Risotto to popularna potrawa północnej kuchni włoskiej i moja jak już wiecie też. Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania. W wersji pomidorowej, dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego Pudliszki jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu(...)smakiem, zapachem oraz wyglądem a pomidorowe risotto takie właśnie jest. Przekonajcie się, że z prostych składników można przygotować pyszny obiad. Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu arborio 20 dag wędzonego chudego boczku 200 ml białego wytrawnego wina ½ kg szparagów zielonych 1 czerwona papryka 3 pomidory najlepiej malinowe 1 cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
Wanilia i KardamonSurówka colesław - świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i ziemniakami. Pasuje zarówno na rodzinną imprezę jak i do podania na co dzień. Jej sekret tkwi w prostocie - jest pyszna, tania a jej przygotowanie zajmie wam zaledwie 5 minut. SURÓWKA COLESŁAW. Składniki: pół główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki cukru pudru(...)zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Od kapusty odsączyć nadmiar wody i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos: jogurt, majonez, cukier, ocet sól i pieprz razem wymieszać. Warzywa połączyć z sosem. Surówkę można podawać zaraz po przygotowaniu - wtedy jest chrupiąca, lub po czasie gdy zmięknie, wtedy należy ją odłożyć na ok 2h do lodówki
Pani domowakostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Następnie, wrzucamy opłukaną i odcedzoną czarną soczewicę, odcedzoną fasolkę(...)odparuje i nasze chilli zgęstnieje. Im dłużej będziemy gotować, tym więcej czasu mają przyprawy, żeby się uwolnić, a gulasz będzie lepiej smakować. Podajemy z pieczywem np. plackami roti lub ryżem. Smacznego! Artykuł Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pllubię tę porę roku! Wszystkie te warzywa i owoce uśmiechają się do mnie na bazarku i mówią - kup mnie, kup mnie! Dobrze, że miałam urwanie głowy w pracy i nie mogłam za bardzo szaleć na warzywnych straganach, bo chyba kupiłabym wszystko. Co ja poradzę, że kupowanie jedzenia sprawia mi większą przyjemność niż kupowanie ciuchów... Ostatnio wpadła mi w ręce(...)towarzystwie dojrzałych malinowych pomidorów, bazylii i salami. Wyszło znakomicie - we włoskim, wiejskim stylu. Danie można zjeść samo, albo wymieszać z dobrym makaronem lub podać z kaszą kus kus, czy ryżem - w każdej formie będzie pyszne! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 dojrzałe malinowe pomidory 1 ząbek czosnku 6 plasterków pikantnego salami kilka listków bazylii mozarella sól oliwa z oliwek
Kulinarne Inspiracjeżycia. Jedyny minus to konieczność naszukania się owoców bez żadnych cukrowych otoczek. Jednak warto! 2. Jak suszone, to i świeże owoce i warzywa Tu potrzeba trochę czasu do ich przygotowania, więc jeśli wiemy, że zazwyczaj wyjeżdżamy w nerwach i pośpiechu nie polecam. Jeśli jednak jesteśmy dość zorganizowani to warto obrać np. marchewkę, pokroić(...)dziecko jest na tyle duże, że spożywa takie rzeczy to jak najbardziej polecam. Mieszamy w pojemniku ulubione bakalie np. rodzynki z orzechami, czy pestkami. Dorzucamy do tego np. prażony ryż i przekąska gotowa. Jedyny jej minus to łatwość w rozsypywaniu się i uciążliwość w sprzątaniu (dużo małych elementów). 4. Woda Weźmy dziecku
Kolizje Smakówbakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa(...)jest dostatecznie słodka)Dodatkowo:* makaron spaghetti* ciecierzyca w puszceAjwar:Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół.Warzywa- bakłażana i paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową (folii biorę tyle, aby po upieczeniu móc owinąć nią warzywa) i piec w piekarniku do momentu, aż warzywa będą miały mocno przypieczoną/czarn
Kraina Miodem PłynącaTaki obiad to jest obiad wręcz idealny w dni kiedy na nic nie mamy czasu. Proste składniki, kilka minut i obiad robi się sam. Polecam z ryżem lub kaszą. 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 białe cebule 1 młoda cukinia 0,5 puszki kukurydzy ½ natki pietruszki 1 czerwona papryka 50 g żółtego sera 3 plastry serka(...)kurczaka. Gdy mięso zmięknie dokładamy czerwoną paprykę, cukinię oraz kukurydzę. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut i podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu dodajemy plastry topionego serka oraz starty na małych oczkach żółty ser. Potrawkę dusimy jeszcze kilka minut aby całość ładnie połączyła się z serem
VioletoweKucharzenieDo tego dania wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia. ☺️ Składniki -poszarpane mięso z kurczaka - ryż - cebula - pieczarki -groszek -czerwona papryka -przecier pomidorowy -przyprawy- sól, ostra
Kulinarne blogowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszną sałatkę, która od wielu lat gości na moim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie
Marta GotujeJak na sobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki„W tamtym roku dostałam jeden słoiczek od siostry na spróbowanie. Wyniesiony do piwnicy zawieruszył się gdzieś na półkach. Znalazłam go dopiero w połowie lata gdy spiżarnia
Wiem co jemSkładniki: 200 g kaszy jęczmiennej 2 suszone grzybki (opcjonalnie) 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso ugotować
Kuchnia domowa Aniwarzywa już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje(...)będzie tak jak chcemy wystarczy wziąć łychę/widelec i zajadać :D W wersji low carb zjadamy bez dodatków, w wersji o niskim ig – możemy samo lub z brązowym/dzikim ryżem ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćprzygotować dynie: kroimy ją ćwiartki, ósemki - jakiekolwiek kawałki, miąższ wydłubujemy (najlepiej łyżką), a pestki polecam wybrać, wysuszyć i wykorzystać ;) Ja dodatkowo obieram zawsze dynię zwykłą obieraczką do warzyw, można to także zrobić później, po jej upieczeniu. I właśnie - pieczenie! Kawałki dyni układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180 st. przez 30-40 minut - do miękkości. Gotowe! Teraz możemy czarować(...)ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest tu trochę niedostępnych, nieznanych nam składników. Osobiście nie mam takiego wrażenia, choć nie znam książki(...)wygłodniałych wielbicieli bloga Katie rzuciła się wcześniej na to jedzenie i dostała po łapach, bo przecież najpierw trzeba to sfotografować. Ktoś więc musiał odłożyć czubatą łyżkę sałatki z dzikiego ryżu, którą już zaczął sobie nakładać na talerz. Ktoś inny, speszony, odkłada nadgryzione ravioli z dynią. Ale jest też osoba, której udało się połknąć jeden pasztecik z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami
W kuchni wieczorem