się dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam(...)fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany w pomidorowym sosie curry: 2 duże bakłażany 2 duże cebule 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru 4 duże ząbki czosnku 500 g passaty pomidorowej / krojonych pomidorów 1 łyżeczka
Poezja smakuumożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Nie kumuluje bowiem metali ciężkich. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy(...)Zapraszam zatem na danie z faszerowaną cukinią w roli głównej. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt naprawdę smaczny. Pasuje na obiad, podana z ryżem, pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory
potrawyregionalnegniazdami nasiennymi i wykrajamy białe wewnętrzne gorzkawe części. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia i układamy na niej połówki papryk. Każdą z nich napełniamy do połowy farszem z pieczarek, ryżu i pomidora, a następnie wkładamy po kawałku sera pleśniowego, a na wierzch kładziemy pomidora pokrojonego w cząstki i różyczki brokuła. Tak przygotowane papryki skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i kładziemy na każdą z papryk spory kawałek żółtego holenderskiego sera. Wyjęte z piekarnika warzywa posypujemy grubo mielonym pieprzem (wedle uznania) i podajemy
Miód i pieprzMoja Paella mało ma wspólnego z oryginalną potrawą hiszpańską, ponieważ ryż zamieniłam na kaszę, fasolę i groszek na cukinie i marchewkę jedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-) Składniki: marchewka por cukinia czerwona papryka 2 pomidory szklanka kaszy jaglanej(...)szklanki wody łyżka oleju rzepakowego ząbek czosnku sól,pieprz szczypta szafranu odrobina papryczki chilli Sposób wykonania: Warzywa oczyścić, opłukać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. wszystko pokroić w małe części. Kaszę jaglaną wypłukać i zalać wodą.Dodać liść laurowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa
pieprzny smaczekNiedawno obejrzałam na TVN Style program Ani Starmach "Pyszne 25". Odcinek był poświęcony porom i selerom, czyli warzywom, które w dzieciństwie najczęściej myliłam;) Nie jestem fanką selera, ale za to uwielbiam podsmażane na maśle pory! Dlatego spodobał mi się przepis na risotto. Zamiast krewetek użyłam łososia i danie wyszło bardzo dobre - kremowe, aromatyczne, lejące na talerzu. Zdjęcie niestety nie odzwierciedla(...)jego kremowości (musicie mi wierzyć na słowo), bo to, co rzadkie spłynęło na dno miseczek;) Składniki: 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki
Kulinarne InspiracjePomimo, iż jestem największą fanką makaronu, od czasu do czasu lubię i potrzebuję odmiany. Przejawia się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam. Jeśli natomiast chodzi o kasze lubię pęczak i kuskus - bohater dzisiejszego przepisu. Zaletą tego rodzaju kaszy, jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy zalać wodą, doprawić i odczekać kilka minut. Małe ziarenka nasycą się wodą(...)zwiększą swoją objętość. Ze względu na dużą zawartość białka, kuskus króluje w kuchni wegetariańskiej :) Jak podaję mój pomysł na kuskus z warzywami? Kolorowo :) Korzystam z warzyw różnego koloru, ponieważ każda grupa kolorystyczna zawiera niezbędne, unikatowe składniki odżywcze dla naszego organizmu. Długopis w rączkę i zapisujemy potrzebne składniki: 2 pomidory pół żółtej papryki 1 mała cukinia kukurydza - pół szklanki 1ząbek czosnku
Mój Smak na Życieczosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ryż *zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw WYKONANIE SURÓWKA Z OGÓRKA :Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki(...)smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Mieszamy z kurczakiem. Zmniejszamy płomień do średniego i dorzucamy różyczki kalafiora. Obsmażamy przez kolejne 2 minuty uważając, aby nie zrumienić warzyw zbyt mocno. Wlewamy gorącą wodę, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy przez około 7 minut, lub do momentu, gdy kalafior będzie al dente ( w zależności od wielkości różyczek
cool and mintyRisotto bardzo często przygotowuje i często coś w nim zmieniam, czasami są to małe zmiany, a czasami duże i w tedy dziele się tym przepisem z
Gotowanie...to proste !Risotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie
Wanilia i KardamonDzisiaj danie, które powstało z potrzeby chwili. W niedzielę warsztatowaliśmy na warsztatach „Kisimy po azjatycku”. Było kimchi i jabłka w koreańskiej paście z orientalnymi
slodkokwasnaplCzęsto kupując kapustę z bocznymi liśćmi wyrzucamy je , a okazuje sie ze te liście również można wykorzystać i zrobić oryginalne zielone gołąbki :P 12-14
Gotowanie jest łatweOd dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód. Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki
Pasja Smakunawet obiady w ciągu tygodnia. Powiem Wam, że nawet bardziej lubię wersje wytrawne od tych słodkich. Możliwości podania są w zasadzie nieograniczone. U nas akurat królują wersje z warzywami i jajkami. Tym razem do posmarowania gofrów użyłam pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Pasta ma w 100% naturalny skład i jest smakowicie doprawiona. Jest super opcją dla osób zabieganych(...)unikających jedzenia mięsa jak my. Ja uwielbiam je do smarowania kanapek, czy właśnie gofrów i wytrawnych naleśników. Ale z powodzeniem nada się jak dodatek do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzone i ze smakiem zjedzone :) A sycące, chrupiące gofry ze słoną fetą, lekko pikantnym cheddarem, aromatyczną pastą i jajkiem sadzonym polecam Wam na którykolwiek z posiłków w ciągu dnia. Gwarantuję
Mienta blogWyjąć na talerzyk. Do garnka wrzucić talarki pora i również poddusić. Wyjąć na talerzyk. Do garnka ponownie wlać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim marchew i pietruszkę. Do warzyw dolać wodę, dorzucić chili, łodygi selera naciowego (przekrojone tak, by zmieściły się do garnka), liście laurowe, ziele angielskie i 3/4 łyżeczki soli. Gotować do miękkości marchewki. Gdy marchew zmięknie, dodać(...)pora. Zagotować. Po wyłączeniu palnika dodać do gulaszu czosnek przeciśnięty przez praskę, masło i śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawać np. z ugotowanym pęczakiem lub ryżem oraz rozdrobnionym koprem. Seria z komisarzem Forstem, bohaterem stworzonym przez Remigiusza Mroza , wciągnęła mnie od pierwszego tomu, więc wiadomym było, że przeczytam czwartą część pt. "Deniwelacja" . Były komisarz Wiktor Forst
Weekendy w domu i ogrodzieWiosna to zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku(...)kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część. Ryż gotujemy
R'n'G Kitchen