ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:301/442)

Danie jednogarnkowe -schabowy po cygańsku babci Basi 192

pokrojoną w plasterki marchew ( 4 szt. ). i cebulę ( 2 szt. ) w półplasterki. Uwaga : naczynia nie smarujemy niczym , nie podlewamy oliwą ! – z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu. warzywa przykryć rozbitymi plasterkami mięsa i znów przykryć pokrojoną marchewką i cebulą w pół krążkach . Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem(...)godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Risotto z pieczarkami i szparagami 144

Było na słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego(...)średniej wielkości pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18%  garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Na początku zalejcie zieloną herbatę wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na minimum 10 min. Pieczarki myjemy

Kuba Gotuje
Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 118

gulasz z serduszek drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka, które podałam z makaronem orkiszowym. Bardzo prosta propozycja na dość szybki obiad. Gulasz doskonale komponuje się również z dowolną kaszą, ryżem, czy ziemniakami. 1/2 kg serduszek drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)przełożyć do garnka. Zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i pokroić w plasterki. Nalać świeżej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i ponownie gotować około 20-30 min. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć

Di gotuje
Pomidorowe risotto z papryką 136

Pyszne, proste risotto w sam raz na początek jesieni, kiedy możemy wykorzystać jeszcze lokalne pomidory o pięknym zapachu i cudownym smaku i słodką paprykę. To risotto

Mango Papaja
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 232

którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :)) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st(...)rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem. Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem

Walijskie Pichcenie
Potrawka z pora na kwaśno. 165

Fricassee with leek. Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju. Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 439

czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem(...)sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu

głodny alergik
Cukinia faszerowana i zapiekana z mozzarellą 174

Cukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji

Pasja Smaku
Proste obiady na 7 dni # 6 - Przepisy i lista zakupów do pobrania! 104

Wtorek - Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki Aromatyczna zupa, która wymaga minimum wysiłku. Wystarczy upiec warzywa w piekarniku, a potem zmiksować je na pyszny krem. Razem z warzywami upieczcie dodatkową czerwoną paprykę i zostawcie ją do sałatki ryżowej na następny dzień. ➤ Kliknij - Przepis na zupę z pieczonych pomidorków i papryki Środa - Sałatka ryżowa i grillowany kurczak Lubię wracać(...)Jeżeli nie lubicie papryczki chilli, to możecie ją pominąć, ale według mnie dodaje głębi smaku w tej sałatce. Składniki / na 2 porcje: 200 ryżu, np. basmati, pełnoziarnistego, u mnie mieszanka ryżu długoziarnistego i dzikiego (uwaga - połowa ryżu ma zostać do kotletów na czwartek) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki porwanych listków bazylii upieczona papryka, która

Chilli Czosnek i Oliwa
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 219

ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera.Kuchnia Zachodu Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka(...)jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najprostszy sos pieczarkowy 323

domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą,  z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas  stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione(...)ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe

Kulinarne przygody Gatity
Galaretka z cydru z parowaru 146

Jednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy

Parowar Faceta
NATURAL MIX 1889

pirydoksyny niż jego niepoddany działaniu pary wodnej odpowiednik. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku składników mineralnych: dwukrotnie wyższa zawartość wapnia, o połowę większa dawka potasu i selenu to kolejne walory ryżu parboiled [ 1]   M akaronu vermicelli z pszenicy durum- jest to rodzaj bardzo cienkiego makaronu, używanego w kuchni azjatyckiej. Ale mi przede wszystkim podoba się fakt, że jest zrobiony(...)oraz kwasu foliowego i błonnika pokarmowego niż mąka z pszenicy zwykłej [2]    W skład mieszanki wchodzą także suszony groszek marchewka i bazylia. Te suszone warzywa i zioła fajnie urozmaicają smak NATURAL MIX.                     Mieszankę możemy użyć jako dodatek do głównego dania, może być także bazą potrawy. Ja już

Zdrowo i kolorowo
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 145

kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Kuchnia podkarpacka obfituje w dania, których głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej(...)kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Subtelny aromat suszonych grzybów jedynie podkreśla tę delikatność. Kotlety

Trzeci talerz
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 129

Pyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego(...)zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się

Anioszek w kuchni