Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)olej do smażenia *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Blog z Apetytemgotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści szpinaku (może być mrożony) 50g śmietany 12% 50g jogurtu greckiego Rzeżuchę wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować przez 5 minut, dodać szpinak. Po minucie(...)Mizeria z ogórków: 2 długie ogórki szklarniowe 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka jogurtu naturalnego (może być grecki) sól do smaku Ogórki obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż (można też w krążki, ale wstążki wyglądają bardzo oryginalnie). Wstążki ogórków przełożyć do miski, delikatnie posolić i odstawić. Po chwili odlać nadmiar wody i dodać łyżkę śmietany i jogurtu
Dietologkroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i paprykę, delikatnie solimy. Pomarańczę filetujemy, kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do mięsa i warzyw, chwilę podsmażamy. Po około 2 minutkach wlewamy połowę soku z pomarańczy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie dolewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę octu, przyprawę(...)smaku cukrem, octem, sosem sojowym i papryką ostrą, pamiętając że całość ma mieć słodko-kwaśny smak. Gdyby sos był za gęsty dolewamy wody lub soku pomarańczowego. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieŻołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić(...)był gładki. Dodać chrzan (do smaku), doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Na koniec dodać żołądki i podgrzać je w sosie. Podawać z ziemniakami, kluskami, lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniearomatycznych przypraw, choć mniej przyprawiona może być podawana już po 7 miesiącu. Z ziemniakami, bo bardziej lubi od makaronu, ale możemy zastąpić ziemniaki makaronem, na przykład takim wyglądającym jak ryż. Otrzymamy 2 lub 3 porcje. Składniki: 4 kosteczki chudego schabu lub polędwiczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały pomidor 2 ziemniaki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 100% 2 łyżeczki natki(...)osobnym garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy uprzednio obrane i umyte oraz pokrojone marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, dorzucamy mięso. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Przyprawiamy i dodajemy przecier. Miksujemy do pożądanej konsystencji
Kolorowy Przepisownikprzykuł między innymi kalafior Romanesco, którego po chwili już kupiłem :) Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy od zwykłego kalafiora, a do tego ten ciekawy(...)choć nie wiem czy nazwa piramidek czy choinek nie byłaby bardziej trafna :) Myjemy je i układamy na folii aluminiowej na 2 poziomie parowaru. Makaron tagliatelle wkładamy do pojemnika na ryż i ustawiamy na 1 poziom. Zalewamy makaron wrzątkiem na 2 cm powyżej jego poziomu i włączamy urządzenie na 8 minut. Kiełki słonecznika kroimy w mniejsze kawałki. Po 8 minutach
Parowar FacetaPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatity160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę. Na dolnym poziomie piekarnika piec 1h. Zdjąć pokrywkę(...)zostawić przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam w sobie
Kulinarny karnet ChristopheraDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam
Pobite gary BarbaryNajlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej
Moja Książka KucharskaBakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A
potrawyregionalneUpał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki
Buniabaje w kuchniBrak jakichkolwiek innych oznak zużycia, wydaje mi się, że nadal jest tak ostry jak po wyjęciu z pudełka. Szatkowanie cebuli jest nadal tak przyjemne jak na początku naszej znajomości, warzywo poddaje się łatwo, nie miażdży się tylko ładnie układa w kosteczkę. Nie wiedzieć czemu ja nadal po tej czynności płaczę, tutaj nóż już niewiele pomaga :-). Przecięcie pomidora mimo(...)może kosztować już wyraźnie powyżej 100 czy 200 PLN) 2 szt 13 cm tzw. no-name które możemy uznać za noże z przedziału 30-70 PLN Test krojenia ryzy papieru tzw Honda Test . Kartki takie jak używamy w drukarce tylko przycięte do wymiaru: Grubość: 0.038mm (nie wiem dokładnie ile to wyjdzie w gramach w przeliczeniu
cucinareBrak jakichkolwiek innych oznak zużycia, wydaje mi się, że nadal jest tak ostry jak po wyjęciu z pudełka. Szatkowanie cebuli jest nadal tak przyjemne jak na początku naszej znajomości, warzywo poddaje się łatwo, nie miażdży się tylko ładnie układa w kosteczkę. Nie wiedzieć czemu ja nadal po tej czynności płaczę, tutaj nóż już niewiele pomaga :-). Przecięcie pomidora mimo(...)może kosztować już wyraźnie powyżej 100 czy 200 PLN) 2 szt 13 cm tzw. no-name które możemy uznać za noże z przedziału 30-70 PLN Test krojenia ryzy papieru tzw Honda Test . Kartki takie jak używamy w drukarce tylko przycięte do wymiaru: Grubość: 0.038mm (nie wiem dokładnie ile to wyjdzie w gramach w przeliczeniu
cucinare