ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:307/442)

Mix wegetariański – pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem wielu warzyw. 137

Różne techniki przygotowania, z wykorzystaniem wielu warzyw. Znajdziecie tu kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę. Wszystkie składniki na 2 porcje: Składniki na cieciorkę w sosie pomidorowym: łyżeczka oleju rzepakowego 200g cieciorki z puszki 200g pomidorów z puszki połowa czerwonej cebuli oregano, sól, pieprz, papryka słodka Składniki na cukinię(...)Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 200ml jogurtu greckiego sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny Dodatkowo: ser żółty hummus nasiona chia lub siemie lniane ryż brązowy Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie cieciorkę. W czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój

wysmienity
zakupy w Walencji – czyli co, gdzie i po ile 176

Mercadona Miejsce, które odwiedzamy najczęściej aby zrobić zakupy to Mercadona. Jest to sklep ze wszystkimi potrzebnymi produktami od sera żółtego, ryb i owoców morza przez środki

Gotuj po hiszpańsku
Cytrynowe risotto z małżami 175

Risotto jak już pewnie wiecie to jedno z moich ulubionych dań. Gotuje je często z różnymi dodatkami, w rezultacie zawsze powstaje pyszne i pożywne danie w

Moje Małe Czarowanie
Ekologiczna żywność dla dzieci :) 118

dobrze w konsystencji, która jest nieco gęstsza od normalnych płynów. Ciekawym dodatkiem jest burak. Co prawda nie ma go tu wiele, nie czuć go, ale mimo to miło spotkać warzywo w owocowym soku. W smaku przeważa smak jabłka i śliwki. Napój jest dobry, ale zdecydowanie za słodki. Mówiąc inaczej, jest przesłodzony, i to bardzo. W buteleczce o pojemności(...)mocnych słodkich smaków. Dobrym rozwiązaniem może okazać się zwyczajne rozcieńczanie soku z wodą.  Produkt przeznaczony dla dzieci od 6 miesiąca życia. PŁATKI ZBOŻOWE Z OWOCAMI preparowana mąka 82% (ryż, proso, gryka) * proszek z owoców 11% (banan 8%, jabłko 3%) * migdały błyskawiczne 6% (częściowo odtłuszczone migdały, syrop ryżowy, błonnik) * wodorosty Lithothamne (Lithothamnium Calcareum) * spirulina * tiamina (Witamina B1) To szybkie

Zdrowie na języku :P
Zupa dyniowo-serowa 129

nich jest inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni(...)litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. • Podawać zupę posypaną czarnym sezamem

To co kocham
Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 263

Jemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale

zadanie-gotowanie
Colesław 165

ważne. Chciałabym Wam pokazać, że sałatka colesław nie tylko ze sklepowej półki lub na mieście smakuje dobrze. Zapraszam do wspólnego przygotowania tej sałatki. Podawajcie ją z mięsem, do ryżu czy ziemniaków. Składniki: 1 kg białej kapusty - średnia główka 2 marchewki 1 większa cebula Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu Kielecki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki soku(...)oczkach. Obraną cebulę drobno posiekaj. Następnie przygotuj sos do sałatki mieszając w misce wszystkie składniki do sosu, doprawiając do smaku. Wszystkie drobno posiekane i starte na tarce warzywa połącz w misce, polej sosem, dopraw do smaku. Przed podaniem włóż do lodówki na 2 godziny. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Risotto z gruszką i gorgonzolą 170

Jesień obdarza nas wspaniałymi warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto właśnie z gruszką i dodatkiem gorgonzoli. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam! Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepiscie na risotto z suszonymi grzybami , do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać(...)nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne) 500-700ml bulionu warzywnego 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki 250g ryżu arborio 150g sera gorgonzola szczypta tymianku 3 ziarna kardamonu 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sok z połowy cytryny sól, pieprz oliwa masło Przygotowanie : Na dużej patelni

Codzienne Gotowanie
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 132

można dać więcej, jeśli mamy ochotę na nieco bardziej pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku, by sos nie był zbyt zwarty. Po przygotowaniu sosu i, powiedzmy po godzinie, odpoczynku mięsa w lodówce rozgrzewamy olej do smażenia, a mięso(...)samym podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Na stół stawiamy w jednym naczyniu, a na talerzach/w miseczkach wcześniej układamy kopy ryżu. W ten sposób, gdy będziemy nakładać porcję dania sos nie rozleje się bezsensownie po talerzach, a przyprawi ryż. Podawać można przykładowo z surówką z marchewki i kapusty. Zażerałam się

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa tajska - Mój #1 !!! 191

olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy. Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem. Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy ok 15 min. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli. Mleczko kokosowe przed otwarciem wstrząsamy(...)Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może być za kwaśna, więc najlepiej stopniowo wlewać sok do zupy. Na koniec posypujemy zupę kolendrą. Zupę możemy podać z ryżem, który musi być kleisty. Nie może być ugotowany na sypko. Wszystko podajemy oddzielnie

Olikowa kuchnia
Owocowy deser z parowaru 189

Dawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy

Parowar Faceta
Sałatka meksykańska z makaronem 188

ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą. Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach. Składniki 200 gram makaronu orzo 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 plastrów(...)pieprz majonez 2 łyżki ostrego ketchupu z papryczką habanero Przygotowanie: Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, dodając ząbek czosnku. Na koniec sól i pieprz. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa z puszki odsączamy, fasolę płuczemy pod bieżącą wodą.  Ananasa kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy. Pora kroimy w półplasterki. Ser kroimy w kostkę wielkości fasoli czerwonej. Wszystko wrzucamy

Życie zaczyna się w kuchni
Schab z warzywami po chińsku 268

się co bać – nie znajdziecie w nim dziwnych składników, niczego co byłoby trudno dostępne lub w ogóle nieznane. W tej smakowitej mieszance znajdziecie same świeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka nie ma paniki – dobrze rozgrzana patelnia i lekko wydłużony czas smażenia(...)posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy   Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki

Smaczna Strona
Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką 205

Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)olej do smażenia   *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz

Blog z Apetytem
HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ – FISH FRIDAY 132

gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści szpinaku (może być mrożony) 50g śmietany 12% 50g jogurtu greckiego Rzeżuchę wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować przez 5 minut, dodać szpinak. Po minucie(...)Mizeria z ogórków: 2 długie ogórki szklarniowe 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka jogurtu naturalnego (może być grecki) sól do smaku Ogórki obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż (można też w krążki, ale wstążki wyglądają bardzo oryginalnie). Wstążki ogórków przełożyć do miski, delikatnie posolić i odstawić. Po chwili odlać nadmiar wody i dodać łyżkę śmietany i jogurtu

Dietolog