Sezon na cukinię trwa. Jednak po jakimś czasie leczo się nudzi, ketchup z cukinii zrobiony i co dalej? Dalej kremowa cukinia z mascarpone, zawinięta w szynkę
CzarnawisienkaPopularne ostatnio ciasto pomidorowe - w mojej wersji jak zwykle bez dodatku białego cukru, produktów odzwierzęcych i bez glutenu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze
Domowa Cookierenka AgiTak prosty i tani obiadek dzisiaj zaserwuję Wam na tablicy☝ Ja zrobiłam mini kotleciki (wielkości małej łyżeczki) bo takie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie
Zdrowie i pysznie na talerzuWarzywotto, to chyba wynik upałów. Nie tylko powstanie tej dziwnej nazwy, ale także samego dania. W tak ciepłe dni po prostu albo nie chce mi się
PichceniomaniaOstatnio było szaleństwo w kuchni to i nowe przepisy wpadają jeden po drugim 😉 Na słodko już było, teraz będą obiady 🍽️ 🥘 Składniki 🔸 2 cukinie 🔸 2
Zdrowie i pysznie na talerzuKurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe
Pobite gary Barbarypapryka faszerowana Papryka faszerowana to jedno z lepszych dan. Na Ukrainie taka papryka jest uwielbiana i gdy pójdziemy do kogoś, w gości i takie danie znajdzie
Kulinarnie z Polką na KresachOgłaszamy uroczyście koniec świątecznego i poświątecznego obżarstwa. Czas wrócić na normalne tory żywieniowe. Tydzień rozpoczynamy jak zawsze od czegoś lżejszego, dziś jest to pomysł na obiad
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłoskiego makaronu znalazł się zastępnik w postaci makaronu shirataki , trzeba było więc go znaleźć także dla ryżu w paelli. Jeśli nie jesteście skłonni korzystać w tej roli z kalafiora , to można także użyć właśnie makaronu shirataki w kształcie ryżu . Keto paella na ryżu z kalafiora Różne oblicza paelli Mi natomiast zależy na podbijaniu gęstości odżywczej potraw, więc w tym przypadku(...)kalafior sprawdza się znacznie lepiej. Zapewniam również, że smakowo taka keto paella jest obłędna. Mi w ogóle nie brakuje w niej prawdziwego ryżu… Ważne, żeby keto paella była bogata w owoce morza ! To one nadają główne nuty smakowe temu daniu i sprawiają, że jest ono tak atrakcyjne. Pamiętajcie, że istnieją różne odmiany paelli i eksperymentując z rodzajem i proporcjami
Modern Cave GirlPolędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa 400 g 14,7 zł Podudzia z kurczaka 2×600 g 11 zł Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki 1,8 kg 5,3 zł Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko(...)Pomidorki koktajlowe 250 g 2 zł 1 czerwona cebula 1 zł Główka czosnku 2,5 1 cytryna 1,5 zł 2 ogórki kiszone 1,5 zł Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet
Niedzielny kucharzfaszerowana jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania papryki faszerowanej będziemy potrzebowali: około 6 średnich papryk 200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu 400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka) cukinia około 250 g cebula około 100 g 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka koperku około 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: około(...)Papryka faszerowana Przygotowanie: Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Dokładnie umytą cukinię kroję w cienkie paseczki, jeżeli mamy temperówkę do warzyw to możemy zrobić z cukinii spaghetti i pokroić na krótsze kawałki. Wypłukaną zieleninę drobno siekam. Z dokładniej umytej papryki odcinam jak najcieniej górę i usuwam gniazda nasienne. Paprykę możemy również przekroić
Uwaga Babcia GotujePolędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa 400 g 14,7 zł Podudzia z kurczaka 2×600 g 11 zł Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki 1,8 kg 5,3 zł Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko(...)Pomidorki koktajlowe 250 g 2 zł 1 czerwona cebula 1 zł Główka czosnku 2,5 1 cytryna 1,5 zł 2 ogórki kiszone 1,5 zł Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet
Niedzielny kucharzwsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek. Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z potrawą(...)plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko. Smacznego :) Polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskaogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje. Po ugotowaniu mięso wyjąć i lekko ostudzić. Następnie oddzielić od kości. Marchewkę pokroić na plasterki. Można również pokroić pozostałe warzywa ja jednak wykorzystałam samą marchewkę. Pozostały rosół wygotować do ilości ok. 2-3 szklanek lub odlać i pozostałą część wykorzystać później do zupy lub innego dania. Rosół podgrzać(...)pieprzem i odrobiną cukru. Następnie dodać mięso z królika i całość zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła. Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuJestem zdecydowanym zwolennikiem domowych zupek dla niemowląt, szczególnie w okresie sezonu na pyszne, polskie warzywa i owoce. Nie mniej jednak szczerze przyznam, że nie chce mi się codziennie gotować i miksować tak małych porcji. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście mrożenie- czyli najlepszy sposób utrwalania daty ważności produktów. Co powinniśmy wiedzieć? 1. Używamy pojemniczki plastikowe albo szklane (ewentualnie woreczki do mrożenia(...)się sprawdzają, ale trudniej się wyjmuje później rozmrożoną zupkę). 2. Słoik należy napełnić do nie więcej jak ¾ objętości. 3. Dodatki typu masło, olej, oliwa, mleko oraz produkty zbożowe (kasza, ryż, makaron) najlepiej dodawać każdorazowo po rozmrożeniu- wówczas zupka będzie miała odpowiednią konsystencję 4. Nigdy nie mrozimy ponownie rozmrożonego produktu! 5. Zawsze oznaczajmy datą i składem każdy słoiczek. Jak długo
Tradycyjna Kuchniaskładników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki(...)bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i podgrzewamy by zmiękły. Dodajemy koncentrat, mieszamy, wlewamy bulion i zagotowujemy. Ostrożnie wkładamy klopsiki
Dzieje kuchennej Wiewiórysama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut, a warzywka na małym gazie(...)Teraz doprawiamy gotowe danie solą, pieprzem i ziołami wedle uznania, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zajadamy :) Gotowe danie doskonale smakuje na ciepło i zimno, można jeść je samo, z ryżem, pieczywem lub jako dodatek do mięs. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosabędzie gorący - wsypać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut (na średnim ogniu). Gdy warzywa zmiękną to na sam koniec wsypać pieczarki. Ponownie garnek przykryć pokrywką i całość dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy pieczarki wyraźnie się skurczą to na sam koniec dodać surową wątróbkę(...)będzie już miękka to na sam koniec można wlać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość ze sobą wymieszać. Poniższe danie świetnie smakuje z ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv
UgotowaćBardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu
Parowar Faceta