łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane) Cebule pokroić w bardzo cienkie piórka, marchewkę umyć i obrać. Pokroić wzdłuż na cienkie paski używając do tego obieraczki do warzyw. Mięso pokroić w paski w poprzek włókien. Orzechy posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebule, dodać marchew i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut, mieszając(...)wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut. Dodać przyprawy, zieleninę i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i podawać z ulubionymi dodatkami. Potrawka ta idealni smakuje z ryżem brązowym, jaśminowym a także z kaszą bulgur. Polecam Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie
Smaki Arminebulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem(...)tłoczonym na zimno np. z pestek dyni, z orzechów laskowych lub oliwą extra vergine. Można też dodać kleks śmietany. Zupa idealnie smakuje z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką lub ryżem. Smacznego
Korniszonkiczym jest remulada? Remulada duńska to gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany sól(...)stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmała czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w proszku DO PODANIA : ugotowany ryż, pokruszone nachosy, tarty ser (np. cheddar), marynowana papryczka jalapeno, kwaśna śmietana, pokrojona na cząstki limonka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, kukurydzę obieramy i ostrym nożem obkrajamy(...)garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie, ale nie przyrumieni się. Podsmażone warzywa odgarniamy na bok, a w wolne miejsce wkładamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron, na dużym ogniu, aż zmieni kolor na brązowy. Doprawiamy kolendrą, kminem rzymskim, solą pieprzem, słodką, ostrą
cool and mintyCZERWONA troszczy się o nasz wzrok i skórę! :) Posiada duże ilości beta-karotenu czyli prowitaminy A, a także witaminy C. Ciekawostką jest fakt, że w przeciwieństwie do pozostałych warzyw, papryka nie traci witaminy C podczas gotowania, pieczenia czy nawet suszenia. Poza tym zawiera rutynę (związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne) oraz bioflawonoidy (chroniące serce i układ krążenia). Jest też cenionym(...)farszu zjadłam następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 150-200 g ryżu basmati 1/2 bakłażana 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron
wege i kropkapokrojoną w plasterki marchew ( 4 szt. ). i cebulę ( 2 szt. ) w półplasterki. Uwaga : naczynia nie smarujemy niczym , nie podlewamy oliwą ! – z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu. warzywa przykryć rozbitymi plasterkami mięsa i znów przykryć pokrojoną marchewką i cebulą w pół krążkach . Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem(...)godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci BasiByło na słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego(...)średniej wielkości pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18% garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Na początku zalejcie zieloną herbatę wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na minimum 10 min. Pieczarki myjemy
Kuba Gotujegulasz z serduszek drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka, które podałam z makaronem orkiszowym. Bardzo prosta propozycja na dość szybki obiad. Gulasz doskonale komponuje się również z dowolną kaszą, ryżem, czy ziemniakami. 1/2 kg serduszek drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)przełożyć do garnka. Zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i pokroić w plasterki. Nalać świeżej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i ponownie gotować około 20-30 min. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć
Di gotujePyszne, proste risotto w sam raz na początek jesieni, kiedy możemy wykorzystać jeszcze lokalne pomidory o pięknym zapachu i cudownym smaku i słodką paprykę. To risotto
Mango Papajaktórym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :)) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st(...)rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem. Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem
Walijskie PichcenieFricassee with leek. Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju. Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem
Kulinarny karnet Christopheraczosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem(...)sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikCukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji
Pasja SmakuWtorek - Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki Aromatyczna zupa, która wymaga minimum wysiłku. Wystarczy upiec warzywa w piekarniku, a potem zmiksować je na pyszny krem. Razem z warzywami upieczcie dodatkową czerwoną paprykę i zostawcie ją do sałatki ryżowej na następny dzień. ➤ Kliknij - Przepis na zupę z pieczonych pomidorków i papryki Środa - Sałatka ryżowa i grillowany kurczak Lubię wracać(...)Jeżeli nie lubicie papryczki chilli, to możecie ją pominąć, ale według mnie dodaje głębi smaku w tej sałatce. Składniki / na 2 porcje: 200 ryżu, np. basmati, pełnoziarnistego, u mnie mieszanka ryżu długoziarnistego i dzikiego (uwaga - połowa ryżu ma zostać do kotletów na czwartek) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki porwanych listków bazylii upieczona papryka, która
Chilli Czosnek i Oliwaryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera.Kuchnia Zachodu Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka(...)jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki