ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:297/442)

Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 160

Polędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa 400 g 14,7 zł Podudzia z kurczaka 2×600 g 11 zł Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki 1,8 kg 5,3 zł Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko(...)Pomidorki koktajlowe 250 g 2 zł 1 czerwona cebula 1 zł Główka czosnku 2,5 1 cytryna 1,5 zł 2 ogórki kiszone 1,5 zł Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet

Niedzielny kucharz
Pyszna papryka faszerowana cukinią, kaszą i mięsem 113

faszerowana jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania papryki faszerowanej będziemy potrzebowali: około 6 średnich papryk 200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu 400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka) cukinia około 250 g cebula około 100 g 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka koperku około 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: około(...)Papryka faszerowana Przygotowanie: Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Dokładnie umytą cukinię kroję w cienkie paseczki, jeżeli mamy temperówkę do warzyw to możemy zrobić z cukinii spaghetti i pokroić na krótsze kawałki. Wypłukaną zieleninę drobno siekam. Z dokładniej umytej papryki odcinam jak najcieniej górę i usuwam gniazda nasienne. Paprykę możemy również przekroić

Uwaga Babcia Gotuje
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 114

Polędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa 400 g 14,7 zł Podudzia z kurczaka 2×600 g 11 zł Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki 1,8 kg 5,3 zł Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko(...)Pomidorki koktajlowe 250 g 2 zł 1 czerwona cebula 1 zł Główka czosnku 2,5 1 cytryna 1,5 zł 2 ogórki kiszone 1,5 zł Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet

Niedzielny kucharz
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 169

wsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek. Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z potrawą(...)plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko.  Smacznego :) Polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Potrawka z królika 183

ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje.  Po ugotowaniu mięso wyjąć i lekko ostudzić. Następnie oddzielić od kości. Marchewkę pokroić na plasterki. Można również pokroić pozostałe warzywa ja jednak wykorzystałam samą marchewkę.  Pozostały rosół wygotować do ilości ok. 2-3 szklanek lub odlać i pozostałą część wykorzystać później do zupy lub innego dania. Rosół podgrzać(...)pieprzem i odrobiną cukru. Następnie dodać mięso z królika i całość zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła. Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Jak mrozić zupki dla niemowląt? 89

Jestem zdecydowanym zwolennikiem domowych zupek dla niemowląt, szczególnie w okresie sezonu na pyszne, polskie warzywa i owoce. Nie mniej jednak szczerze przyznam, że nie chce mi się codziennie gotować i miksować tak małych porcji. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście mrożenie- czyli najlepszy sposób utrwalania daty ważności produktów. Co powinniśmy wiedzieć? 1. Używamy pojemniczki plastikowe albo szklane (ewentualnie woreczki do mrożenia(...)się sprawdzają, ale trudniej się wyjmuje później rozmrożoną zupkę). 2. Słoik należy napełnić do nie więcej jak ¾ objętości. 3. Dodatki typu masło, olej, oliwa, mleko oraz produkty zbożowe (kasza, ryż, makaron) najlepiej dodawać każdorazowo po rozmrożeniu- wówczas zupka będzie miała odpowiednią konsystencję 4. Nigdy nie mrozimy ponownie rozmrożonego produktu! 5. Zawsze oznaczajmy datą i składem każdy słoiczek. Jak długo

Tradycyjna Kuchnia
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 130

składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki(...)bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i podgrzewamy by zmiękły. Dodajemy koncentrat, mieszamy, wlewamy bulion i zagotowujemy. Ostrożnie wkładamy klopsiki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ratatouille (ratatuj) 156

sama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut, a warzywka na małym gazie(...)Teraz doprawiamy gotowe danie solą, pieprzem i ziołami wedle uznania, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zajadamy :) Gotowe danie doskonale smakuje na ciepło i zimno, można jeść je samo, z ryżem, pieczywem lub jako dodatek do mięs. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Duszona wątróbka z warzywami 167

będzie gorący - wsypać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut (na średnim ogniu). Gdy warzywa zmiękną to na sam koniec wsypać pieczarki. Ponownie garnek przykryć pokrywką i całość dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy pieczarki wyraźnie się skurczą to na sam koniec dodać surową wątróbkę(...)będzie już miękka to na sam koniec można wlać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość ze sobą wymieszać. Poniższe danie świetnie smakuje z ziemniakami jak i ugotowanym ryżem.  Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv

Ugotować
Galaretka z granatu z parowaru 164

Bardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu

Parowar Faceta
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 116

produkty w lokalnym sklepie czy dyskoncie. Co więcej, wieś ma oczywiste przewagi nad miastem – bo ekologiczna kura, jaja, świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem można(...)cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan

Niedzielny kucharz
Wegetariańska zapiekanka dyniowa – korzystaj z uroków jesieni 93

Złote liście zaczynają już swą podróż z wiatrem, kasztany bombardują okolice swoimi owocami. Nadszedł ten czas w roku, kiedy dynie dostępne są praktycznie wszędzie – w marketach

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka faszerowana mięsem mielonym. Krok po kroku. 156

minut, aż papryka będzie miękka.     Papryki nieźle nadziane   Tak przygotowana papryka faszerowana mięsem mielonym to prawdziwa rewelacja. Do jej przygotowania można wykorzystać ryż, kaszę lub kuskus który pozostał z poprzedniego dnia. Wierzch można posypać serem feta, ale doskonale sprawdzi się również inny ser typu: mozzarella, cheddar lub mimolette(...)się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji.     SMACZNEGO!!!   PS. Jeżeli szukacie innych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!! Artykuł Papryka faszerowana mięsem mielonym. Krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem 147

Dziś serwuję danie dość szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że macie wcześniej ugotowany bulion lub rosół. Danie jednogarnkowe a jest nim risotto. Kremowe wzbogacone szparagami, cukinią

Ewa w kuchni
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 117

świetny smak, a potrawa nie jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu chilli con carne na bazie mięsa z indyka. Rozgrzewające przyprawy do dań na zimę Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, a tym samym sprawić(...)poza tym, że ma charakterystyczny, nieco cierpki smak, to ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Doda kapitalnego aromatu potrawie z krewetek. Kurkuma – świetnie nadaje się do dań z mięsa i ryżu, Cynamon – najlepiej sprawdzi się do deserów (szarlotki, ryżu z bitą śmietaną), a także do dań przygotowanych na słodko (np. wspomnianego wyżej chilli con carne z dodatkiem czekolady), Goździki – będą kapitalnym

codojedzenia