ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:287/442)

Grillowany łosoś z marchewkowo – pomarańczowym ryżem na liściach rukoli 123

Uwielbiam łososia i jadłam go już z wieloma dodatkami. Tym razem wpadłam na pomysł podania go z delikatną marchewką, ale żeby nie było słodko i mdło

Eat me! Fit me!
Kurczak po myśliwsku 145

koloru i wtedy dorzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy wszystko do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy zioła i chwilę smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość, następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz liście laurowe. Wszystko(...)minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy. Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie. To bardzo sycące i treściwe danie idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie

Cooking Monster
Gulasz wieprzowy z cydrem 159

garnka (bez tłuszczu). Na patelnię wlać sos sojowy i rozmieszać. Na sosie poddusić pokrojoną w piórka cebulę lub w krążki pora oraz dowolnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa przełożyć do mięsa. Na patelnię przelać cydr i podgrzać (nie wolno stracić tych smaków, bo to one nadają najlepszy smak gulaszowi). Całość wlać do garnka. Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie(...)bardzo małym ogniu (pod przykryciem). Doprawić na sam koniec duszenia. Można użyć mięsa wołowego lub zmieszać wieprzowe z wołowym. Gulasz podawałam z kaszą bulgur od Skworcu oraz ryżem Bosmati z Kuchni świata

Di gotuje
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU 125

bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu sól,pieprz Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor. Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Dodałam ryż i wymieszałam. Wlałam wino, doprawiłam solą i pieprzem. Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam   pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewałam(...)minut. Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut. Podawałam z parmezanem i płatkami masła. Smacznego! Zapraszam na pyszne: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM  RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

potrawyregionalne
Faszerowany kalafior 201

Faszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1

Kuchnia Danusi
CHILI SIN CARNE 164

rodzaj meksykańskiej potrawy z mielonej wołowiny, długo gotowanej w pomidorowym sosie. Tym razem przygotowałam zdrowszą wersję dania - CHILI SIN CARNE - czyli chili bez mięsa ;). Za to z dużą ilością warzyw i dodatkiem pożywnej soczewicy. Będzie ie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo zapewnia uczucie sytości. Jest aromatyczne, przyjemnie rozgrzewające i co najważniejsze szybko się robi.  Zaletą(...)czarnego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1 kostka gorzkiej czekolady  1 puszka (400 g) pomidorów z puszki DO PODANIA: ugotowany ryż, świeża kolendra, kwaśna śmietana, cząstki limonki do wyciśnięcia, awokado (pokrojone w plastry, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i limonką), czarnuszka WYKONANIE Marchewkę, pietruszkę, i czosnek obieramy, cukinię myjemy

cool and minty
Menu na tydzień: Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 110

zawierały ważne substancje odżywcze – które dodadzą nam witamin (m.in.A, B, E, C) i energii (białko, zdrowe węglowodany)- bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! Znajdziecie w nich dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. W przepisach (tradycyjnie codziennie będziemy wrzucali jeden przepis) pokażemy też Wam kilka ciekawych(...)przydatny patent na zrobienie filetów z kaczki, żeby były dobrze wypieczone, a zarazem soczyste. Postanowiliśmy również, że od tego tygodnia będziemy publikować proste przewodniki o tym jak ugotować kaszę, ryż, makaron, ziemniaki – pokażemy Wam bardzo przydatne patenty, które ułatwią Wam życie. Postaramy się też dodawać więcej informacji o właściwościach poszczególnych składników potraw, Robimy kurs dietetyki i sporo

Niedzielny kucharz
Wege paprykarz 116

miodu w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego 200 ml kaszy jaglanej (mój paprykarz miał być jedzony na zimno, więc nie wybrałam ryżu) Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami, na koniec przepłukać na sicie. Kaszę zalać 420 ml wody, zagotować, zmniejszyć moc palnika, a potem gotować do momentu zaniknięcia płynu(...)pozostawić na kwadrans. Marchewki, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pora pokroić w półtalarki o szerokości 3 mm. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia. Wrzucić warzywa. Podsmażyć. Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a na drugiej podsmażyć koncentrat pomidorowy z paprykami w proszku, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym, dodać ziele

Weekendy w domu i ogrodzie
„Ta ostatnia niedziela…” 81

przez mierzeję, co pozwala aby tak blisko morza utworzył się wielki zbiornik wodny o słodkich wodach. Większość parku przyrody to pola ryżu niełuskanego z „arroz bomba” i ryżu „albufera”, oba używane lokalnie do produkcji paelli. Równie duże wrażenie zrobiła na nas wycieczka do Mercat’u Central de Valencia z naszą mentorką i wspaniałą nauczycielką hiszpańskiej(...)wizyta tutaj to „must have” dla każdego, nie tylko dla kucharzy czy pasjonatów kulinarnych. Mercat to taka „świątynia gastronomii” – różnorodność lokalnych produktów, świeżych owoców, warzyw, najlepszych rodzajów szynki iberyjskiej, serów, wypieków od regionalnych piekarzy, oliw od producentów z tutejszych gajów oliwnych, pysznych win, szafranu (luksusowej przyprawy wykorzystywanej do przygotowania Paelli Valenciany) pozwala na zanurzenie się

Gotuj po hiszpańsku
Klopsiki z indyka w sosie bolońskim 111

Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 2 cebulki(...)zalewy 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa. Mięso przyprawiam w misce, dodaję jajko, mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam

Zasmakuj Kuchni
Jednogarnkowy obiad z dynią w roli głównej 164

Wszyscy kochamy jednogarnkowe dania, nie dość że mniej naczyń do mycia, to przeważnie są to dania łatwe i szybkie do zrobienia. Warzywa podczas pieczenia lekko się rozpadają i nadają całej potrawie lekko kremowej konsystencji. To danie może nie jest ekspres bo potrzebuje godzinki w piekarniku, ale jego przygotowanie zajmuje 10 minut i możecie je przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki(...)przygotować w dniu podania, a nawet przygotować tak na 3/4, schłodzić schować do lodówki a w dniu podania wstawić na 20 minut do piekarnika i gotowe! Ps. Ryż można zastąpić dowolną/ulubioną kaszą, byle nie kuskus Składniki na 4 porcje: 200-250 g suchego/nieugotowanego ryżu około 300 g kawałek dyni 2-3 gałązki selera naciowego 3 średnie ziemniaki

greenscarf
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 164

przyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami.  Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka mam za sobą. A piszę(...)przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania. Mimo kilkuletniej mojej pracy

bistro mama
27 przepisów na dynię 155

fasolą 3. Pączki dyniowe- faworki 4. Chipsy dyniowe do zup 5. Dyniowa zupa z zacierką 6. Surówka z dynią 7. Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe z twarogiem 10. Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę 11. Pikantna zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę(...)zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem 18. Zupa dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa z chipsami dyniowymi 21. Dynianka z pyzami 22. Dynia na słodko z anyżem do słoików na zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA POMIDOROWA Z PĘCZAKIEM 112

Zupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna.  A wy z czym najbardziej lubicie?  2 marchewki  1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów  ziele angielskie  2-3 ząbki czosnku  2 łyżki masła(...)kasza pęczak  szczypta cukru  sól, pieprz  Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaża na patelni, dodaj pomidory i duś około 10 minut.  Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości.  Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki

Kukuleczki
Kurczak curry 190

Dziś zapraszam na danie kuchni indyjskiej. Jest zdecydowane w smaku, bardzo aromatyczne. Z tego względu lubimy zjeść je jedynie raz na jakiś czas. :-) Najlepiej pasuje do ryżu.  500g filetów z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duży por 1 cebula 2 marchewki przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki) sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra olej natka pietruszki 1. Filety, paprykę(...)plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.  2. Filety podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia, obsypujemy przyprawami: 1 łyżeczką curry, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą.  3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pozostałe curry i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni