ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:302/442)

Po prostu ...leczo 143

sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki.       Na dużej   patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut.     Teraz doprawiłam paprykami (wędzoną, słodką(...)wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 15 minut.   Moje leczo jest gotowe. Pyszne,   aromatyczne z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Można podać z chlebem, albo z ryżem...         Ummm... koniecznie zróbcie i cieszcie się tym aromatem, tym smakiem i tym wyglądem. Piękny paprykowy kolor kusi. Więc się skuście. Życzę SMACZNEGO! Krys   Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Mieszanka kasz z warzywami 160

Składniki: pęczak (1/3 szklanki) bulgur (1/3 szklanki) zielona soczewica (1/3 szklanki) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) seler (1/2 szt.) por (1/4 szt.) puszka pomidorów (1

Weganka gotuje
Ryż z groszkiem, kurkami i krewetkami 141

Dziś będzie szybko, smacznie i pożywnie. Taki wiosenny obiad na stole. Teraz na początku wiosny lubię na talerzu kolory a jeśli do tego wypadnie jakieś święto

Moje Małe Czarowanie
makaron carbonara z jajkiem sadzonym i kalafiorem na szybki obiad... 135

Składniki: makaron 10 gniazdek, sos 2 opakowania/carbonara, woda 400 ml, śmietana gęsta 6 łyżek, jajka 4 sztuki "XL", masło - ile potrzeba, sól - do smaku, pieprz czarny

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowe kotleciki z białym ryżem 136

Każdy z nas w swej wędrówce kulinarnej niejednokrotnie przyrządzał kotlety mielone. W rożnych regionach naszego kraju może spotkać się z ich różnymi nazwami ale jakby nie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ogórkowa z papryką 166

Każdego roku kisimy ogórki na zimę, m.in. aby mieć z czego przygotowywać zupy ogórkowe. Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SOS Z BOTWINY Z CHRZANEM 117

Już niedługo zaczyna się sezon na botwinkę.W sklepach można spotkać świeże i młode warzywa, które zachęcają nas do spożywania nowalijek.Wiosna jest magiczna ,kiedy widzi się jak wszystko zaczyna żyć , kwitnąć i rodzić wtedy warto stanąć na chwilę , wziąść głęboki wdech i pomyśleć o sensie życia :).Zadać sobie parę pytań ,które nam się często nasuwają - dokąd zmierzam, czy życie(...)zabraknie.I jaką odpowiedź usłyszymy?Tak życie ma sens !Wystarczy moich wynurzeń osobistych .Dziś podam Wam smaczny przepis na sos z BOTWINY , który możemy podać do klopsików ,duszonymi wędlinami, ryżem , a nawet zjeść go z chlebkiem.Zapraszam. 1 pęczek botwinki masło  kawałek korzenia chrzanu  1 łyżeczka sosu sojowego  koncentrat mały pomidorowy 1 szkl.bulionu šmietana kremówka 1 cebula

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla 200

drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na  rożnie lub w piekarniku.  Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może być przekładane najróżniejszymi warzywami : cebulą, papryką, cukinią, ogórkami kwaszonymi, a nawet owocami. Szaszłyki owocowe to nie lada gratka dla smakoszy tejże potrawy.  Przepis na szaszłyki z grilla  Oto składniki na szaszłyki wieprzowe(...)cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu   zielenina do dekoracji Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę

Moja Książka Kucharska
Egzotyczny kurczak 157

Polecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm. Doprawić solą i papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek lekko się przesmaży. Cebulę obrać posiekać drobno, czosnek obrać i posiekać, paprykę i chilli umyć wyciąć(...)nasienne i pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w grube kawałki. Do podsmażonego boczku dodać cebulkę i smażyć aż cebulka zmięknie. Następnie dodać czosnek, paprykę, chilli, pieczarki, smażyć aż warzywa zmiękną. Teraz już dodać kawałki mięsa i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pomidory z puszki, pastę curry, sos sojowy. Dodać tyle wody żeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Zagotować

Kuchnia Pokoleń
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 126

robię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego(...)łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu (5-8 minut

greenscarf
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 131

kostkę. Wrzucamy do garnka razem z  zawartością z patelni,  podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy wkładamy do gazy, związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw. Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory,  gotujemy aż się wszystko zacznie rozpadać. Wtedy możemy sobie pomóc tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść co większe kawałki(...)czas gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody . I tak mamy gęsty, smaczny sos do którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta  po co jabłka?  Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza sos, a dwa cukier jest lubiany przez

Dieta moja pasja
Risotto z groszkiem i szparagami oraz smażone na maśle przegrzebki 97

Dodaję ryż i całość smażę jeszcze minutę. Wlewam wino i redukuję o 2/3. Wlewam porcję bulionu- 100 ml i gotuję risotto na wolnym ogniu. W momencie kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewam kolejną porcję i postępuję tak samo do momentu wykorzystania całego płynu. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, wyrzucam. Główki szparag odcinam od reszty(...)Doprawiam solą i pieprzem. Główki szparag kroję wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim przez minutę główki szparag i groszek na wysokim ogniu. Warzywa powinny się delikatnie zarumienić i pozostać chrupiące. Na przegrzebkach tworzę nożem kratkę, uważając by nie przekroić ich na pół. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu

Mango Papaja
sałatka a la gyros z makaronem 392

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 120 g makaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony, długi 1 cebula, średniej wielkości 2-3 łyżki majonezu przyprawa do gyrosa olej do smażenia wykonanie: Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni(...)wsypujemy przyprawę, mieszamy i smażymy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dodajemy do przestudzonego mięsa, mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem z makaronem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Całość schładzamy w lodówce i podajemy. (Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem majonezu

Domowy Smak Jedzenia
Paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną 136

Trzeba szukać zdrowszych alternatyw. :-) W tym przypadku nie dość, że zamiast kupować w sklepie, robimy paprykarz samodzielnie, to jeszcze biały ryż zastępujemy bardzo zdrową kaszą jaglaną. Wyszło pysznie, trudno powiedzieć która wersja smaczniejsza. :-) Jeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ . 2 wędzone makrele 2 woreczki kaszy jaglanej 2 sporej wielkości cebule 4 marchewki(...)Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. 3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki. 4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy

Szefowa kuchni