pustą miską przez miasteczka i wioski położone w okolicach klasztoru, a na koniec dnia zjadają to, co zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno(...)pyszna, pełna wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, barw, faktur i smaku. Bazę Buddha Bowl zawsze stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej
Karo in the Kitchenwrzuć cebulę i zeszklij ją. 9. Do zeszklonej cebuli dodaj miód i pieczarki, całość zalej octem balsamicznym i dodaj pomidory oraz fasolę z puszki, łącznie z zalewą. 10. Do warzyw na patelni dodaj uprzednio usmażonego indyka i posiekaną papryczkę chili, przykryj pokrywką i gotuj przez 15min. 11. Zdejmij pokrywkę z patelni i wciąż gotuj na dużym ogniu przez ok. 10min(...)pieprzu oraz sokiem z cytryny. 3. Dorzuć natkę pietruszki, olej i dokładnie wszystko wymieszaj. Chilli podawaj z kleksem jogurtu naturalnego oraz salsą. Może być także dodatkiem do ryżu lub grzanek/ pieczywa. Smacznego! Winter chilli with turkey, squash and apple salsa Ingredients: 700g butternut squash or Hokkaido pumpkin 400g turkey breast meat 1 tin chopped tomatoes
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSurówka do obia du w moim przypa dku to po dstawa. Chętnie zrezygnowałabym na jej rzecz z ziemniaków, ryżu, czy makaronu. Kie dy zrobiłam cukiniową surówkę po raz pierwszy, mój mąż, który nie lubi surowych ogórków się trochę wystraszył (wyglą d mówi, że to starte ogórki) . Smak cukinii je dnak go nie zniechęcił, a wręcz przeciwnie. Szybko zniknęła z miseczki(...)Przygotowanie: Cukinię dokła dnie myjemy (nie obieramy ze skórki) i ścieramy wraz z obranym jabłkiem na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka. Warzywa mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku. Wszystkie skła dniki łączymy z jogurtem i po dajemy jako surówka do obia du. Smacznego
ChilliJemymiesiące nad morze do pracy miałam nadzieję, że najem się ryb za wszystkie czasy - bo muszę się przyznać, ze ryby uwielbiam! Najbardziej te pieczone, najlepiej z jakimiś warzywami... i obowiązkowo z sokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie(...)która może się wydać bardzo wyszukana. Danie jest banalne do zrobienia i chyba ciężko tu cokolwiek zepsuć. ;) Można do tego podać oczywiście różne dodatki (polecam tu wszelkiego rodzaju ryże). Składniki (na 1 porcję): 1 cały, wypatroszony pstrąg garść umytych liści jarmużu poodrywanych od łodyg 3 łyżeczki masła kilka plasterków cytryny + odrobina (dosłownie kilka kropel) soku z cytryny
Jedzeniomaniatartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka(...)mały jogurt ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Marchew umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię także umyć, osuszyć i zetrzeć razem z marchewką. Warzywa dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli
Kuchnia Elliewodę i ciągle popijaj, niezależnie od pragnienia - zredukujesz chęć na niezdrowe rzeczy do minimum. Jeśli nocujesz w gospodarstwie agroturystycznym, korzystaj z tego! Gospodarz na pewno ma pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców z przydomowego ogródka, jajek czy produktów regionalnych. Nie rezygnuj z aktywności fizycznej - jeśli jesteś w górach, samo chodzenie po nich czy jeżdżenie na nartach jest już wystarczającym wysiłkiem(...)grilla. cytrynę - dodaję do wody marchewki - przegryzam miedzy posiłkami bób - wiadomo, gotuję i jem bez opamiętania :) kalafiora i batata - po prostu ugotuję pomidory - do kanapek owoce jako przekąska Dodatkowo ryż, makaron, kasza jaglana, chleb razowy, mnóstwo wody w butelkach i kawa. Większość przywiozłam ze sobą w torbie termicznej. Mam też nieograniczony dostęp do kuchni i naczyń, dlatego z przygotowaniem
Powiedz dietom niegarnka wlać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać paprykę i marchewkę. Chwilę gotować. W międzyczasie pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną to dodać pomidory. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (gotować na małym ogniu!). Gdy pomidory rozpadną się to dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa. Przygotowany(...)wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka
Ugotowaćzmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin. Aromatyczne burgery(...)naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne. Burgery można podać z różnymi dodatkami, w pieczywie, z ryżem, kaszami... Szczególnie polecam! w absolutnie wyjątkowym zestawieniu: domowa niskosłodzona konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, pieczony burak, kremowe awokado i świeża kolendra. UWAGA! może uzależniać :) Jeśli nie zabezpieczyliście
SzczyptaSmaQtego co miałam w lodówce powstało takie danie,smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, pyszne delikatne mięsko i wyrazistość warzyw. Pycha. Składniki:60 dag piesi z kurczaka1 żółta papryka1 por biała część3 marchewki3 ząbki czosnkuszklanka bulionu warzywnegosól z pieprzem młynek Kamissłodka papryka Kamiscebula granulowana Kamisolej do smażeniaWykonanie:Piesi z kurczaka koimy w paseczki , oprószamy solą z pieprzem(...)paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań.Ja bardzo lubię z kuskusem
Z Majeczką w kuchniSushi to najpopularniejsza potrawa kuchni japońskiej , składająca się z ryżu zaprawionego octem, wodorostów nori oraz różnych dodatków w postaci surowych: owoców morza
WegePrzepisNa pewno każdy nie raz przygotowywał lub jadł pastę jajeczną. Klasyk wśród dodatków do pieczywa. Ja jak zwykle postanowiłam pobawić się klasyką i przygotować nieco
HealthyCreationsmnie nie ma takiego znaczenia ale dla rodzinki już tak, córka za makaronem przepada a mąż woli z ryżem, a ostatnio coś jeszcze podgaduje że babcia to ryż na mleku do pomidorówki gotowała, wiec ja już poległam, będzie makaron . Składniki: rosół z poprzedniego dnia lub około 2-3 litry wody porcja rosołowa włoszczyzna do rosołu: marchew, pietruszka, kawałeczek selera(...)pół szklanki może trochę więcej) 1 łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności ile zupy mamy) Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy porcję rosołową i zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy, przekrawamy na pół i wrzucamy do wywaru. Cebulę opiekamy palnikiem i również dodajemy do wywaru, wrzucamy również ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy tyle czasu aż mięso i warzywa
Mam apetyt na ...Risotto to moje ulubione danie, gotuję je często i zapraszam do korzystania z moich pomysłów. Znajdziecie je pod etykietą kuchnia włoska , zapraszam. Dziś znalazłam w małej
Moje Małe Czarowanieodpowiedniej kolejności składniki. Czas przygotowania to 40 minut łącznie z przygotowaniem składników. Idealne danie na piątkowy obiad. Składniki na 4 porcje jako danie głównie lub 6 z dodatkiem ryżu/kaszy: 250 g czerwonej soczewicy 350-300 g pomidorów 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę puszka mleka kokosowego 1 por lub 2 średnie cebule łyżeczka kurkumy łyżeczka kuminu łyżeczka(...)minutach smażenia dodaj przyprawy, wymieszaj. Następnie dodaj dynię. Smaż około 10 minut. Kolejno dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż 10 minut. Po tym czasie warzywa puszczą odpowiednio dużo soku, aby w nim się ugotowała soczewica, dodaj całą. oraz całą zawartość puszki mleka kokosowego. Gotuj do miękkości soczewicy, czyli około 10 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL
greenscarfPyszne , zdrowe, szybkie jednogarnkowe danie, które zaspokoi głów nawet dużego głodomora, bo jest bardzo sycące. U mnie - składało się tylko z podsmażonej piersi kurczaka i przepysznej
Walijskie Pichcenie