SAŁATKA RYŻOWA Z ANANASEM / RICE & PINEAPPLE SALAD Ta sałatka to moja klasyka jeśli chodzi o przyjmowanie gości. Jest prosta i szybka, składniki można dodawać, odejmować
Martyna CooksSałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. A najlepsze są te bez okazji ;) I dzisiaj taka ciekawa w smaku sałatka. Dla mnie octowe pieczarki
Lawendowe NieboWczoraj pisałam jak gotować (i nie tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się
chili & sugardoprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe(...)minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wodyŹródło: kwestiasmaku.com
Świat Domowej KuchniDelikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pi erś
Walijskie Pichcenieczas. Umiejętne rozłożenie składników sprawi, że czas przyrządzenia posiłków zostanie rozłożony i będą mogły dojść o podobnej porze. Aby przyspieszyć cały proces gotowania na parze można pokroić mięso i warzywa, a zamiast przygotowywania ryb w całości użyć filetów. Taka metoda skróci cały proces o dobrych kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie na parze ziemniaków odbywa się podobnie jak przygotowywanie innych(...)sprawdzamy oczywiście widelcem Gotowanie kalafiora na parze – kalafior należy obrać w różyczki, aby skrócić czas parowania do ok.15/20 minut Gotowanie ryżu na parze odbywa się w nieco inny sposób – parwoary posiadają specjalne przystawki, do których wsypuje się opłukany ryż i zalewa go wodą (delikatnie ponad jego poziom).Następnie parujemy go przez ok. 40 minut. Do potraw przyrządzanych na parze
Kulinarne PrzebojeKolejna pyszna i prosta w przygotowaniu odsłona wątróbki. Aromatyczne danie jednogarnkowe świetnie komponuje się podane z pieczywem albo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową, które wyjdą po prostu mniej kruche. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym -1 pomidor -1 mała marchew -1/4 szkl. wody lub bulionu(...)pokroić w piórka, por w kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Dodać por i czosnek i smażyć jeszcze chwilę. W międzyczasie wątróbkę i warzywa umyć, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć warzywa i puszkę fasoli. Dusić na małym ogniu. Pozostały olej rozgrzać na patelni, obsmażyć wątróbkę. Tak przygotowane kawałki przełożyć
Zielona Kuchniawiększą ilość, będzie obiad na dwa dni. Tak właśnie zrobiłam. Danie inspirowane Włochami w kwadrans gotowe! Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem / 2 porcje Składniki: makaron orzo, w kształcie ryżu na dwie osoby 250 g małych pieczarek 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki z pietruszki 2 szczypty wędzonej papryki w proszku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)kostkę. Pieczarki na grubsze plastry. Do garnka lub na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Po chwili dodajemy czosnek, pieczarki oraz cukinię. Całość podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy wędzona i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku. Po 5 minutach gasimy płomień. Natkę siekamy i dodajemy do pieczarek z cukinią i czosnkiem. Makaron ugotowany przekładamy
Moja smaczna kuchniajakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek(...)grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie paseczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodstawić na godzinę. Ryż wtedy pięknie nam napęcznieje. Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zwijamy w rulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście(...)mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starte warzywa, chwile razem podsmażamy, podlewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy
Kulinarne przemysleniasour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki2(...)czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soliSos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę
Słodka Stronawiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego? Kurczak z warzywami! Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd na poziom jego trudności mieszczący się pomiędzy ugotowaniem wody i budyniu. Jednak po dłuższej(...)znalazły się w niej ziemniaki . Tak. Ziemniaki. Dlaczego? Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i dzięki ich obecności w miksie zaoszczędzimy na czasie, bo nie będziemy musieli gotować kaszy czy ryżu. Wbrew powszechnym opiniom- ziemniaków nie trzeba się ich bać. Ciągle słyszy się, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu- tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej- ziemniaki
peanutbuttermonsterWege burrrrrrrito! 🌯 Ostatnio zostało mi trochę pomidorowego ryżu więc dodałam kilka składników i zrobiłam burrito! Wam podaję jak zrobić je od początku, ale to też dobry
Czarnawisienkaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak uratować przesoloną potrawę? Każdemu, nawet najlepszemu kucharzowi zdarzyło się choć raz w życiu dodać za dużo soli do zupy, mięsa , warzyw czy różnych innych dań. Czy jest sposób, by uratować posiłek? Oczywiście! W poście zawarto kilka wskazówek, co zrobić, by posiłek był ponownie smaczny i „jadalny”. Dodatkowo w poście zawarto porady co zrobić(...)delikatnie mlekiem bądź śmietaną, by zmniejszyć jej słoność. Dobrym pomysłem jest również dodanie dwóch surowych jaj. Ścięte jajka zaabsorbują sól, wyciągnij jajka po kilkunastu sekundach. Podobne zadanie spełnia surowy ryż, zawinięty w gazę bądź pieluchę włóż na kilkanaście minut, następnie wyciągnij woreczek z zupy. Jeśli dana porcja zupy dla konkretnej osoby jest za słona wystarczy włożyć do niej kromkę
To Musisz Wiedziećsłodko-kwaśny z cukinią i papryką to świetna baza na zimowe (i nie tylko) obiady. W każdej chwili możecie sięgnąć po gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii(...)oregano, słodka i ostra papryka Wykonanie: Cukinię pokroić na ćwiartki, a następnie na 1 centymetrowe plasterki. Paprykę pokroić na paski, a następnie mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zasypać solą, a następnie kilka razy potrząsnąć, by pokryły się nią równomiernie. Przykryć pokrywką i odstawić na ok. 8 godzin lub całą noc. Warto je przemieszać
Pasja Smaku