ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:290/442)

Leczo z kiełbaską 138

pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni(...)zmięknie a potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już cukinii. Wymieszać, doprawić do smaku jeśli trzeba i jeszcze chwilę dusić. Podawać samo lub z ryżem

Monia miesza i gotuje
Kurczak z miodowej glazurze z grilla 159

Kurczak z miodowej glazurze z grilla to moja propozycja na to danie. Dodatek miodu sprawi, że będą one chrupiące i soczyste w środku. Nie martwcie się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalmary w sosie pomidorowym 164

Pyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 2-3 porcje(...)średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać  i smażyć 5-6 minut  mieszając od czasu do czasu,  aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, dobrze wymieszać, zwiększyć temperaturę. Odparować mniej więcej połowę płynu. Dodać anyżowy alkohol

Stare Gary
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 158

Jeśli lubicie ostre smaki koniecznie musicie wypróbować tę pastę! Dzięki połączeniu wielu ciekawych przypraw jest bardzo aromatyczna i oryginalna w smaku. Dla mnie stanowi wspaniały dodatek do świeżych warzyw. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapki. Dzięki mieszance przypraw pasta ma również właściwości rozgrzewające. A jako, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i ponownie robi się zimno, sądzę(...)bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach

PatiGotuje
Fałszywe gołąbki są naprawdę pyszne. Przepis bez zawijania 740

Pracy dużo mniej, a smak właściwie ten sam. Gołąbki bez zawijania robi się szybko i równie szybko znikają. Takie są pyszne! Przepis na fałszywe gołąbki bez

Kulinarna Polska
Risotto ze szparagami. Pyszny początek sezonu! [PRZEPIS] 101

Kwiecień to czas, gdy w sklepach pojawiają się pierwsze szparagi. Nie zdołaliśmy się powstrzymać i gdy tylko wróciliśmy do naszej kuchni z dorodnym pęczkiem, zrobiliśmy pyszne

Kulinarna Polska
Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami 373

Piersi z kurczaka z rozmarynem, owinięte w szynkę prosciutto i zrumienione na patelni, następnie upieczone z mozzarellą oraz pomidorkami truskawkowymi. Niby nic nadzwyczajnego, ale to bardzo

Oryginalny smak
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 136

wieprzowego 50g słoniny lub boczku  papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa w plasterki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i przyprawami,  następnie odstawić na 15 minut.  Nadziewać na patyczki do szaszłyków według własnego uznania czy też fantazji(...)jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły.  Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zielonacukinka
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 205

Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę.  Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą.  Dusimy na średnim ogniu około pół godziny.  Teraz przygotowujemy pirao (opcjonalnie, my obowiązkowo). Ostudzony(...)nazwą gari). Mieszamy łyżką drewnianą i gotujemy na wolnym ogniu. Sygnałem że pirao gotowe jest gdy mikstura zacznie przy zamieszaniu łyżką odklejać się od garnka.  Wszystko serwujemy z ryżem długoziarnistym, "wybełtane

Smaki Brazylii
Sałatka zdrowia 83

Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Dodatki takie jak majonez czy ser nie są źródłem zdrowia, jednak sałatka jest doskonałym pomysłem na przemycenie dużej ilości selera do naszego organizmu. Panom(...)Czas całkowity 30 min Składniki 180 g ryżu 600 g selera 150 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 100 g rodzynek 70 g pestek słonecznika płaska łyżeczka kurkumy Sos 200 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy pieprz czarny sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy

Wędrówki po kuchni
Bakłażan po koreańsku 166

Bakłażan był mi warzywem (?) do niedawna zupełnie obcym. Kiedyś robiłam z nim musakę, i tyle... Ostatnio Ania - koleżanka z pracy, przyniosła mi na spróbowanie potrawkę na którą przepis wywodzi się z kuchni koreańskiej i ten smak mnie urzekł. Jest doskonała a przy tym bardzo prosta, pożywna i idealna na upały gdyż według przepisu powinno się jeść ją za zimno. Jednak(...)ciepło również bardzo nam smakowała. Następnego dnia Rysiek dodał do niej ryż - także smakowała wyśmienicie. Jest to danie o bardzo ciekawym smaku, rzadko spotykanym w naszej rodzimej kuchni a naprawdę wartym wypróbowania. Bakłażan po koreańsku Składniki: 2 bakłażany 2 papryki czerwone pokrojone w paski 3 ząbki czosnku 2 marchewki starte na tarce lub pokrojone w drobniutkie słupki 3 plastry

sierotka maRysia w kuchni
RISOTTO Z WARZYWAMI 150

Danie szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników.. Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni   Składniki: 6 pieczarek garść

Z Majeczką w kuchni
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 166

mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie(...)średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 125g białego ryżu Instrukcje Mięso tniemy krótkie (kilkucentymetrowe) paski o grubości ok. 1cm. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paski o szerokości ok. 1cm. Cebule obieramy i tniemy w niezbyt drobną kostkę

Kulinarna Pokusa
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 100

najlepszej jakości sezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla   Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu(...)pęczaku, małżami i sosem grzybowym,  filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami i dyniowym gnocchi

królestwo garów