ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą. Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach. Składniki 200 gram makaronu orzo 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 plastrów(...)pieprz majonez 2 łyżki ostrego ketchupu z papryczką habanero Przygotowanie: Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, dodając ząbek czosnku. Na koniec sól i pieprz. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa z puszki odsączamy, fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. Ananasa kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy. Pora kroimy w półplasterki. Ser kroimy w kostkę wielkości fasoli czerwonej. Wszystko wrzucamy
Życie zaczyna się w kuchnisię co bać – nie znajdziecie w nim dziwnych składników, niczego co byłoby trudno dostępne lub w ogóle nieznane. W tej smakowitej mieszance znajdziecie same świeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka nie ma paniki – dobrze rozgrzana patelnia i lekko wydłużony czas smażenia(...)posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki
Smaczna StronaSiekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)olej do smażenia *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Blog z Apetytemgotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści szpinaku (może być mrożony) 50g śmietany 12% 50g jogurtu greckiego Rzeżuchę wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować przez 5 minut, dodać szpinak. Po minucie(...)Mizeria z ogórków: 2 długie ogórki szklarniowe 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka jogurtu naturalnego (może być grecki) sól do smaku Ogórki obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż (można też w krążki, ale wstążki wyglądają bardzo oryginalnie). Wstążki ogórków przełożyć do miski, delikatnie posolić i odstawić. Po chwili odlać nadmiar wody i dodać łyżkę śmietany i jogurtu
Dietologkroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i paprykę, delikatnie solimy. Pomarańczę filetujemy, kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do mięsa i warzyw, chwilę podsmażamy. Po około 2 minutkach wlewamy połowę soku z pomarańczy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie dolewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę octu, przyprawę(...)smaku cukrem, octem, sosem sojowym i papryką ostrą, pamiętając że całość ma mieć słodko-kwaśny smak. Gdyby sos był za gęsty dolewamy wody lub soku pomarańczowego. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieŻołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić(...)był gładki. Dodać chrzan (do smaku), doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Na koniec dodać żołądki i podgrzać je w sosie. Podawać z ziemniakami, kluskami, lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniearomatycznych przypraw, choć mniej przyprawiona może być podawana już po 7 miesiącu. Z ziemniakami, bo bardziej lubi od makaronu, ale możemy zastąpić ziemniaki makaronem, na przykład takim wyglądającym jak ryż. Otrzymamy 2 lub 3 porcje. Składniki: 4 kosteczki chudego schabu lub polędwiczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały pomidor 2 ziemniaki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 100% 2 łyżeczki natki(...)osobnym garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy uprzednio obrane i umyte oraz pokrojone marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, dorzucamy mięso. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Przyprawiamy i dodajemy przecier. Miksujemy do pożądanej konsystencji
Kolorowy Przepisownikprzykuł między innymi kalafior Romanesco, którego po chwili już kupiłem :) Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy od zwykłego kalafiora, a do tego ten ciekawy(...)choć nie wiem czy nazwa piramidek czy choinek nie byłaby bardziej trafna :) Myjemy je i układamy na folii aluminiowej na 2 poziomie parowaru. Makaron tagliatelle wkładamy do pojemnika na ryż i ustawiamy na 1 poziom. Zalewamy makaron wrzątkiem na 2 cm powyżej jego poziomu i włączamy urządzenie na 8 minut. Kiełki słonecznika kroimy w mniejsze kawałki. Po 8 minutach
Parowar FacetaPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatity160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę. Na dolnym poziomie piekarnika piec 1h. Zdjąć pokrywkę(...)zostawić przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam w sobie
Kulinarny karnet ChristopheraDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam
Pobite gary BarbaryNajlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej
Moja Książka KucharskaBakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A
potrawyregionalneUpał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki
Buniabaje w kuchniBrak jakichkolwiek innych oznak zużycia, wydaje mi się, że nadal jest tak ostry jak po wyjęciu z pudełka. Szatkowanie cebuli jest nadal tak przyjemne jak na początku naszej znajomości, warzywo poddaje się łatwo, nie miażdży się tylko ładnie układa w kosteczkę. Nie wiedzieć czemu ja nadal po tej czynności płaczę, tutaj nóż już niewiele pomaga :-). Przecięcie pomidora mimo(...)może kosztować już wyraźnie powyżej 100 czy 200 PLN) 2 szt 13 cm tzw. no-name które możemy uznać za noże z przedziału 30-70 PLN Test krojenia ryzy papieru tzw Honda Test . Kartki takie jak używamy w drukarce tylko przycięte do wymiaru: Grubość: 0.038mm (nie wiem dokładnie ile to wyjdzie w gramach w przeliczeniu
cucinareBrak jakichkolwiek innych oznak zużycia, wydaje mi się, że nadal jest tak ostry jak po wyjęciu z pudełka. Szatkowanie cebuli jest nadal tak przyjemne jak na początku naszej znajomości, warzywo poddaje się łatwo, nie miażdży się tylko ładnie układa w kosteczkę. Nie wiedzieć czemu ja nadal po tej czynności płaczę, tutaj nóż już niewiele pomaga :-). Przecięcie pomidora mimo(...)może kosztować już wyraźnie powyżej 100 czy 200 PLN) 2 szt 13 cm tzw. no-name które możemy uznać za noże z przedziału 30-70 PLN Test krojenia ryzy papieru tzw Honda Test . Kartki takie jak używamy w drukarce tylko przycięte do wymiaru: Grubość: 0.038mm (nie wiem dokładnie ile to wyjdzie w gramach w przeliczeniu
cucinareNajnowsze dziecko Jamie'go Oliver'a. Pięknie wydana i ilustrowana ksiażka, poświęcona w całości warzywom, oraz częściowo propozycjom wegańskim. Jamie jawi się zawsze, jako mięsożerca, dlatego nowy temat to na pewno niespodzianka. Dla mnie wspaniała - za mięsem nie przepadam i staram się go używać jak najmniej. Ale jeśli ktoś spodziewa się i podświadomie szuka szybkich skrótów(...)horrendalnie skomplikowane, ani nawet super czasochłonne, ale trafiaja się przepisy, na przykład, z udziałem porów gotowanych przez 40 minut, czy na lasagne zajmujaca ponad półtorej godziny, albo dyniowy ryż, nad którym zejdzie nam 50 minut. A na zamarynowanie grzybów do shawarmy poczekamy minimum 2 godziny, a najlepiej cała noc... Ale już 'słoneczny makaron' będzie na stole
Lejdi of the houseBłyskawiczna sałatka warzywna to danie na szybką kolację, ale również klasyczna przystawka na każdą rodzinną uroczystość. Wystarczy chwila pracy i zyskamy pyszną sałatkę. Lista składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pustą miską przez miasteczka i wioski położone w okolicach klasztoru, a na koniec dnia zjadają to, co zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno(...)pyszna, pełna wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, barw, faktur i smaku. Bazę Buddha Bowl zawsze stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej
Karo in the Kitchenwrzuć cebulę i zeszklij ją. 9. Do zeszklonej cebuli dodaj miód i pieczarki, całość zalej octem balsamicznym i dodaj pomidory oraz fasolę z puszki, łącznie z zalewą. 10. Do warzyw na patelni dodaj uprzednio usmażonego indyka i posiekaną papryczkę chili, przykryj pokrywką i gotuj przez 15min. 11. Zdejmij pokrywkę z patelni i wciąż gotuj na dużym ogniu przez ok. 10min(...)pieprzu oraz sokiem z cytryny. 3. Dorzuć natkę pietruszki, olej i dokładnie wszystko wymieszaj. Chilli podawaj z kleksem jogurtu naturalnego oraz salsą. Może być także dodatkiem do ryżu lub grzanek/ pieczywa. Smacznego! Winter chilli with turkey, squash and apple salsa Ingredients: 700g butternut squash or Hokkaido pumpkin 400g turkey breast meat 1 tin chopped tomatoes
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSurówka do obia du w moim przypa dku to po dstawa. Chętnie zrezygnowałabym na jej rzecz z ziemniaków, ryżu, czy makaronu. Kie dy zrobiłam cukiniową surówkę po raz pierwszy, mój mąż, który nie lubi surowych ogórków się trochę wystraszył (wyglą d mówi, że to starte ogórki) . Smak cukinii je dnak go nie zniechęcił, a wręcz przeciwnie. Szybko zniknęła z miseczki(...)Przygotowanie: Cukinię dokła dnie myjemy (nie obieramy ze skórki) i ścieramy wraz z obranym jabłkiem na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka. Warzywa mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku. Wszystkie skła dniki łączymy z jogurtem i po dajemy jako surówka do obia du. Smacznego
ChilliJemymiesiące nad morze do pracy miałam nadzieję, że najem się ryb za wszystkie czasy - bo muszę się przyznać, ze ryby uwielbiam! Najbardziej te pieczone, najlepiej z jakimiś warzywami... i obowiązkowo z sokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie(...)która może się wydać bardzo wyszukana. Danie jest banalne do zrobienia i chyba ciężko tu cokolwiek zepsuć. ;) Można do tego podać oczywiście różne dodatki (polecam tu wszelkiego rodzaju ryże). Składniki (na 1 porcję): 1 cały, wypatroszony pstrąg garść umytych liści jarmużu poodrywanych od łodyg 3 łyżeczki masła kilka plasterków cytryny + odrobina (dosłownie kilka kropel) soku z cytryny
Jedzeniomaniatartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka(...)mały jogurt ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Marchew umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię także umyć, osuszyć i zetrzeć razem z marchewką. Warzywa dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli
Kuchnia Elliewodę i ciągle popijaj, niezależnie od pragnienia - zredukujesz chęć na niezdrowe rzeczy do minimum. Jeśli nocujesz w gospodarstwie agroturystycznym, korzystaj z tego! Gospodarz na pewno ma pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców z przydomowego ogródka, jajek czy produktów regionalnych. Nie rezygnuj z aktywności fizycznej - jeśli jesteś w górach, samo chodzenie po nich czy jeżdżenie na nartach jest już wystarczającym wysiłkiem(...)grilla. cytrynę - dodaję do wody marchewki - przegryzam miedzy posiłkami bób - wiadomo, gotuję i jem bez opamiętania :) kalafiora i batata - po prostu ugotuję pomidory - do kanapek owoce jako przekąska Dodatkowo ryż, makaron, kasza jaglana, chleb razowy, mnóstwo wody w butelkach i kawa. Większość przywiozłam ze sobą w torbie termicznej. Mam też nieograniczony dostęp do kuchni i naczyń, dlatego z przygotowaniem
Powiedz dietom niegarnka wlać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać paprykę i marchewkę. Chwilę gotować. W międzyczasie pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną to dodać pomidory. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (gotować na małym ogniu!). Gdy pomidory rozpadną się to dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa. Przygotowany(...)wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka
Ugotowaćzmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin. Aromatyczne burgery(...)naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne. Burgery można podać z różnymi dodatkami, w pieczywie, z ryżem, kaszami... Szczególnie polecam! w absolutnie wyjątkowym zestawieniu: domowa niskosłodzona konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, pieczony burak, kremowe awokado i świeża kolendra. UWAGA! może uzależniać :) Jeśli nie zabezpieczyliście
SzczyptaSmaQtego co miałam w lodówce powstało takie danie,smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, pyszne delikatne mięsko i wyrazistość warzyw. Pycha. Składniki:60 dag piesi z kurczaka1 żółta papryka1 por biała część3 marchewki3 ząbki czosnkuszklanka bulionu warzywnegosól z pieprzem młynek Kamissłodka papryka Kamiscebula granulowana Kamisolej do smażeniaWykonanie:Piesi z kurczaka koimy w paseczki , oprószamy solą z pieprzem(...)paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań.Ja bardzo lubię z kuskusem
Z Majeczką w kuchni