miseczki z marynatą. Wszystkie składniki marynaty z sobą dokładnie łączymy, tak żeby dały gładki płyn. Zalewamy nią przygotowane warzywa. W międzyczasie rozgrzewam patelnię i przekładam na nią surowe warzywa. Podsmażam je na średnim ogniu ok. 15 minut. Dynia jest na tyle mała, że dłuższe smażenie spowoduje, że się rozpadnie. Na sam koniec dodaję łyżkę masła orzechowego, a po jego rozpuszczeniu(...)nasion, ponieważ zrobią się gorzkie. Kiedy zaczynają pęcznieć i “strzelać” ściągam pestki z ognia. Mam nadzieję, że ta propozycja zapowiada udaną kulinarnie jesień :). Gulasz podaję z brązowym ryżem, orientalny posmak kminu lepiej pasuje do ryżu niż chociażby kaszy. Gulasz z dyni z ostrą papryką Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach, zapraszam Cię
Cookery.plzimno. Z wczorajszego obiadu zostało trochę ryżu, wiec dzisiaj zjedliśmy ryżowo-brokułowe muffinki, które podałam z zasmażaną kapustą pekińską. Składniki na 8 muffinek: – 150g ugotowanego i wystudzonego ryżu – 250g ugotowanych al dente brokułów – 1 duża kulka mozarelli (125g) – 2 jajka – 1 łyżeczka czubrycy zielonej – sól i pieprz wg smaku Brokuły pokroić w drobną kostkę(...)nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Bardzo smaczne, proste i w miarę dietetyczne danie i idealnie łączy się z kapustą zasmażaną z warzywami. Polecam Artykuł Muffinki ryżowo-brokułowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineSAŁATKA RYŻOWA Z ANANASEM / RICE & PINEAPPLE SALAD Ta sałatka to moja klasyka jeśli chodzi o przyjmowanie gości. Jest prosta i szybka, składniki można dodawać, odejmować
Martyna Cookssłodkawy dzięki śliwkom, ale także porom i marchewkom. Dla mnie bomba! ;) Ja zdecydowanie wolę wersję bez dodatków, ale domownicy dołożyli sobie makaron. Wiem też, że stosuje się dodatek ryżu. Co kto lubi. Składniki: 3 udka z kurczaka 2 pory 2 marchewki 12 suszonych śliwek 1 litr wody 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka tymianku sól olej Wykonanie: Udka(...)wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą. Dodać pory i marchewki pokrojone w plasterki, śliwki pokrojone w ćwiartki oraz zioła i sól. Gotować 1 godzinę (albo do miękkości warzyw) na małym ogniu. Wyjąć udka, oddzielić mięso od skóry i kostek i włożyć na powrót do zupy. Podawać bardzo gorące
zadanie-gotowaniemorza lub mięso), zawsze znajduje się mleko kokosowe, zielona pasta curry, sos rybny i cukier, najlepiej kokosowy. Można do niego dodać bakłażana, zieloną paprykę lub inne zielone albo białe warzywa. W zależności od tego, ile dodacie mleka – curry będzie mniej lub bardziej gęste. Własną zieloną pastę curry przygotujecie z zielonych papryczek chili, szalotek, czosnku, galangalu, trawy cytrynowej, skórki limonki(...)jest podsmażenie pasty curry, tak by uwolniła maksimum aromatu. Dopiero potem dodaje się mleko kokosowe i inne składniki. Zielone tajskie curry z krewetkami można podawać samo, ale także z ryżem albo makaronem ryżowym. Składniki: 0,5kg krewetek, świeżych lub gotowanych 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych albo sezamowego 1 duża cebula pęczek młodej cebuli ze szczypiorem 1-2 łyżeczki zielonej
Pociąg Do KuchniDo tej potrawy używamy puree z dyni, które utworzy kremowy sos. Dodatkiem są pieczarki z świeżym rozmarynem, który nadaje cudownego aromatu. To danie jest must have
JaglusiaW zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w
Bernika - moj kulinarny pamietnikSAŁATKA RYŻOWA Z ANANASEM / RICE & PINEAPPLE SALAD Ta sałatka to moja klasyka jeśli chodzi o przyjmowanie gości. Jest prosta i szybka, składniki można dodawać, odejmować
Martyna CooksSałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. A najlepsze są te bez okazji ;) I dzisiaj taka ciekawa w smaku sałatka. Dla mnie octowe pieczarki
Lawendowe NieboWczoraj pisałam jak gotować (i nie tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się
chili & sugardoprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe(...)minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wodyŹródło: kwestiasmaku.com
Świat Domowej KuchniDelikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pi erś
Walijskie Pichcenieczas. Umiejętne rozłożenie składników sprawi, że czas przyrządzenia posiłków zostanie rozłożony i będą mogły dojść o podobnej porze. Aby przyspieszyć cały proces gotowania na parze można pokroić mięso i warzywa, a zamiast przygotowywania ryb w całości użyć filetów. Taka metoda skróci cały proces o dobrych kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie na parze ziemniaków odbywa się podobnie jak przygotowywanie innych(...)sprawdzamy oczywiście widelcem Gotowanie kalafiora na parze – kalafior należy obrać w różyczki, aby skrócić czas parowania do ok.15/20 minut Gotowanie ryżu na parze odbywa się w nieco inny sposób – parwoary posiadają specjalne przystawki, do których wsypuje się opłukany ryż i zalewa go wodą (delikatnie ponad jego poziom).Następnie parujemy go przez ok. 40 minut. Do potraw przyrządzanych na parze
Kulinarne PrzebojeKolejna pyszna i prosta w przygotowaniu odsłona wątróbki. Aromatyczne danie jednogarnkowe świetnie komponuje się podane z pieczywem albo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową, które wyjdą po prostu mniej kruche. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym -1 pomidor -1 mała marchew -1/4 szkl. wody lub bulionu(...)pokroić w piórka, por w kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Dodać por i czosnek i smażyć jeszcze chwilę. W międzyczasie wątróbkę i warzywa umyć, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć warzywa i puszkę fasoli. Dusić na małym ogniu. Pozostały olej rozgrzać na patelni, obsmażyć wątróbkę. Tak przygotowane kawałki przełożyć
Zielona Kuchniawiększą ilość, będzie obiad na dwa dni. Tak właśnie zrobiłam. Danie inspirowane Włochami w kwadrans gotowe! Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem / 2 porcje Składniki: makaron orzo, w kształcie ryżu na dwie osoby 250 g małych pieczarek 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki z pietruszki 2 szczypty wędzonej papryki w proszku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)kostkę. Pieczarki na grubsze plastry. Do garnka lub na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Po chwili dodajemy czosnek, pieczarki oraz cukinię. Całość podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy wędzona i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku. Po 5 minutach gasimy płomień. Natkę siekamy i dodajemy do pieczarek z cukinią i czosnkiem. Makaron ugotowany przekładamy
Moja smaczna kuchniajakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek(...)grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie paseczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodstawić na godzinę. Ryż wtedy pięknie nam napęcznieje. Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zwijamy w rulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście(...)mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starte warzywa, chwile razem podsmażamy, podlewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy
Kulinarne przemysleniasour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki2(...)czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soliSos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę
Słodka Strona