ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:278/442)

Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką 158

Dużo pracy przed świętami? zachęcam zatem do ugotowania szybkiej i smakowitej zupy pomidorowej. Wystarczy wcześniej ugotować rosół z gęsi a potem to już szybciutko. Podałam zupę

Moje Małe Czarowanie
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 121

Madzia ostatnio stanęła oko w oko z gołąbkami. Po raz pierwszy w życiu. I zrobiła wegetariańskie... :) Ale co tam, nie szkodzi, pyszne były. I tak niesamowicie

Marder&Marder Manufacture
Sushi w tempurze 142

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 171

Tak to już jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce

Buniabaje w kuchni
Gołąbki wg Babci Basi ( z koperkiem) 165

Jak to dobrze mieć czasem w zamrażarce żelazny zapas. Jedna z prostszych odmian gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama dodaje

Buniabaje w kuchni
Jak zrobić sushi w tempurze? Podpowiadamy 146

lokalu? Możesz spróbować samodzielnie przyrządzić ten japoński specjał, np. w tempurze. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego dania będzie dużo łatwiejsze. Tempura to nic innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż(...)jednocześnie zjesz ciepły posiłek. Składniki: 200 g łososia 100 g ryżu do sushi ocet ryżowy szczypta soli odrobina cukru 1 małe dojrzałe awokado ćwiartka białej części pora pół szklanki mąki pszennej pół szklanki lodowatej wody pół jajka pół łyżeczki sosu sojowego spora ilość oleju do smażenia. Ugotuj ryż i odstaw do ostygnięcia. W tym samym czasie upiecz łososia przez

Tradycyjna Kuchnia
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 333

kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od owoców morza, surowych ryb, wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne "sushi - futo-maki", czyli stosunkowo większą formę sushi-maków(...)przez kolejne 15 minut.Zaprawa do ryżu:Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne.Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć palce (ryż

Słodka Strona
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach(...)się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki: 600 g schabu QAFP,10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP

SzczyptaSmaQ
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 197

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka szpinakowa z ryżem i kurczakiem 49

warzywa, z których mogę przygotować coś pysznego. Bazę dzisiejszej mojej sałatki stanowi świeży szpinak, który dość często gości w mojej kuchni. Danie to może stanowić samodzielny posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy też taką sałatkę zapakować w pudełeczko i zabrać na drugie śniadanie do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 filetu z kurczaka 1/2 szklanki ugotowanego ryżu

Danka Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 129

Warzywa przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ułożyć plasterki polędwicy. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia mięso posolić. Na sam koniec dodać podsmażoną cebulkę wraz z grzybami i wlać śmietanę wymieszaną z musztardą sarepską. Całość wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Sos powinien lekko się zagęścić. Gotowe danie od razu podawać, np. z ziemniakami, ryżem

Ugotować
WYKWINTNE BATARELLO 109

ryżu i całość zblendować. Do gotowej masy wsypać posiekaną bazylię i wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać w sezamie. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami

Banana Smiles
Kurczak w sosie pomidorowym 120

ryżu, a także ziemniaków, w szczególności pieczonych młodych ziemniaków . Ten naturalnie gęsty sos jest obłędnie pyszny, pomidorowo pyszny. Tak bardzo tęsknię już za naszymi letnimi pomidorami, że nawet nie wiecie! :) Żadne teraźniejsze pomidory niestety nie oddadzą mi ich smaku, dlatego posiłkuję się dobrym jakościowo produktem jakim jest koncentrat pomidorowy . Przetwory warzywne i owocowe będą zawsze o niebo lepsze, niż warzywa

MamaOskarka
Rozgrzewająca kokosowa soczewica z warzywami 110

porę. Dziś kolejny pomysł na soczewicę, ale w nieco innym wydaniu. Kokosowa potrawka z soczewicy jest doskonałym przykładem takiego zimowego dania. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca. Można ją podać w towarzystwie ryżu, ale już sama w sobie jest wystarczająco sycąca, a przy tym lekka. Soczewica poza tym, że jest smaczna, jest kopalnią składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, potasu(...)kwasu foliowego i błonnika. Nie zawiera za to glutenu, będzie więc odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Dajcie znać w jakiej formie Wy lubicie przygotowywać soczewicę! :) KOKOSOWA SOCZEWICA Z WARZYWAMI Czas przygotowania 40-50 minut Z podanych składników wyszły 2 duże porcje 60 g czerwonej soczewicy 60 g zielonej soczewicy Pół puszki mleczka kokosowego dobrej jakości Mieszanka warzyw (u mnie

HealthyCreations
Golabki i gesty sos warzywny 125

wrzątku .Co jakiś czas ostrożnie wyjąć gotowe duże liście z głowy kapusty. W dużej misce wymieszać drobno posiekany szczypiorek- cebula, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek ,oraz zmielone mięso i ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać dokładnie ,doprawić do smaku. Na każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym(...)garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH  około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie zmiksować . Dodać zioła ,ziele i liść laurowy ,czosnek ,doprawić sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i gotować około 30-40 minut

w mojej kuchni