Warzywa przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ułożyć plasterki polędwicy. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia mięso posolić. Na sam koniec dodać podsmażoną cebulkę wraz z grzybami i wlać śmietanę wymieszaną z musztardą sarepską. Całość wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Sos powinien lekko się zagęścić. Gotowe danie od razu podawać, np. z ziemniakami, ryżem
Ugotowaćryżu i całość zblendować. Do gotowej masy wsypać posiekaną bazylię i wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać w sezamie. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami
Banana Smilesryżu, a także ziemniaków, w szczególności pieczonych młodych ziemniaków . Ten naturalnie gęsty sos jest obłędnie pyszny, pomidorowo pyszny. Tak bardzo tęsknię już za naszymi letnimi pomidorami, że nawet nie wiecie! :) Żadne teraźniejsze pomidory niestety nie oddadzą mi ich smaku, dlatego posiłkuję się dobrym jakościowo produktem jakim jest koncentrat pomidorowy . Przetwory warzywne i owocowe będą zawsze o niebo lepsze, niż warzywa
MamaOskarkaporę. Dziś kolejny pomysł na soczewicę, ale w nieco innym wydaniu. Kokosowa potrawka z soczewicy jest doskonałym przykładem takiego zimowego dania. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca. Można ją podać w towarzystwie ryżu, ale już sama w sobie jest wystarczająco sycąca, a przy tym lekka. Soczewica poza tym, że jest smaczna, jest kopalnią składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, potasu(...)kwasu foliowego i błonnika. Nie zawiera za to glutenu, będzie więc odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Dajcie znać w jakiej formie Wy lubicie przygotowywać soczewicę! :) KOKOSOWA SOCZEWICA Z WARZYWAMI Czas przygotowania 40-50 minut Z podanych składników wyszły 2 duże porcje 60 g czerwonej soczewicy 60 g zielonej soczewicy Pół puszki mleczka kokosowego dobrej jakości Mieszanka warzyw (u mnie
HealthyCreationswrzątku .Co jakiś czas ostrożnie wyjąć gotowe duże liście z głowy kapusty. W dużej misce wymieszać drobno posiekany szczypiorek- cebula, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek ,oraz zmielone mięso i ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać dokładnie ,doprawić do smaku. Na każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym(...)garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie zmiksować . Dodać zioła ,ziele i liść laurowy ,czosnek ,doprawić sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i gotować około 30-40 minut
w mojej kuchniOrganizm domaga się lekkiego dania, nasyconego świeżymi warzywami, które świeżo co dostarczyła nam natura. Dania, nasyconego cała gamą smaków, ostrością sosu dającą kontrastu słodkości dojrzałym warzywom. Dla wegetarian/wegan polecam wersję bez polędwicy. Dla tych co jedzą wszystko z pyszną grilowaną poledwicą :D Danie: 2-3 osoby Przygotowanie: 20 minut Składniki sałatki: garść świeżej rukoli garść(...)liści szpinaku baby garść posiekanego pora (ok 5 cm) 1/2 długiej słodkiej świeżej czerwonej papryki 10 świeżych słodkich pomidorków koktajlowych garść posiekanej świeżej natki kolendry 100 g ugotowanego ryżu (jaśminowy, długi lub paraboilled Składniki sosu sałatki: 2 garście świeżej natki pietruszki 1 łyżka marynowanych paryczek jalapeño 1/2 świeżej papryczki chili 2 łyżki marynaty ze słoika z papyczek jalapeño
Lajtkraft food intoleranceposolić. Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut, do czasu aż większość wody odparuje. Doprawić ostatecznie do smaku, tak, aby całość miała mocno wyraźny smak. Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Nadziewać wydrążone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać pod przykryciem ok 15-20 minut. Potem zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze(...)minut do zrumienienia. Nie należy trzymać za długo pomidorów w piekarniku bo się rozpadną. Jeśli chodzi o podanie to właściwie zjedliśmy je bez żadnych dodatków - jest w nich i warzywo, i skrobia, i białko więc nic więcej nie było potrzeba. Można posypać tartym parmezanem albo świeżą bazylią. Smacznego😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę sosu to można go zużyć jako dodatek
Ze smakiem bez glutenuwarzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki, postanowiłem, że pierwszym przepisem z nimi w roli głównej na blogu będzie koktajl. Klasyka, która w te słoneczne dni będzie niczym wisienka na torcie. Jak klimatyzacja w upalny dzień w biurowcu. Koktajl truskawkowy można zarówno tradycyjnie pić ze szklanki lub tak jak ja z dużej butelki, ale również dawniej często jadałem koktajl z ryżem(...)makaronem. Bardzo prosty sposób na szybki obiad. Jest to jednak coś specyficznego i nie każdy lubi. A Wy w dzieciństwie jedliście ryż lub makaron z koktajlem? Składniki: Truskawki – 600g Orzechy nerkowca – 100g Daktyle – 100g Wanilia – 1 łyżeczka/laska Mleczko kokosowe – puszka Mięta (świeża) – garstka Wykonanie: Truskawki daj na kilkanaście minut do zamrażarki
Blendmanwarzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem
R'n'G Kitchenwarzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym i odrobiną wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem
Lubczyk i Waniliadodatków :) np. awokado i koper włoski. Zapomnij o ociężałości po obiedzie, w tym przepisie odejdziesz od stołu z nasyceniem i zadowoleniem. Koper włoski a raczej jego bulwa to wdzięczne warzywo o którym warto poczytać i zacząć korzystać z niego w kuchni. Polecam również zakup łososia z pewnego źródła, z którego dowiemy się gdzie żył łosoś i co jadł(...)osoby Czas przygotowania: ok 20minut Składniki: 200g filetu z łososia norweskiego Pieprz cytrynowy (np. Prymat) 1 mała bulwa kopru włoskiego 6 pomidorków koktajlowych Suszony liść kolendry 100g ugotowanego ryżu jaśminowego 1 mocno dojrzałe awokado Limonka Sól himalajska Pieprz czarny Trawa cytrynowa do przybrania Olej ryżowy Cukier Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy przyprawiony pieprzem cytrynowym filet
Kuchnia PROzdrowotnakawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę. Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe). Garnek przykrywamy(...)dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem białym długoziarnistym
Smaki Brazyliiświeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki. Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe. Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się(...)blachę lub do naczynia żaroodpornego. Cebulę obierz ze skórki, pokrój w ósemki, dodaj do pomidorów. Czosnek w łupinach również do nich dorzuć. Polej całość oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut . W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony
Słodko-Słony Świat IlonyNajlepsza zupa ogórkowa , przygotowana przeze mnie błyskawicznie na wczorajszym rosole z kurczakiem i warzywami, zabielana. Ugotowana w 20 minut. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje na swój sposób. Czy jest uniwersalny przepis na najlepszą zupę ogórkową? Nie ma! Każdy uważa, że jego przepis na zupę ogórkową jest najlepszy . Najważniejszym składnikiem w zupie ogórkowej są kiszone(...)czytajcie etykiety w sklepie, przeważnie są to ogórki kwaszone z dodatkiem octu lub innego zakwaszacza. Ogórków kwaszonych należy unikać. Zupa ogórkowa jest ugotowana z ziemniakami, ale jadłam już z ryżem i z ziemniakami i ryżem. My jednak wolimy zupę ogórkową z ziemniakami. Polecam ulubione przepisy mojego męża na zupę ogórkową gdy nie mamy rosołu: zupa ogórkowa , ogórkowa zupa , lub inne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut od ich wypłynięcia na powierzchnie wody, na małym ogniu (woda powinna się bardzo delikatnie gotować). Ugotowane pulpet wyjmować na durszlak do odsączenia. Pulpety podawać z sosem, ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Ja podałam pulpety z marchewką z groszkiem. Poniżej przepis na marchewkę z groszkiem . Marchewka z groszkiem : marchew obrać, pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka i wlać wodę(...)Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po 10 minutach doda mrożony groszek, sól, masło. Kontynuować gotowanie przez 20 minut. Śmietankę wymieszać z masłem po czym zalać miękkie warzywa. Trzymać na ogniu przez kolejnych 5 minut od czasu do czasu mieszając. Pulpety z wątróbki Smacznego! Warto wiedzieć robiąc pulpety z wątróbki i mięsa mielonego. Pulpety z wątróbki Grysik , którego użyjemy
mecooksPrzepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające “ Curry z dynią i łososiem “. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o
Moja DelicjaPieczona dynia i biała kiełbasa z cukinią i pomidorami w pikantnych przyprawach – proste i szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe z piekarnika. Można zjeść po prostu
Dorota SmakujeDzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki
Oryginalny smaksmaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy passate i wodę. Mieszamy. Doprawiamy(...)Zagotowujemy. Jeśli sos jest kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. Sos delikatnie zagęszczamy dodając stopniowo kaszkę. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C. Podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.przypraw. Na dużą patelnię z częścią przypraw wlać 2 - 3 łyżki oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę, ostre papryczki oraz przetarty czosnek. Podsmażyć około 10 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodać resztę przypraw (kurkumę, kumin, kolendrę, chili, imbir, czosnek). W między czasie, na drugiej patelni, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu kurczaka. Do dużej patelni dodać pomidory z puszki(...)pomidory pokrojone w drobne kawałki oraz kurczaka. Na koniec koncentrat pomidorowy oraz szklankę wody. Całość dusić bez przykrycia około 15 minut. Dodać garam masala. Udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem lub chlebkiem Naan
Karola gotujeKwiaty cukinii to mój letni rarytas ! Szczególnie lubię żeńskie kwiaty, czyli takie, które w pakiecie mają jeszcze malutką cukinię. Możemy je smażyć, zapiekać lub grillować. Możemy je faszerować serkiem, ryżem lub krewetkami. Możemy także obtoczyć je w ubitym białku lub w cieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Tak czy siak - zawsze będzie pysznie 😋. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie(...)Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii to również jadalna część
Kulinarne przygody GatityJak wiecie uwielbiam dania jednogarnkowe. Wtedy spokojnie można sobie poszaleć w kuchni, a zmywania za dużo nie ma. Do takich dań pasują wszelkie kasze czy
Gotowanie z pasjąŚwieże płatki nagietka są siekane i dodawane do sałatek. Suszone płatki stanowią przyprawę do zup, dań głównych i ciast. Jako substytut szafranu używane są do doprawiania i barwienia ryżu i innych potraw. Dziś przygotujemy z nich sos. Nagietek Miód Śmietana Cebula Marchewka Miód Limonka Szczypiorek Kolendra Makaron Sól Pieprz Przygotowanie sosu zaczynamy od naparu z nagietka. Pięć łyżek zalewamy(...)wrzątku i odstawiamy. W tym czasie na patelni na maśle podsmażamy cebulkę z marchewką. Użyłem jednej dużej marchewki i cebuli. Możecie drobno posiekać, lub użyć miksera. Gdy warzywa mamy podsmażone, dolewamy wywar z nagietka. Dodajemy dwie łyżki miodu, sok z połowy limonki i szczyptę chili. Drobno siekamy szczypiorek i kolendrę, dodajemy do sosu. Podlewamy śmietaną – ok 200ml. Chwilę dusimy, doprawiamy
MarcinChefPyszny, dietetyczny kurczak z cukinią i brokułem - pożywny, pełen witamin i szybki do wykonania. Czego chcieć więcej? Może stanowić samodzielne danie lub wystąpić w towarzystwie
Moje Kuchenne RewelacjeDziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą(...)listą składników, wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kurczak w mleku kokosowym i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
karmelowyHej :)) Pada deszczyk dziś w Rzeszowie, tak spokojnie, piszę spokojnie, bo wczoraj przeszła burza, tak padało, że nic nie było widać, połamało moje pomidorki, które hoduję
kruche babeczkiCzas udać się w nieco pogodniejszy region Europy. Co powiecie na słoneczną Italię i risotto rodem z Włoch?! Kolorowe, pyszne i nietuzinkowe. Zapraszamy! ok. 50 min
Ania i Marcin gotująmakaron ryżowy gdyż był biały - prawie przeźroczysty. Gdy postanowiłam go przyrządzić i wzięłam do ręki, wczytałam się w skład i okazało się, że nie jest to makaron zrobiony z ryżu tylko z grochu i fasoli mung. Byłam pozytywnie zaskoczona ponieważ nie wiedziałam, że takie makarony istnieją. Nie ma on zbyt wyrazistego smaku natomiast jego postać jest bardzo ciekawa. Po przygotowaniu(...)jego objętość znacznie wzrasta i staje się jędrny co podnosi walory smakowe potrawy. Przygotowuje się go ekspresowo zalewając wrzątkiem. Po 3 minutach jest gotowy. Wystarczy zblanszować do niego jakieś warzywa, dodać sera feta, koziego lub tofu i danie gotowe :) Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym
Pyza i Surówkatych dań, które można odgrzewać w ciągu tygodnia, zatem bardzo wygodne dla tych, którzy późno wracają do domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego(...)liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć kawałki na rozgrzanym
Weekendy w domu i ogrodziewraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki ryżu 0,5 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (do smaku) puszka krojonych pomidorów (400g) 0,5 łyżeczki kurkumy(...)mleczka kokosowego (użyłam śmietany) sok z cytryny (do smaku) sól Przygotowanie : Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydobywać się z nich aromat, ale uwaga aby ich nie przypalić! Następnie utrzeć
Codzienne Gotowaniebutter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 10 min, ilość porcji: 4 Najpierw przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę tartą, mąkę, musztardę, czosnek, pietruszkę i dwie garście startego sera. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i robimy kotlety średniej wielkości. Kotlety smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bułką(...)Gotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną fasolkę podsmażamy, kładziemy
Projekty ze smakiemczęści, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 15 minut. Zdejmujemy papier z naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut(...)czekamy aż ostygnie. Składniki na nadzienie: 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 1 czerwona papryka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka 150 g sera żółtego sól, pieprz Warzywa kroimy na paseczki. Cienkie, ale jednocześnie szerokie, żeby łatwo było je wbijać w naszą masę śmietanowo-jajeczną. Marchewki można pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw. Jajko i śmietanę rozbełtać razem
Marder&Marder Manufacturepołowy, która zawierała mniej nasionek). Dodać kukurydzę, fasolę, szynkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią(...)aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. Po 45 minutach zdjąć folię i do końca zapiekać bez. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. z ryżem. Daaawno nie było żadnej muzycznej nuty. Ten kawałek słucham ostatnio za każdym razem, gdy biegam
My simple kitchendodajemy czosnek i imbir, a następnie nieco wody. Wszystko mieszamy, aby zrobić z tego coś w rodzaju pasty. Teraz wrzucamy warzywa, kiełki i wlewamy całą puszkę mleczka kokosowego. Dusimy warzywa, aż zmiękną i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy pastę chili, pieprz i sos sojowy. Chwilę jeszcze dusimy i dodajemy 2 łyżki jogurtu. Mieszamy i na sam koniec dodajemy pokrojony w kostkę(...)paneer. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aby ser stał się gorący. Danie jest gotowe :) Curry podajemy z chlebkiem nan lub chapati. Możemy je zastąpić np. ryżem basmati. Polecamy to danie, bo jest wyśmienite. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieWersja dania nieco spolszczona bo z dodatkiem cukinii. Zazwyczaj podaję z ryżem i w naleśnikach (zapieczonych z serem żółtym). Można jeść 2 dni pod rząd i nie powieje nudą kulinarną. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 5-6 pomidorów obranych ze skórki 3-4 czerwone papryki 1 cukinia papryka słodka i ostra w proszku sól Pokrój(...)cebulę i czosnek. W dużym i szerokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę i cukinię. Duś do miękkości, pod koniec przypraw do smaku. Niedzielne łowy. 3 godziny, 4 osoby. Lecho (Lesco) in pancakes A bit polonized version due to the addition of zucchini. I usually serve it with rice or in pancakes (baked
Qlinarnie i Qlinarnie