Cukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji
Pasja SmakuWtorek - Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki Aromatyczna zupa, która wymaga minimum wysiłku. Wystarczy upiec warzywa w piekarniku, a potem zmiksować je na pyszny krem. Razem z warzywami upieczcie dodatkową czerwoną paprykę i zostawcie ją do sałatki ryżowej na następny dzień. ➤ Kliknij - Przepis na zupę z pieczonych pomidorków i papryki Środa - Sałatka ryżowa i grillowany kurczak Lubię wracać(...)Jeżeli nie lubicie papryczki chilli, to możecie ją pominąć, ale według mnie dodaje głębi smaku w tej sałatce. Składniki / na 2 porcje: 200 ryżu, np. basmati, pełnoziarnistego, u mnie mieszanka ryżu długoziarnistego i dzikiego (uwaga - połowa ryżu ma zostać do kotletów na czwartek) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki porwanych listków bazylii upieczona papryka, która
Chilli Czosnek i Oliwaryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera.Kuchnia Zachodu Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka(...)jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidomu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione(...)ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe
Kulinarne przygody GatityJednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy
Parowar Facetapirydoksyny niż jego niepoddany działaniu pary wodnej odpowiednik. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku składników mineralnych: dwukrotnie wyższa zawartość wapnia, o połowę większa dawka potasu i selenu to kolejne walory ryżu parboiled [ 1] M akaronu vermicelli z pszenicy durum- jest to rodzaj bardzo cienkiego makaronu, używanego w kuchni azjatyckiej. Ale mi przede wszystkim podoba się fakt, że jest zrobiony(...)oraz kwasu foliowego i błonnika pokarmowego niż mąka z pszenicy zwykłej [2] W skład mieszanki wchodzą także suszony groszek marchewka i bazylia. Te suszone warzywa i zioła fajnie urozmaicają smak NATURAL MIX. Mieszankę możemy użyć jako dodatek do głównego dania, może być także bazą potrawy. Ja już
Zdrowo i kolorowokaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Kuchnia podkarpacka obfituje w dania, których głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej(...)kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Subtelny aromat suszonych grzybów jedynie podkreśla tę delikatność. Kotlety
Trzeci talerzPyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego(...)zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się
Anioszek w kuchnisparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut. Teraz doprawiłam paprykami (wędzoną, słodką(...)wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 15 minut. Moje leczo jest gotowe. Pyszne, aromatyczne z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Można podać z chlebem, albo z ryżem... Ummm... koniecznie zróbcie i cieszcie się tym aromatem, tym smakiem i tym wyglądem. Piękny paprykowy kolor kusi. Więc się skuście. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u KrysiSkładniki: pęczak (1/3 szklanki) bulgur (1/3 szklanki) zielona soczewica (1/3 szklanki) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) seler (1/2 szt.) por (1/4 szt.) puszka pomidorów (1
Weganka gotujeDziś będzie szybko, smacznie i pożywnie. Taki wiosenny obiad na stole. Teraz na początku wiosny lubię na talerzu kolory a jeśli do tego wypadnie jakieś święto
Moje Małe CzarowanieSkładniki: makaron 10 gniazdek, sos 2 opakowania/carbonara, woda 400 ml, śmietana gęsta 6 łyżek, jajka 4 sztuki "XL", masło - ile potrzeba, sól - do smaku, pieprz czarny
W Mojej Kuchni LubięKażdy z nas w swej wędrówce kulinarnej niejednokrotnie przyrządzał kotlety mielone. W rożnych regionach naszego kraju może spotkać się z ich różnymi nazwami ale jakby nie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKażdego roku kisimy ogórki na zimę, m.in. aby mieć z czego przygotowywać zupy ogórkowe. Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię