku - trochę mielonego czarnego(...)Śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili i odrobiną soli, gotujemy do roztopienia sera (sos powinien być jednolity). Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolorowy pieprz rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nim mięso. Doprawiamy mięso przyprawą uniwersalną i czarnym
W poszukiwaniu inspiracjizrobić z zamrożonym farszem grzybowym po uszkach wigilijnych? Rolada wieprzowa z grzybami SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu farsz grzybowy (grzyby, cebula pietruszka) kasza pęczak sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, lubczyk Umyte kotlety wieprzowe rozbić na cienkie płaty. Posolić popieprzyć i ułożyć je w taki sposób by utworzyły prostokątna płaszczyznę. Nałożyć farsz i zrolować. Ja takie rolady dla bezpieczeństwa zawsze owijam nitką(...)osiągnięcia rumianego koloru. Zalać wodą i dodać ulubione przyprawy. Dusić pod przykryciem minimum 40 minut,aż mięsko będzie miękkie. Roladę kroimy na 1-1,5 cm plastry. Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cale danie polewamy sosikiem. Pysznie wyszło
MarciochaKucharzyChyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w
Mania Gotowaniapieczarkami i kiszonym ogórkiem: 1 kg schabu wieprzowego 2 ogórki kiszone 2 cebule ok. 300 g pieczarek 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia 2 łyżki musztardy francuskiej 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego przyprawy: słodka papryka, tymianek lub zioła prowansalskie, granulowany czosnek sól morska świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania Schab kroimy na około 1,5 cm plastry(...)przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Solimy, pieprzymy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do przestudzenia. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Na rozbite plastry schabu układamy przesmażone z cebulą pieczarki, następnie na pieczarkach kładziemy cząstkę ogórka. Zwijamy roladki “w kopertę” i spinamy jedną lub dwiema wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju
Poezja smakuGalareta z kurczakiem. W zeszłym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się kurczak w galarecie i schab w galarecie . Zdjęcia i przepis czekały na publikację cały rok. Galareta z kurczakiem to idealne danie nie tylko na świąteczny stół, pasuje też na przyjęcie imieninowo-urodzinowe. Kurczak w galarecie w moim domu nazywa się też galantyną drobiową, czy też galatem drobiowym(...)świąteczną przekąskę robiło się tzw. zimne nóżki, czyli galaretki z nóżek, i golonki. Ale odkąd na świecie pojawiły się moje siostrzenice to najczęściej na święta robię galaretę z kurczaka gotowanego. Kurczak w galarecie jest delikatniejszy w smaku i strukturze od zimnych nóżek, przygotowuję je z gotowanego mięsa kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Ta potrawa jest świetną przekąską podczas wszelakich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz – 1 łyżeczka papryki ostrej – 2 łyżeczki ziaren gorczycy – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – ok 2,5-2 l wody – 2-3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu karkowego dopraw solą i pieprzem, na następnie rozbij tłuczkiem. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej(...)kostkę, dodaj do usmażonego mięsa i smaż ok 2-3 minut. Dodaj ziarna gorczycy i paprykę i krótko podsmaż. Do mięsa dodaj bulion i dopraw nieco solą i pieprzem. Gotuj karkówkę przez niespełna 2 h od czasu do czasu uzupełniając sos wodą i mieszając całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba. Mięso powinno być
nietylkopasta.plDzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami lub schabem z kością. Krupnik jest pożywny, zdrowy i idealny na każdą porę roku. Polecam Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula(...)łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Do garnka wkładamy udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, wsypujemy kaszę jęczmienną, wlewamy wodę i solimy. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy udka
Oryginalny smakdoświadczenie przyda się nie tylko turystom, ale również mamom studentów, którzy wkrótce wyjadą do akademików i zyskają sławetne miano "słoików". Pozdrawiam serdecznie! peklowany schab w słoiku 1 kg wąskiego schabu pokrojonego w plastry, 1,5 łyżeczki peklosoli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu na 1 słoik: 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżki(...)dnie słoików umieść liście laurowe i ziele angielskie, na to plastry mięsa do 3/4 wysokości. Zakręcone słoiki wstaw do garnka z zimną wodą, zagotuj i na minimalnym ogniu gotuj przez godzinę. Następnego dnia powtórz pasteryzację w ten sam sposób
Eksperyment sobotni