schab gotowany - 2318 przepisów (strona:100/155)

GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS 104

aksamitną konsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji(...)wody nie zmieniamy - grzyby powinny być już wcześniej dokładnie oczyszczone). Krok 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła. Krok 3. Zrumienioną cebulę dodajemy do grzybów i gotujemy wszystko razem przez około 30 minut. Krok 4. Następnie wyjmujemy z garnka grzyby, a wywar przecedzamy , mocno odciskając cebulę, zioła i przyprawy. Krok 5. Obgotowane grzyby drobno siekamy

Moja Książka Kucharska
Roladki Schabowe Z Kindziukiem, Mozzarellą, Zawijane W Boczku Z Piekarnika 183

Roladki wyszły przepyszne, naprawdę bardzo nam smakowały. Kindziuk jako nadzienie sprawdził się doskonale, ta wyrazista suszona wędlina, bardzo aromatyczna, jest doskonała nie tylko na kanapki, ale

Gotowanie...to proste !
Grillowana tortilla z pikantnym farszem 194

Dziś zapraszam Was na grillowaną tortillę z pikantnym farszem . Idealna prosta, szybka propozycja, która nie tylko syci, ale też rozgrzewa w jesienne chłodne wieczory. Do farszu

Słodkie okruszki
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 197

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 158

powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału - każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej strony jako szef i jako podległy. Uczestnicy. Góra od lewej: Adrianna Łabenda(...)Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka. Menu kolacji: - filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu

W kuchni Karmel-itki
Bitki ze schabu w sosie myśliwskim 59

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim Takie bitki każdy zje z przyjemnością, mięso wieprzowe z aromatycznym boczkiem wędzonym w pysznym sosie. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        1 cebula ·        20 dag grzybów suszonych ·        10 dag boczku wędzonego(...)Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Podlewamy bulionem rosołowym i gotujemy do miękkości. 3.    Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na drugiej dużej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz wcześniej namoczone grzyby i pokroje w pół plasterki

Kulinarna Chwila
Roladki z kapustą kiszoną 66

Roladki z kapustą kiszoną Roladki ze schabu z dodatkiem kapusty dzięki niej danie jest pyszne. 12 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        20 dag kapusty kiszonej ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta(...)solą. 2.    Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Następnie wlewamy ketchup, chwilkę gotujemy. 3.    Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa. 4.    Mięso zwijamy w roladki, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Kulinarna Chwila
Wiosenna sałatka jajeczna 443

rzodkiewki. Jej kolorowe warstwy od razu wpędzają w optymistyczny nastrój. Wiosenna sałatka jajeczna: 10 wiejskich, ekologicznych jajek 3 marchewki 3 rzodkiewki 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)* ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki) 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej 1 duża szalotka lub cebula dymka 6 łyżek dobrego majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej(...)ugotowania wszystkich jajek na twardo. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skorupek. Trzy jajka kroimy w plasterki. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy

Poezja smaku
Kapuśniak inaczej 207

pomysł na tą zupkę, oczywiście pokręciłam i zrobiłam z innego mięsa, ale wyszła super. Następnym razem zrobię tak samo jak mi mówiła :), oczywiście podzielę się z Wami tym przepisem. Schab pokroić w cienkie słupki i włożyć do garnka. Następnie wlać wodę, dodać pokrojoną w kostkę marchew i korzeń pietruszki. Kapustę pokroić drobno, z papryki i chilli usunąć błonki i nasionka(...)pół plasterki. Ziemniaki oskrobać i pokroić w małą kostkę. Wszystko wrzucić do zupy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszone morele pokrojone w drobną kostkę. Gotować aż warzywa i mięso będą miękkie. Smak bardzo ciekawy, polecam

Kuchnia Pokoleń
Pomarańczowy indyk 133

żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących. Jeśli chodzi o pierś indyczą to trudno o bardziej dietetyczne mięso.  100 g to jedyne 86 kcal, podczas gdy np. 100 g schabu zawiera dwa razy więcej kalorii (174 kcal). Ponadto jest to mięso o dużej zawartości białka, a jednocześnie małej ilości tłuszczów nasyconych. Zaleca się je podczas odchudzania, intensywnego wysiłku fizycznego(...)brązowego ½ posiekanej cebuli 250 g filetu z piersi indyka 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 1 liść laurowy 1 brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około 5 minut. Dolewamy sok pomarańczowy, wkładamy liść laurowy, dusimy około 10 minut.  W garnku gotujemy wodę

Powiedz dietom nie
Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej 137

składniki marynata * 2 łyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu(...)polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki

Mix smaku
Schabowy..pachnący czosnkiem 156

czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka  sól czosnkowa mąka  kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć(...)granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie :  do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów

Moje domowe kucharzenie
Bitki wieprzowe 154

wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej Przygotowanie: 1.        Schab pociąć na kotlety, rozbić je dość cienko, posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. 2.        Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć(...)Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie. 6.        Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7.        Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku gdyby danie było za rzadkie, bo np. dodamy za dużo bulionu

Fabryka pomysłów
Aromatyczny gulasz z łopatki 134

Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab w curry pod serowym beszamelem 33

Zapiekane pod beszamelem plastry schabu to kolejna prosta propozycja obiadowa. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie doprawiałam schabu przyprawą curry, ale, że bardzo ją lubię, postanowiłam spróbować i jak dla mnie wyszło super! Jeśli chodzi o schab to nie smakuje mi taki z marketów czy dyskontów. Jeśli już go jemy, to zawsze kupowany jest w zaprzyjaźnionym sklepie. Jeśli beszamel wyjdzie(...)zagotowywać sosu). na 3-4 porcje: 3-4 grube plastry schabu przyprawa curry sól, pieprz masło klarowane Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka (z „górką”) mąki pszennej 3/4 – 1 szkl. mleka 70 g tartego sera np gouda lub cheddar gałka muszkatołowa mielona papryka sól, pieprz Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety, nakłuwamy nakłuwaczem do mięs. Oprószamy

Smaki Na Talerzu