łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, czyścimy i kroimy w średnią kostkę. W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy włoszczyznę. Warzywa smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Zmniejszamy ogień przykrywamy przykrywką i dusimy przez 15 minut (do momentu(...)pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną bazylią z dodatkiem białego ryżu lub z grzankami
Qchnia po prostupieprz czarny zioła dalmatyńskie papryka ostra olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Do miski wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia(...)tartej. Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ojeju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką bądź warzywami z wody. Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem SMACZNEGO
peggiwkuchniłez przy jej obieraniu i siekaniu więc sos jest 3 a nie 4 składnikowy. U nas był z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli. Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia(...)podsmażeniu na patelni tylko do zamknięcia się włókien, potem przekładamy na osobny talerzyk. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Podsmażamy na patelni aż warzywa zmiękną i dodajemy passatę pomidorową i podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka, razem dusimy jeszcze 3 min aby smaki się połączyły, a pierś z kurczaka doszła ale była soczysta. Doprawiamy solą
W kuchennej krainieStragany są teraz zasypane lśniącymi fioletowymi bakłażanami. Aż się proszą, żeby je upiec albo zgrillować. Bakłażany nie należą do szczególnie aromatycznych, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale smakują usmażone w panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały(...)razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 torebki ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Bakłażany kroimy wzdłuż, każdy na dwie części. Wydrążamy z nich miąższ
Smakowity Blog Kulinarnyzaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym. Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 5 pieczarek(...)Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki
Kulinarne przygody Gatityusunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka ) 1/4 małej główki kapusty resztki kurczaka z obiadu 2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pasty sól, pieprz, olej Wykonanie: Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu. Nie ma potrzeby dodawania płynu, wystarczy ta której pozbędą się rośliny, jednak jeśli zbyt szybko(...)jakie pozostały Wam w lodówce wraz z pasta curry. Całość mieszamy, dusimy ok 15 minut i doprawiamy do smaku, jeśli uważacie to za konieczne. Jemy samo lub z kaszą, ryżem, chlebem,...jak chcecie :) Smacznego
Taste Of My DayJakiś czas temu byliśmy w naszym ukochanym CookUp na warsztatach wegańskich z Michałem Lachurem. Kuchnia wegańska jakoś wcześniej zbytnio nas nie wciągała. Owszem lubimy sporo bezmięsnych rzeczy, a warzywa wielbimy, ale to byłoby na tyle! Byliśmy ciekawi wegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź(...)jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy i orzechów z salsą z pomidorów, brokułowy dahl z brązowym ryżem a na deser raw sernik z orzechów nerkowca! Byliśmy zaskoczeni smakami, świetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest
Plate of JoyKurczak w sosie curry Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie curry z papryką . To pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie - idealne z ryżem basmati lub kaszą
Lekcje w kuchnimało tłuszczu, to dolewam odrobinę oleju lub smalcu. Kiełbaskę należy bardzo mocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami. Zamiast kiełbaski możemy wykorzystać pierś z kurczaka, indyka lub łopatkę wieprzową, które również wcześniej należy podsmażyć (w przypadku łopatki należy dłużej ją później dusić, aby była miękka). Leczo prawie gotowe(...)jeszcze na około 10 minut, aby smaki się przegryzły i można podawać. Według mnie leczo najlepiej smakuje po prostu ze świeżym pieczywem, ale można podać je również z kaszą, ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! Artykuł Leczo pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza Smakuzielenina - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz, sól - olej Ryż ugotować na sypko, ser zetrzeć na tarce. Jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do wystudzonego ryżu wraz z posiekaną zieleniną. Wymieszać wszystko z solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać łyżkę bułki. Z masy uformować nieduże zraziki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć(...)rondla i podlać niewielką ilością wody. Dodać ziele i liść, dusić pod przykryciem do miękkości ( ok. 20 min. ). Pozostałe cebule pokroić w półtalarki, przesmażyć na oleju, przełożyć do warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, posolić i popieprzyć do smaku. Do sosu warzywnego dodać obsmażone klopsiki i dusić jeszcze 10-15 min. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek
Kulinarne przemysleniarosołową, liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Dodać do zupy. Gotować zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy już będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wyjąć zieloną część pora. Mąkę rozrobić w pół szklance wody, aby nie było grudek. Zupę zdjąć z ognia, wlewając rozrobioną(...)Chochlę zupy wymieszać z 4 łyżkami śmietanki 18% i wlać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem lub jak ktoś lubi to, np. z ryżem. A jak Wy przyrządzacie swoją domową zupę pomidorową, taką z dzieciństwa
Wołowina od rekinazrobię! A jak inaczej można przyrządzić to klasyczne, śniadaniowe danie? A na 1001 sposobów albo i więcej. Oto przykłady [źródła: Wikipedia ; Logo24.pl ; Niam.pl ] : włoska frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu(...)austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną omlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby: 2 jaja 1 łyżka wody 1 pomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia
Grunt to przepis!sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana, rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(...)podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka, może coś jeszcze?zastanowię się
Kuchnia BeatyZachwycona smakiem grillowanej cukinii postanowiłam zrobić z niej "paprykarz". Ze świeżym pieczywem - pychotka, która smakuje inaczej niż tradycyjny, znany nam paprykarz, ale z pewnością nie
Jadło i czytadłoJeśli trzeba coś zrobić szybko, jeśli do tego ma to być danie przepyszne, bardzo aromatyczne i takie które można podać nawet gościom, warto zrobić pilaw. Posiada
Z Majeczką w kuchni