minut, aż papryka będzie miękka. Papryki nieźle nadziane Tak przygotowana papryka faszerowana mięsem mielonym to prawdziwa rewelacja. Do jej przygotowania można wykorzystać ryż, kaszę lub kuskus który pozostał z poprzedniego dnia. Wierzch można posypać serem feta, ale doskonale sprawdzi się również inny ser typu: mozzarella, cheddar lub mimolette(...)się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji. SMACZNEGO!!! PS. Jeżeli szukacie innych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!! Artykuł Papryka faszerowana mięsem mielonym. Krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plDziś serwuję danie dość szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że macie wcześniej ugotowany bulion lub rosół. Danie jednogarnkowe a jest nim risotto. Kremowe wzbogacone szparagami, cukinią
Ewa w kuchniświetny smak, a potrawa nie jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu chilli con carne na bazie mięsa z indyka. Rozgrzewające przyprawy do dań na zimę Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, a tym samym sprawić(...)poza tym, że ma charakterystyczny, nieco cierpki smak, to ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Doda kapitalnego aromatu potrawie z krewetek. Kurkuma – świetnie nadaje się do dań z mięsa i ryżu, Cynamon – najlepiej sprawdzi się do deserów (szarlotki, ryżu z bitą śmietaną), a także do dań przygotowanych na słodko (np. wspomnianego wyżej chilli con carne z dodatkiem czekolady), Goździki – będą kapitalnym
codojedzeniaustach :). Okra Do Pyaza Co polecam spróbować? „Okra do pyaza” czyli piżmian jadalny w sosie pomidorowym, cebulą i bukietem indyjskich ziół. Jest to rodzaj rośliny/ warzywa, który na pewno nie spotkamy w Polsce a jedynie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Paneer Butter Masala , czyli kremowy indyjski ser Panir w jedwabistym sosie pomidorowym. Jest to moje ulubione danie ponieważ(...)pomidorowym oraz Kesari Murg czyli delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie jogurtowym z szafranem. Do każdego dania mamy do wyboru dodatki w postaci 3 rodzajów ryżu basmanti lub indyjskiego chlebka Polecam zarówno ryż jak i chlebek ! Każdy miłośnik kuchni indyjskiej, orientalnej powinien odwiedzić ten lokal i spróbować osobiście tych wszystkich pyszności. Ob więcej takich miejsc w Krakowie
I LOVE LIFEnatrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami, polać pozostałą w naczyniu marynatą. Udka pieczemy przez około 1,5 godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym(...)piekarnika, kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką i surówka z kapusty>> > udka kurczaka z piekarnika z sosem chrzanowym>> > udka kurczaka z piekarnika z ryżem jaśminowym, sałatą rzymską, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką fot. Moja Książka Kucharska Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaPo przeczytaniu książki "Nasz rok w Oriencie" Victorii Twead , postanowiłam wypróbować kilka przepisów z Bahrajnu i cieszyć podniebienie pysznymi daniami. Jednym z takich dań
Moje Małe Czarowanieodrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać z warzywami, jako dodatek do różnych dań, czy też sam, np. z chipsami kukurydzianymi. Przygotowanie hummusu rozpoczynam od gotowania ciecierzycy, którą zaraz po ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia(...)lodu. Tak, tak - kostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej kaszy bulgur do łuskania ziaren ciecierzycy 4 łyżki jasnego tahini w wersji płynnej (możesz użyć jasne tahini kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki
Szybko SzybkowarMakaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czowiek sie smyko 1 po świecie, prōbuje 2 roztomajte 3 smaki, a potyn idzie do Teściowyj na zygrōdka, 4 widzi świyże liście winogrōn i zarozki 5
Chop w kuchniodrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać z warzywami, jako dodatek do różnych dań, czy też sam, np. z chipsami kukurydzianymi. Przygotowanie hummusu rozpoczynam od gotowania ciecierzycy, którą zaraz po ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia(...)lodu. Tak, tak - kostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej kaszy bulgur do łuskania ziaren ciecierzycy 4 łyżki jasnego tahini w wersji płynnej (możesz użyć jasne tahini kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki
Szybko SzybkowarOtrzymywany z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - mowa o kaszy bulgur. Dla mieszkańców Bliskiego Wschodu kasza bulgur to obok ryży jeden z podstawowych składników codziennej diety, i tak aż do ponad 400 lat. Nic dziwnego ta kasza to prawdziwa skarbnica cennych minerałów. Bulgur korzystnie wpływa układ nerwowy, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi(...)zawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek
Słodki KompromisTakie pożywne sałatki są znakomite na te jesienne chłody. Dodają nam energii i brzuch syty się czuje. Polecam wszystkim smakoszom owoców morza a także wszystkim którzy
Moje Małe CzarowanieGdy myślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego
Taste Therapygram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej Ok 3 łyżeczki mąki Wykonanie: Kurczaka myjemy, ćwiartujemy i gotujemy w osolonej wodzie z warzywami ( gotujemy rosół ). Gdy rosół będzie trochę podgotowany, odbieramy z niego ok. 250 ml i zalewamy nim rodzynki. Po ugotowaniu rosołu odbieramy od niego kolejne 250 ml, wlewamy do garnka razem(...)mieszamy i wlewamy do garnka z rodzynkami. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Pamiętajmy, że zawsze możemy dodatkowo doprawić i znaleźć odpowiedni smak dla siebie. Najlepiej smakuje podany z ryżem. SMACZNEGO
Smaki EwySezon na bób trwa , więc trzeba korzystać z tych dobrodziejstw! Dzisiaj prosty przepis na burgery vel. kotlety z wykorzystaniem bobu - BÓBGERY nadchodzą! Bóbgery Przepis na ok
Bananowe Polezaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej kuchni i staram się wpleść ją do przeróżnych potraw. Sałatka ta świtanie pasuje do wszelakich mięs, ziemniaków czy ryżu. Świetna alternatywa do tradycyjnych surówek. Przygotowanie nie należy do specjalnie skomplikowanych i wymaga tylko chwile czasu na pokrojenie wszystkich składników. Sałatka ta super też sprawdza się jako chłodnik w cieplejsze(...)ogórek świeży, 3 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, garść oliwek, opakowanie sera typu feta, sos vinegrett. Przygotowanie: 1. Sałatę myjemy, kroimy w drobne paski. Wrzucamy do salaterki. 2. Resztę warzyw myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę oraz ser feta. 3. Przygotowujemy sos vinegrett. Wlewamy go do warzyw. Odstawiamy sałatkę na 10-15 min. do lodówki. Do sałatki znakomicie pasuje także
Kuchnia Pełna PasjiFish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz) 2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4
Kulinarny karnet Christopherapodaje się na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja - ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego(...)cukru (można astąpić stewią lub syropem agawy) 1 łyżeczki soli 2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia warzyw ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku Przygotowanie ryby: Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku
Codziennik Kuchennypieczarek, przetartych ściereczką 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy sól i i pieprz do smaku 1 opakowanie Monini Rice & More 90 sek. Włoski orkisz, soczewica & brązowy ryż 4 łyżki wody 1 łyżka octu balsamicznego opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu do podania garść posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie błyskawicznego kaszotto: W misie robota kuchennego z nożem(...)małe kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przełóż na nią zawartość malaksera. Dopraw solą i pieprzem. Smaż od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Na patelnię dodaj opakowanie Rice & More, wodę i ocet balsamiczny i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj posypane parmezanem
Chilli Czosnek i Oliwajedno z głównych źródeł karotenoidów w naszej codziennej diecie. Oczywiście znajdziemy je również w innych warzywach i owocach zabarwionych na żółto czy pomarańczowo, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych jak np. mój ulubiony szpinak. Należy przy okazji wspomnieć, że należą one do naturalnych przeciwutleniaczy i prekursorów witaminy A. Przeciwutleniacze to takie związki, które pozbywają się z naszego organizmu(...)miażdżycy, cukrzycy czy nowotworów. Witamina A natomiast odpowiada głównie za dobry wzrok i ogólną odporność organizmu. To jak, przekonacie się? *wink* Składniki: na dyniowy farsz dynia Hokkaido woreczek ryżu basmati kostka wędzonego tofu odrobina soku z cytryny kurkuma, sól, pieprz rukola + ulubione naleśniki, u mnie z tradycyjnego przepisu, pół na pół z mąki pszennej i żytniej Przygotowanie: Właściwie filozofii
Kuchnia EllieDelikatna, czosnkowa sałatka makaronowa, z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Główną nutę smakową nadaje prażony sezam, a zapachu czosnek. Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego(...)drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego
Smak mojego domuprzekąskę była rolada z łososiem i szpinakiem a na obiad robię dziś pulpeciki w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki(...)Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Passion of CookingSkładniki: 0,5 kg piersi z kurczaka luz indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki mieszanki przyprawy Tureckiej Biolevita* oliwa lub olej * Warzywa i przyprawy suszone(w różnych proporcjach): papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry ) , ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek, kmin rzymski, czosnek, cebula, chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać(...)Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu greckiego' 2 ząbki czosnku troszkę świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona) sól i pieprz Do jogurtu
The Sweet Damsellecz teraz są to raczej warzywa z kurczakiem gyros. Potrawa jest jeszcze bardziej bogata w smaki, gdyż zawiera suszone pomidory, kukurydzę i świeżą bazylię. Taka wersja z większą ilością warzyw bardziej mi odpowiada, a suszone pomidory fajnie przełamują znane smaki i nadają wyrazistości daniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 duże czerwone papryki 2 średnie marchewki 2 cebule 3 ząbki(...)majeranek, curry, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, cząber, tymianek i kmin rzymski. 15 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) 6 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie sól i pieprz do smaku 200 g ryżu Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Marchew obrać, umyć
Kuchcik gotujeDziś na obiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego3 cebule2 papryki (kolor dowolny)1 puszka pomidorów1 łyżka słodkiej(...)100g sera żółtego natka pietruszki1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki
Szefowa kuchniniewielkim ogniu, do zrumienienia z każdej strony, co jakiś czas odwracając żeby się równo piekły. W czasie pieczenia możecie dodatkowo smarować je marynatą. Wersja druga – żeberka duszone z warzywami Wyjmujemy żeberka z marynaty. Marynaty nie wylewamy. Na dużą patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, mocno go podgrzewamy i obsmażamy na dość mocnym ogniu żeberka z każdej strony, do mocnego(...)miękkości żeberek. Sosu powinno Wam trochę zostać – jeśli będzie za szybko odparowywał podczas duszenia, podlewajcie żeberka odrobiną coli, wody lub piwa. Są pycha i z pieczywem, i z brązowym ryżem. Wersja trzecia – żeberka pieczone Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, grzanie góra dół. Żeberka wyjmujemy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Żeberka wkładamy do rękawa do pieczenia, w 2-3 warstwach, podlewamy
Karo in the KitchenW Indiach ryż jest najważniejszym dodatkiem do większości dań, także bardzo często występuje jako osobne danie. W kuchni hinduskiej używa się właściwie tylko odmiany basmati, który
PanGotujeSałatka warstwowa która będzie hitem każdego letniego przyjęcia. W rankingu warstwowych sałatek zajmuje bardzo wysokie miejsce i słusznie bo jest przepyszna. Najlepiej smakuje po solidnym
Wanilia i KardamonMakaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem to szybki wczorajszy obiad. Do tradycyjnego zestawu makaronu, kurczaka i pieczarek dodałam zielony groszek, by ożywić kolorystykę dania. Udało
Magiczny GarnekDzisiaj zapraszamy Was na coś słodkiego i energetyzującego – orzechowe kulki z morelami z dodatkiem imbiru :) Składniki na orzechowe kulki: – 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
Kuchenne WariacjeSzybki obiad na ciepło, ciekawa przekąska bądź kolacja. Jest wiele opcji podania papryki faszerowanej. Dzisiaj będzie z mięsem z indyka, suszonymi pomidorami i oczywiście z fetą
Magiczne Życie MartyŚwietny pomysł na wykorzystanie lodówkowych resztek. Użyłam ugotowanego ryżu z poprzedniego obiadu, serka wiejskiego, któremu kończyła się ważność, a do tego dodałam charakterystyczne
Kuchnia EllieTa zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa
Oryginalny smak