Potrawa ta wywodzi się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Podstawowymi składnikami są mięso mielone, pomidory, aromatyczne przyprawy i fasola – wypróbujcie moją wersję z fasolka szparagową
Dorota SmakujeBardzo lubię przepisy na szybkie dania, które świetnie sprawdzą się zarówno w roli śniadania, obiadu jak i przekąski. Bardzo często są to wszelkiego rodzaju omlety, fritatty
HealthyCreationsPrzedstawiam dzisiaj przepis na kurczaka z kaszą jęczmienną, który często gości na moim stole w weekendy. Podaję do takiego zestawu surówkę z tartej marchewki, którą skrapiam
Moja smaczna kuchniaOstatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki2 kabaczki 2 piersi z kurczaka ok. 40 dag sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn Kurczaka i kabaczka myjemy i kroimy w dużą
Humanistka w kuchnisklepie wypowiada się następująco: " W moim sklepie znajdziecie ekologiczne, zdrowe produkty, aromatyczne przyprawy, a z czasem również zdrowe i pyszne produkty świeże, takiej jak chleby, sery czy warzywa. Produkty oferowane przeze mnie to przede wszystkim produkty nieprzetworzone z których sami jesteśmy w stanie wyczarować pyszne i zdrowe potrawy. Są to produkty, których sama używam w swojej kuchni, i które(...)tłuszczów na dzień, czyli ok. 2 łyżki). NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Piłam już kilka mlek roślinnych, jednak nigdy nie to z połączenia ryżu i kokosu. W składzie tego ekologicznego napoju możemy znaleźć: wodę, ryż (14%), mleczko kokosowe (6%), sól morską oraz naturalny aromat - także skład jak najbardziej w porządku ;). Wartości odżywcze w 100 ml: energia: 53 kcal tłuszcz
Zdrowie na języku :Pzarumienienia. Zdejmujemy kurczaka z patelni, wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy curry. Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy w paseczki (jeśli nie chcecie się tak bawić to możecie ją zetrzeć na tartce o grubych oczkach). Cukinię myjemy i także kroimy w paski przy pomocy obieraczki (lub zwyczajnie nożem(...)wlewamy mleczko kokosowe (jeśli nie macie lub nie lubicie możecie zastąpić je śmietaną), dusimy całość jeszcze ok 5 minut. Ja podałam danie z pęczakiem, ale świetnie będzie tutaj pasował ryż lub makaron
Cynamonowe szczęściecałe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie, a po upieczeniu cukier koncentruje się w nich i nabierają słodyczy. Sałatka jest bardzo prosta(...)dyskontów. Bardziej na L niż na B ;-). Środa: Sałatka soczewicowo-ryżowa z krewetkami W tym daniu godny uwagi jest sposób gotowania soczewicy i ryżu. Każde z nich gotuje się osobno. Soczewicy charakteru nadaje chorizo, ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca. Słoneczny kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje
Niedzielny kucharzdania. Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: – polędwiczki w szynce parmeńskiej – gratin ziemniaczane – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta(...)łyżeczka pieprzu cayenne – garść pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – 2 łyżki oliwy z oliwek – do podania – świeże listki bazylii lub oregano Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż pod lekkim skosem, aby otrzymać z każdej dwie trochę cieńsze piersi. Dopraw je solą oraz
nietylkopasta.plsuchej czerwonej soczewicy, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 puszki czarnej fasoli, 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Przygotowanie: Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam(...)Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami
JejKuchniaJest to "must have" w moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki(...)półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku
słodki bratekwyobraźnię. Poza tym myślę, że ta wersja znakomicie się nada także na kolację we dwoje czy uroczysty obiad. Po raz kolejny podkreślę, że fit obiad to nie muszą być warzywa i gotowany kurczak. Jest tyle ciekawych smaków, które można ze sobą połączyć. Zdrowe odżywanie to kwestia zamiany pewnych nawyków przygotowania potraw. Nie powiem zdarza mi się zjeść coś niezdrowego(...)się z pieczoną rybą doprawioną pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Do tego wystarczy lekki mix sałat i mamy pełnowartościowy oraz smaczny posiłek. Składniki na 2 porcje: 150-200g ryżu arborio (w zależności jak duża ma być wasza porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki) 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 75g jogurtu naturalnego
Fabryka pomysłówkminu rzymskiego** 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili w płatkach sól i pieprz Przygotuj: moździerz (jeśli kmin masz niezmielony) dużą patelnię lub garnek Podaj z: ziemniakami lub ryżem Pokrój boczek na kostkę ok 1 cm (wykrój większość tłuszczu) i wstaw na nierozgrzaną patelnię na niewielkim ogniu, tak by tłuszczyk stopniowo się z niego wytapiał. Utrzyj kmin w moździerzu(...)tłuszczyku przez ok 5 minut. Cebulę odsuń na bok patelni, dodaj mięso i na dużym ogniu zarumień ze wszystkich stron (jeśli masz niewielką patelnię, zrób to partiami). Przygotuj warzywa: paprykę pokrój na paseczki wielkości połowy kawałków mięsa, podobnie zrób z pomidorami. Fasolkę przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin, sypkie przyprawy i czosnek i przysmażaj
Bazując na smakuumyte mięso i zalewamy wodą, gotujemy. W momencie wrzenia ściągamy z powierzchni wywaru "szumowiny" (szaro-biała piana). Wrzucamy oczyszczoną włoszczyznę, ziele, pieprz, sól i listki laurowe. Gotujemy do miękkości warzyw. W między czasie pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i wkładamy do dużego płaskiego garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut), od czasu(...)mąką i zalewamy 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy. Mieszamy, tak aby otrzymać jednolity płyn. Przelewamy do zupy i całość gotujemy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem
Qchnia po prostuprzyprawić solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa. Przygotowane piersi przełożyć do garnka, zalać 1,5-2 szklankami wody, wsypać suszone warzywa i gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Po około 15 minutach do garnka dodać posiekaną pietruszkę, zielony groszek (może być mrożony) i gotować(...)garnka. Dzięki temu sos się zagęści. Całość gotować jeszcze parę minut na małym ogniu. Sos posmakować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Przygotowane danie podawać, np. z ugotowanym ryżem
Ugotowaćczasie zabieramy się za przygotowanie mięsa. Paprykę, czosnek, cebulę i kolendrę miksujemy. Kroimy kawałki łopatki (nasze była już pokrojona:-)) i boczek w małe kawałki. Nacieramy zmiksowanymi warzywami. Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zalewamy gorącą(...)końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki). Spożywanie: Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro, ten doda kilka kropel ostrej przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki pomidora nasączone
Smaki Brazylii