Dziś proponujemy szybki obiad. Zdarza mi się czasem, że mam w lodówce zmielone mięso i nie mam ochoty robić kotletów, na taki właśnie dzień najlepszym rozwiązaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiolej rzepakowy) natka pietruszki 1/4 cytryny 1 łyżka przyprawy papryka ostra mielona Prymat zalewa z ananasa Sanello ja dodałam dodatkowo: 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 cebula Przygotowanie: Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta, płuczemy i posypujemy posiekana natka pietruszki. Paluszki surimi przecinamy na pół. Paprykę pokroiłam w dużą kostkę jak również ananasa, cebulę i cukinię. Dodajemy zawartość(...)oliwę w głębokiej patelni. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Przecier przelewamy do miski, dodajemy do niego zalewę z ananasa, sok z cytryny, posiekany czosnek i mieloną paprykę. gdy warzywa na patelni zmiękną dodajemy do nich sos. Mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu dusimy jakieś 20 minut. GOTOWE
ClauditteMissCookingDzisiaj danie nie wymagające dużego nakładu pracy i czasu, ale smaczne i lekkie. W sam raz na leniwy dzień lub wręcz zabiegany. U mnie to był
Mix smakumakaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami lub jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji). Sos Meksykański - Składniki:czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g)papryczka chilicebula2 duże ząbki czosnkupomidory krojone z puszki 400 golejsól, pieprzSos Meksykański - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa kroimy w drobną
Słodka StronaZupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych. Niestety, ku kobiecej rozpaczy, zdecydowana większość mężczyzn zup nie jada. Czym to tłumaczą? Na przykład tym, że za
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis
Pasja Smakudość szybki przepis na obiad. Tak więc jeśli lubicie soczyste kawałki schabu duszone w sosie, to gorąco polecam ten przepis ;) Takie schabowe możecie podawać zarówno z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poza kotletami schabowymi po francusku z musztardą, to wielkim HITem na naszym blogu są tradycyjne kawałki schabu duszone w sosie własnym – chyba nie znam osoby(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe po francusku z musztardą – Składniki: 5 plastrów schabu – ok. 500 g ok. 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie rosół odcedzony z warzyw i mięsa) 250 g serka mascarpone 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej sól, świeżo mielony pieprz i papryka słodka do smaku mąka pszenna do obtoczenia
Kulinarne Przebojeuniwersalna kasza. Dobrze sprawdza się również jako składnik sałatek, zamieniając je w kompletny i sycący posiłek. O właściwościach quinoa przeczytacie tutaj: Quinoa czyli super zdrowa alternatywa dla kaszy i ryżu. Jak gotować i jeść komosę ryżową? Komosę bez problemu powinniście dostać w większości supermarketów – szukajcie na półkach ze zdrową żywnością. Nasiona występują w różnych odmianach. Tym razem udało(...)części wody przez około 12 min., wyłącz ogień i odstaw bez odkrywania na około 10 minut. Cebulę pokrój w cienkie pióra, ogórka i paprykę w kostkę. Natkę posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną komosą i połową tuńczyka razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Resztę ryby wyłóż na każdą z porcji. Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać nawet przez kilka godzin, dlatego
Kulinarna Polskauniwersalna kasza. Dobrze sprawdza się również jako składnik sałatek, zamieniając je w kompletny i sycący posiłek. O właściwościach quinoa przeczytacie tutaj: Quinoa czyli super zdrowa alternatywa dla kaszy i ryżu. Jak gotować i jeść komosę ryżową? Komosę bez problemu powinniście dostać w większości supermarketów – szukajcie na półkach ze zdrową żywnością. Nasiona występują w różnych odmianach. Tym razem udało(...)części wody przez około 12 min., wyłącz ogień i odstaw bez odkrywania na około 10 minut. Cebulę pokrój w cienkie pióra, ogórka i paprykę w kostkę. Natkę posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną komosą i połową tuńczyka razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Resztę ryby wyłóż na każdą z porcji. Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać nawet przez kilka godzin, dlatego
Kulinarna Polskawrzucamy pokrojonego pora, chwilę podduszamy i dodajemy ziemniaki, marchew, fasolkę, kalafiora, pieprz ziołowy, sól, gałkę muszkatołową, paprykę mieloną i lubczyk - podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Do garnka z warzywami wlewamy wodę, zagotowujemy - gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut. Następnie do zupy dodajemy groszek konserwowy, kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekany koperek - gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy(...)smaku i podajemy. Zupa jarzynowa bez mięsa - z czym podać? Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy jarzynowej bez mięsa: zupa jarzynowa z groszkiem ptysiowym zupa jarzynowa z ryżem ugotowanym na sypko zupa jarzynowa z sałatą pokrojoną w paski zupa jarzynowa z makaronem, łazankami, kołdunami lub pierogami zupa jarzynowa z grzankami zupa jarzynowa i nic więcej ;) Smacznego
Moja Książka Kucharskawykorzystanie zbyt dużej ilości makaronu jaka mi się przez przypadek ugotowała.. Nie, to nie przypadek, robię to często, ponieważ lubię myśleć, co zrobić z resztą makaronu, kaszy, czy ryżu. Sałatka ta jest bardzo prosta, zawiera niewielką ilość składników, a smakuje doskonale. Będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Potrzebujemy: 2 pieczone czerwone papryki bez skórki i pestek 150 g kabanosów(...)mnie falbanka z kurkumą Makarony Babuni 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Paprykę kroimy w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Warzywa i mięso mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy do nich wymieszaną musztardę, majonez i miód. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe! Wioleta Gargula
MamaOskarkadodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra. Moje uwagi: * Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby na poprawienie smaku dania - warto poczytać; * Moje wyszło(...)fantastyczne; rzeczywiście przy smakowaniu sosu ma się wrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio; * Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?; * Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania nadmiaru sosu
Lejdi of the houseDużo osób zapomina o pewnym warzywku jakim jest pyszna cukinia! 🤔 Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku 🤗 i ja właśnie taką(...)zmielony mięsem, doprawić ziołami 3. Farszem nadziewamy ciasno cukinie, posypujemy serem, polać delikatnie oliwą i do piekarnika zapiekamy 40 min 200 stopni 4. Podawać z ryżem chyba, że macie duże cukinie wtedy ryż możecie dodać do farszu :) MAKRO ( bez ryżu i oliwy) 250,7 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuniczego potrzebne... 3. KUP WARTOŚCIOWE PRODUKTY Pożegnaj się z pszennym pieczywem - od tej pory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki. To samo z makaronami czy ryżem - tylko pełnoziarniste. Spróbuj wyeliminować cukier, jeśli masz ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią. Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz(...)więcej tłustych ryb i drób bez skóry. Naucz się jeść strączki, które są świetnym źródłem błonnika i białka. Wprowadź do diety naturalne płatki i otręby. Pamiętaj o warzywach - powinny się znaleźć w każdym posiłku - to one są teraz podstawą piramidy żywieniowej. Są niskokaloryczne, stanowią źródło witamin i składników mineralnych. A poza tym są doskonałym źródłem antyoksydantów. Nie zapominaj
Moje Kuchenne Rewelacjetrakcie obsmażania mięsa dodajemy pokrojona w kostkę paprykę czerwoną. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku, ostra oraz słodką. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz dodajemy pokrojona w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy około 1 h lub i więcej aż do czasu kiedy mięsko zmięknie. 3. Pod koniec gotowania możemy dodać(...)konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar. 4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Gotowanie...to proste !