Już niedługo zaczyna się sezon na botwinkę.W sklepach można spotkać świeże i młode warzywa, które zachęcają nas do spożywania nowalijek.Wiosna jest magiczna ,kiedy widzi się jak wszystko zaczyna żyć , kwitnąć i rodzić wtedy warto stanąć na chwilę , wziąść głęboki wdech i pomyśleć o sensie życia :).Zadać sobie parę pytań ,które nam się często nasuwają - dokąd zmierzam, czy życie(...)zabraknie.I jaką odpowiedź usłyszymy?Tak życie ma sens !Wystarczy moich wynurzeń osobistych .Dziś podam Wam smaczny przepis na sos z BOTWINY , który możemy podać do klopsików ,duszonymi wędlinami, ryżem , a nawet zjeść go z chlebkiem.Zapraszam. 1 pęczek botwinki masło kawałek korzenia chrzanu 1 łyżeczka sosu sojowego koncentrat mały pomidorowy 1 szkl.bulionu šmietana kremówka 1 cebula
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidrewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na rożnie lub w piekarniku. Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może być przekładane najróżniejszymi warzywami : cebulą, papryką, cukinią, ogórkami kwaszonymi, a nawet owocami. Szaszłyki owocowe to nie lada gratka dla smakoszy tejże potrawy. Przepis na szaszłyki z grilla Oto składniki na szaszłyki wieprzowe(...)cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu zielenina do dekoracji Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę
Moja Książka KucharskaPolecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm. Doprawić solą i papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek lekko się przesmaży. Cebulę obrać posiekać drobno, czosnek obrać i posiekać, paprykę i chilli umyć wyciąć(...)nasienne i pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w grube kawałki. Do podsmażonego boczku dodać cebulkę i smażyć aż cebulka zmięknie. Następnie dodać czosnek, paprykę, chilli, pieczarki, smażyć aż warzywa zmiękną. Teraz już dodać kawałki mięsa i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pomidory z puszki, pastę curry, sos sojowy. Dodać tyle wody żeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Zagotować
Kuchnia Pokoleńrobię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego(...)łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu (5-8 minut
greenscarfkostkę. Wrzucamy do garnka razem z zawartością z patelni, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy wkładamy do gazy, związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw. Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, gotujemy aż się wszystko zacznie rozpadać. Wtedy możemy sobie pomóc tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść co większe kawałki(...)czas gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody . I tak mamy gęsty, smaczny sos do którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta po co jabłka? Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza sos, a dwa cukier jest lubiany przez
Dieta moja pasjaDodaję ryż i całość smażę jeszcze minutę. Wlewam wino i redukuję o 2/3. Wlewam porcję bulionu- 100 ml i gotuję risotto na wolnym ogniu. W momencie kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewam kolejną porcję i postępuję tak samo do momentu wykorzystania całego płynu. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, wyrzucam. Główki szparag odcinam od reszty(...)Doprawiam solą i pieprzem. Główki szparag kroję wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim przez minutę główki szparag i groszek na wysokim ogniu. Warzywa powinny się delikatnie zarumienić i pozostać chrupiące. Na przegrzebkach tworzę nożem kratkę, uważając by nie przekroić ich na pół. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu
Mango Papajaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 120 g makaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony, długi 1 cebula, średniej wielkości 2-3 łyżki majonezu przyprawa do gyrosa olej do smażenia wykonanie: Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni(...)wsypujemy przyprawę, mieszamy i smażymy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dodajemy do przestudzonego mięsa, mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem z makaronem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Całość schładzamy w lodówce i podajemy. (Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem majonezu
Domowy Smak JedzeniaTrzeba szukać zdrowszych alternatyw. :-) W tym przypadku nie dość, że zamiast kupować w sklepie, robimy paprykarz samodzielnie, to jeszcze biały ryż zastępujemy bardzo zdrową kaszą jaglaną. Wyszło pysznie, trudno powiedzieć która wersja smaczniejsza. :-) Jeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ . 2 wędzone makrele 2 woreczki kaszy jaglanej 2 sporej wielkości cebule 4 marchewki(...)Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. 3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki. 4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy
Szefowa kuchniteż kilka informacji o japońskiej kulturze komponowania posiłków dla dzieci, na drugie śniadanie czy obiad w szkole – idealny model pełnowartościowego menu, na które składają się produkty zbożowe, białko i warzywa lub owoce. Autorka „Pyszne do pudełka” wychodzi z założenia, że może nie tak samo – niekoniecznie sushi –, ale Europejczycy również mogą komponować zestawy na wynos, które dostarczą organizmowi wszystkich wymaganych składników(...)została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą się na pikniku
Życie zamknięte w smakucarne to tradycyjna potrawa z kuchni meksykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem". Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania. Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych(...)bardzo małą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć cebulę, gdy będzie lekko szklista dodać czosnek. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary). 3. Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać
UgotowaćDusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników(...)zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy! Smacznego! (: - Jako dodatek do kremu idealnie nadaje się ugotowany, sypki biały lub brązowy ryż, kuskus, grzanki z ciemnego pieczywa oraz drobno pokrojone chude mięso i marchewki z wywaru, więc jeżeli chcecie zjeść pożywniej możecie dodać do niej co tylko lubicie! (function
Symfonia Smakówowocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron 2. Ulubiony owoc? Gruszka 3. Ulubiony kucharz? Mąż 4. To straszne ale nie umiem ... Jezdzic na nartach 5. Moja ulubiona pora roku(...)Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie A to moje pytania: Moja popisowa potrawa to... Kto „zaraził” cię gotowaniem? Jakiego składnika (warzywa, mięsa, przyprawy .. cokolwiek) nie jesteś w stanie przełknąć? Skąd czerpiesz inspiracje do swoich przepisów? Czy lubisz słuchać muzyki gotując? Ulubiony Kucharz? Główny powód, dla którego piszę bloga
Smaki EdytyOczywiście należy brać uwagę, iż pomimo, że po dwóch dniach na owocach nie ma białego nalotu, to nie znaczy, że mamy je teraz długo przechowywać. Najzdrowsze są bowiem te warzywa i owoce, które są najświeższe! Kolejnym plusem ozonatora jest oszczędność wody. Mając to urządzenie, opłukuję wstępnie produkty a następnie wkładam do misy z wodą (o jej dalszym wykorzystaniu już wspomniałam(...)przed późniejszym nawrotem? Co jeszcze? Food cleaner można również stosować do (choć ja jeszcze nie wszystko sprawdziłam): Odkażania i odświeżanie mięsa, drobiu, jaj, ryb i owoców morza, kaszy, ryżu, fasoli, grochu, w celu usunięcia zanieczyszczeń metalicznych, mikroorganizmów, hormonów, antybiotyków itp. Dezynfekcji zastawy stołowej, naczyń, sztućców, desek do krojenia. Food cleaner w podróży Urządzenie jest wielkości blendera ręcznego i nie waży
Moja DelicjaMożesz też zetrzeć na tarce. Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety. Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym(...)przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu). Podawaj z warzywami lub pieczywem. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 149 | Białko: 11,8 | Węglowodany: 13,8 | Tłuszcze: 5,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł
Przepisy na widelcu