Mejadra, jej sekret tkwi w smażonej cebuli, delikatnie chrupiącej, słodkiej i oleistej. To starożytne danie, popularne jest w całym świecie arabskim. Ten przyprawiony na słodko ryż
Moje Małe CzarowanieNa dziś danie obiadowe dla osób mających bardzo mało czasu :) Przygotowuje się je naprawdę szybko, a smak jest wyśmienity. Jeśli chcecie możecie również zapakować tak przyrządzonego
Czekoladowa muffinkaZ racji, że sezon truskawkowy w pełni a raczej na wykończeniu, a z moim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach
Moje Pyszne Siódme NieboSylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem i serkiem(...)być też ananas w syropie4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolorowymi warzywami, które miały przede wszystkim zachęcić moje dzieci do konsumpcji. Nie było to łatwe, ale koniec końcem zjadły po miseczce. Doszłam też do wniosku, że kolejnym razem robiąc właśnie pod dzieciaki, nie dam zielonej papryki, bo jest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała. Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio(...)łyżki masła Szczypta pieprzu ½ łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Bulion podgrzewamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy mięso z indyka, delikatnie rumienimy. Wsypujemy ryż i cały cas mieszając przesmażamy przez ok 4 minuty. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę papryki oraz talarki marchewki i cukinii. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy
Kuchnia w czekoladziedodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia - z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można ją podać z ziemniakami, ryżem, makaronem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępostaci ryżu lub fasoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy. Pora myjemy i drobno kroimy dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 5 minut. W misce łączymy śmietanę, mleko i jajka, które należy dokładnie rozbić widelcem. Doprawiamy gałką muszkatołową. Do warzyw dodajemy
Delusional Trinewarzywa, a do wywaru dodajemy przecier pomidorowy (jeśli nie chcemy zupy zbyt kwaśnej to dodajmy mniej przecieru i odwrotnie jeśli wolimy dobrze kwaśną to więcej),całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki. Ja podałam zupę z ryżem, ale można
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewarzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto pamiętać, że czosnek nie może być duszony dłużej niż 20 minut bo traci wszystkie wartości odżywcze i smakowe. Dlatego najlepiej dodać go na 10-15 minut przed wyłożeniem. Smacznego :) 3 in 1 Możemy serwować: jako samodzielne danie (posiłek neutralny), z ryżem
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewarzywami, indykiem i chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej w plasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli(...)marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku. Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy całość kilka minut. Wlewamy 750 ml wywaru warzywnego, solimy i pieprzymy. Przykrywamy patelnię, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie palnika. Gotujemy na wolnym ogniu
Dzieje kuchennej Wiewiórywarzyw nisko kalorycznych. 1 młody kabaczek 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Kabaczka pokroić w dużą kostkę (jeżeli jest młody to nie trzeba obierać ze skórki). Wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu do miękkości, następnie odlać płyn, dodać roztarty czosnek, przyprawy i masło. Smażyć jeszcze około 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem
Jadło i czytadłowarzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką. Tradycyjnie feijoadę podaje się z ryżem, ale uwierzcie
W poszukiwaniu inspiracjifaszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu(...)masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Podzielić na 2 porcje. Z umytych kalarepek ściąć twardszy spód i ,, zdrewniałe" boki. Odciąć
Buniabaje w kuchni