makaron lub ryż Soczewicę dokładnie płuczemy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Do garnka z wodą wrzucamy soczewicę, startą marchew i gotujemy do ich miękkości wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dokładamy do garnka do miękkich już warzyw. Dolewamy przecier
Be Fit Be StrongMiąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu. Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą). O tym owocu pisałam trochę w poprzednim poście, więc zajmijmy się teraz jego przyrządzaniem(...)Składniki są bardzo proste jak i samo danie... ale w prostocie siła!;) kawałek dyni mleko do wyboru: kaszka manna, k ukurydziana, zacierki, ryż bądź kluseczki kładzione Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i zagotowałam w lekko osolonej wodzie aż zmiękła. Po zagotowaniu odlałam wodę, wlałam mleko i zmiksowałam dynię na papkę. Pogotowałam ją chwilę i właściwie to wszystko ... zupa
potrawyregionalnePrzepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy
Magiczne Życie Martyzapiekane warzywa z mięsnym farszem Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek(...)często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. Ugotowane pomidory wrzucamy do rondla z mięsem, dodajemy teraz, również ugotowany wcześniej ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego dwoma łyżkami oleju), napełniając je do połowy
Miód i pieprzmakaronami, ryżem bądź kaszą. 700 g mięsa mielonego wieprzowego 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 cebule 100 g pieczarek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Olej Zieloną oraz żółtą oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki natomiast w plasterki. W głębszym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i lekko dusimy. Następnie
VioletoweKucharzeniePierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś
Smaczne ZdrowePostnego, ale jakże pożywnego jedzenia ciąg dalszy. Ostatnio przeszukuję wszystkie przepisy w poszukiwaniu nowych bezmięsnych dań. W ten sposób właśnie trafiłam na ryżowe kotleciki. Mój chłopak
Pasja Smakuwarzywa i wsypujemy dwie lyzki warzywka, pieprz, ziele angielskie i lisc laurowy Wszystko gotujemy ok 45 min (az mieso nie bedzie miekkie) Ogorki kiszone scieramy na tarce i podlewamy woda z ogorkow, w tym samym czasie gotujemy 1 torebke ryzu Po 45 min dodajemy ogorki i jeszcze gotujemy ok 15 min Na koniec dorzucamy ryz mieszamy
Klaudynkowa kuchniałyżki bułki tartej sól, pieprz do obtoczenia: otręby Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Formuj większe kotlety, obtaczaj w otrębach i smaż na oleju(...)sztuk. 2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj. 3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają jak mielone, znalezione tutaj : Składniki: 1 i 1/4 filiżanki ugotowanego, wystudzonego ryżu brązowego 1 filiżanki ugotowanej i wystudzonej soczewicy zielonej lub brązowej (dałam czerwoną bo akurat taką miałam) 1 filiżanka startego na tarce buraka sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy
Qlinarnie i Qlinarnie“Oszukany” paprykarz to nic innego jak wersja bezrybna klasycznego paprykarza szczecińskiego. I jestem pewna, że to o wiele zdrowsza wersja. Na pierwszy rzut oka brzmi groźnie
wiecejwarzyw.plKlasyczna i pyszna, często króluje na polskich stołach. Podawana najczęściej z ryżem lub makaronem. Mowa oczywiście o pomidorowej. Przygotować ją można na wiele sposobów. Ja proponuje Wam, jako że wciąż mamy sezon na pomidory, przygotować ją ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa 1 kg pomidorów rostbef wołowy 1 marchewka 1 pietruszka 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe(...)czasie przygotowujemy pomidory. Mianowicie obieramy je ze skórki i pozbywamy się pestek. Pokrojone na ćwiartki pomidory solimy i podsmażamy na patelce na łyżce masła. Po godzinie wyciągamy nasz rostbef, warzywa, liście laurowe i ziela angielskie, mięso i marchewkę kroimy w kostkę, użyjemy ich jako dodatki do zupy. Do naszego wywaru wrzucamy podduszone pomidory wraz z oregano i gotujemy na małym
PatiGotujedodatek zdrowsza i dużo lżejsza. Zobacz przepis Pizza pasta Wystarczy kilka składników, żeby zrobić tę pyszną zapiekankę z makaronu. Listę ingrediencji mżna jednak dowolnie poszerzać o ulubionien warzywa. Tak jak to jest w przypadku pizzy, ostateczny skład zależy od Ciebie. Zobacz przepis Quishe z ziemniaków z łososiem i szpinakiem Nie wiesz co zrobić z ziemniaków? Masz już dość(...)treściwa zapiekanka, po której nie trzeba zmywać naczyń. Zapiekane łódeczki z batatów świetnie nadają się na lunch do pracy. Bardzo też smakują dzieciom. Zobacz przepis Zaoiekanka z kapusty ryżu i indyka Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Zobacz przepis Zapieknaka tartiflette Prosta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana o pięknej historii
Niedzielny kucharzspontanicznym zakupie papieru ryżowego. :) Raz na jakiś czas robimy sobie z Dominikiem "dzień lenia" i zamawiamy wtedy jedzenie z naszej ulubionej azjatyckiej knajpki. Najczęściej są to mięsne sajgonki z ryżem i surówką, dlatego gdy na zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego(...)nich było naprawdę smacznie. ;) Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy makaron ryżowy, gdy napęcznieje odcedzamy go i kroimy na drobniejsze paski. Na patelnię wlewamy jedną łyżkę oleju i wrzucamy mieszankę warzyw chińskich, podsmażamy do czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie
Cooking Monsterprzykryć warzyw w całości. Dodajemy przyprawy i przykrywamy na chwilę pokrywką, dusimy 3-4 minuty, aby smaki się połaczyły, po czym odkrywamy i dodajemy jogurt wymieszany dokładnie z mąką i zagotowujemy, pamietając o mieszaniu, żeby nie zrobiły sie grudki. Gotową potrawkę posypujemy na talerzu dowolną zieleniną. Można ją spożywać jako samodzielne danie lub np. z ugotowanym ryżem czy kaszą jaglaną
Kulinarne przemysleniapodałam z ryżem, możemy podać go również z kaszą lub ziemniakami :) Składniki na 4 osoby: 3 do 3 i 1/2 szkl wody 500 g mięsa z szynki na gulasz 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki gęstej śmietany np. 18% pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone
Gotowanie...to proste !