mały seler 1 cebula natka pietruszki sól i pieprz *************************** Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy , dodajemy drobno posiekaną cebulę , zeszklić , dorzucamy starte warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę.Smażymy,przekładany wszystko do garnka i zalewamy esencjonalnym bulionem.Gotujemy ok.30 minut.Dodajemy posiekaną matkę pietruszki,przyprawiamy.Smacznego!. PRZEPISY ,KTÓRE MOGĄ WAM SIĘ PRZYDAĆ -CZĘŚĆ DRUGA(...)mój pierwszy blog jaki założyłam.Tak więc ,możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDaje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie. Pozostało już tylko wszystko zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku. Zupkę można posypać już na talerzach uprażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem. Mleczko kokosowe jest dosyć tłuste(...)lubicie dynię to polecam również: KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM LECZO WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ DYNIA MARYNOWANA ZUPA Z DYNI NA MLEKU WCZESNOJESIENNA MINESTRONE DYNIA Z RYŻEM
potrawyregionalnemałym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki . Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu . Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem(...)szklanki wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisztywnego przepisu na ajvar, dlatego śmiało możemy zmieniać proporcje składników i dodatków. Świetnie smakuje wyjadany łyżeczką prosto z miseczki, rozsmarowany na kanapce, czy też jako sos do makaronu, ryżu, kaszy. Spróbujcie! Składniki: - 3 czerwone papryki - 1 ostra papryczka - 1 bakłażan - 3-4 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka octu jabłkowego - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz * opcjonalnie: chili, papryka wędzona Papryki(...)ćwiartki, paprykę ostrą na połówki, oczyszczamy z pestek i układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bakłażana kroimy w grube plastry i również kładziemy na blasze. Warzywa umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. (Skórka papryk będzie lekko spalona od spodu, ale tak ma być) Po tym czasie, jeszcze gorące papryki przekładamy do szczelnego
Be Fit Be StrongOpis Papryka faszerowana: Papryka faszerowana to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Doskonała podana osobno, jak i z bukietem warzyw. Do przygotowania tego dania zazwyczaj
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny. Szaszłyki serwowane na obiad
Moja DelicjaJeszcze tak na koniec dnia przyszłam do Was z faszerowaną papryką. Taką, którą zrobicie z pozostałości po niedzielnym rosole, bo nie dość, że mięso zużyjecie, to
Kuchnia w czekoladzieKto nie lubi fast-foodów? Bo ja je uwielbiam i staram się jak mogę, by te przygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele
Kuchnia w czekoladzieJeden z moich studenckich obiadów typu: wykorzystywanie tego co mam w lodówce i zamrażalniku. Padło na kurczaka, kilka różyczek brokułów i woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia
Pasja Smakukompotu do szklanki 7-8 lat obierać owoce i warzywa obieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać(...)śniadanie do szkoły parzyć herbatę , robić kawę, kakao wynosić śmieci piec babeczki , ciasto gotować makaron przygotowywać galaretkę przygotowywać pudding chia 11-12 lat i powyżej przyrządz ać naleśniki, gotować ryż i kaszę robić zakupy smażyć na patelni ugotować jajko na twardo / miękko usmażyć jajecznicę / jajko sadzone Artykuł Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku pochodzi
Dorota Smakujeświeżego brokuła podzielonego na małe różyczki 1 jajko i 1 białko 2-3 starte plastry żółtego sera 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka oregano sól i pieprz. Ugotuj ryż i nastaw piekarnik na 200 o C. W misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki – tak, by utworzyły dość gęstą masę. Umieść ją w foremkach do muffinek i włóż(...)innym (najlepiej na bazie jogurtu naturalnego) – zgodnie ze smakowymi upodobaniami. Meksykańskie tortille w wersji fit To niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które charakteryzuje się niską kalorycznością. Spora porcja warzyw sprawia natomiast, że jest to w 100% zdrowe jedzenie. Składniki: 2 placki tortilli (najlepiej przygotowane z mąki pełnoziarnistej) 80 g pstrąga łososiowego wędzonego ser twarogowy kiełki brokuła garść rukoli
codojedzeniaRisotto z Dynią Sezon dyniowy w pełni a więc czas aby zacząć wykorzystywać to bogate w witaminy warzywo. Poza wartościami odżywczymi dynia ma przepiękny słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów(...)szklanki ryżu do risotto Arborio 1 szklanka białego wina 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Zaczynamy od obrania cebuli pokrojenia w drobną kostkę i zeszklenia na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do cebuli dodajemy ryż i chwilkę
W kuchennej krainieindycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso(...)wcześniej rozmroziłam - nie jest to konieczne, można przedłużyć czas gotowania groszku o ile będzie to konieczne). Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością sosu z ryżem lub bagietką. Posypać kolendrą. Smacznego
Stare Garyziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek, z gryczanej zrobiłam kiedyś pyszną sałatką z cytrusami. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej(...)czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza
Moja smaczna kuchniaoraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję około 20- 30 minut. Warzywa obieram, kroję w drobną kostkę i dorzucam do garnka. Gotuję kolejne 20 minut lub do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Dodaję pomidory, doprawiam 2-3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Chwilę gotuję ( 5-6 minut max.). Do miseczki odkładam śmietanę, dodaję mąkę – mieszam na jednolitą masę, dolewam chochlę(...)łyżeczkę czubricy czerwonej i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość gotuję jeszcze 2-3 minuty i gotowe. Doprawiam natką pietruszki lub listkami bazylii. Zupę pomidorową najczęściej jemy z ryżem lub makaronem
Niebieski kubek z kawa