ryżu, ziemniaków czy do ryb. Pyszota!:) Składniki: 6 papryk czerwonych 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu sól, pieprz, papryka słodka i ostra pół chilli Wykonanie: Bakłażany i paprykę umyj, odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° (bez termoobiegu, grzanie góra-dół na środkowej półce) i piecz warzywa około
Zasmakuj Kuchnipieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą i pieprzem dodajemy do gotującego sosu warzywnego przykrywamy pokrywką gotujemy do 10 minut. W trakcie gotowania delikatnie odwracamy filety rybne i gotujemy jeszcze przez 2 -3 minuty. Rybę przekładamy delikatnie do miski, zalewamy sosem warzywnym i posypujemy natką pietruszki. Podajemy na gorąco z ryżem
kgwjanczewoWszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa i pędy bambusa. SOS: pozostały sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną. Rondel ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i odrobiną chili , po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Serwować z ryżem. Smacznego
Calzonella.comgotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam
Corner With Recipesmakaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć
Moja Galeria SmakuFaszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto jak i pieczarki faszerowane kaszą jaglaną . Oba przepisy, wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz(...)ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Be Fit Be StrongOstatnimi czasy dość rzadko sięgamy po mięsne dania. Wiąże się to z minionymi wakacjami, upałami i obfitością warzyw i owoców, w szczególności tych jesiennych. Dynie, cukinie, buraczki, ziemniaki, kabaczki, jabłka, śliwki, późne maliny, figi - te wszystkie pyszności zdecydowanie przeważają i częściej królują na stołach. Nie odcinamy się jednak od mięsnych potraw. Wołowina to jedno z czerwonych mięs. Zawiera dużo białka(...)kilka razy w miesiącu, w naszym domu są to 2, maksymalnie 3 razy. Naszą wołowinę po meksykańsku podałam zawiniętą w pszenno-kukurydziane placki tortilla. Można podać tę potrawę z ryżem, kaszą czy nawet z pieczywem - w każdej wersji smakuje wybornie. WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU (4-6 porcji) Składniki 500 g biodrówki lub udźca wołowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
W kuchni Karmel-itkiMejadra, jej sekret tkwi w smażonej cebuli, delikatnie chrupiącej, słodkiej i oleistej. To starożytne danie, popularne jest w całym świecie arabskim. Ten przyprawiony na słodko ryż
Moje Małe CzarowanieNa dziś danie obiadowe dla osób mających bardzo mało czasu :) Przygotowuje się je naprawdę szybko, a smak jest wyśmienity. Jeśli chcecie możecie również zapakować tak przyrządzonego
Czekoladowa muffinkaZ racji, że sezon truskawkowy w pełni a raczej na wykończeniu, a z moim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach
Moje Pyszne Siódme NieboSylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem i serkiem(...)być też ananas w syropie4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolorowymi warzywami, które miały przede wszystkim zachęcić moje dzieci do konsumpcji. Nie było to łatwe, ale koniec końcem zjadły po miseczce. Doszłam też do wniosku, że kolejnym razem robiąc właśnie pod dzieciaki, nie dam zielonej papryki, bo jest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała. Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio(...)łyżki masła Szczypta pieprzu ½ łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Bulion podgrzewamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy mięso z indyka, delikatnie rumienimy. Wsypujemy ryż i cały cas mieszając przesmażamy przez ok 4 minuty. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę papryki oraz talarki marchewki i cukinii. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy
Kuchnia w czekoladziedodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia - z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można ją podać z ziemniakami, ryżem, makaronem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię