momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę
KasiekGotujeGdyby była połowa tej porcji plus zwyczajna sałata z pomidorem, ogórek kiszony, czy inna mniejsza porcja czegoś innego, nawet pokrojonych surowych warzyw - byłoby to lepsze rozwiązanie dla mnie. Warzywa mogłyby być bardziej al dente. Nie lubię rozgotowanych, a bez tłuszczu i przypraw niestety jeszcze trudniej je zjeść. Na brukselce niestety poległam. Wylądowała w koszu. Bardzo brakowało mi ziół(...)smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku, jabłek i buraka, dyni, papryki i pomidora, pomidorowa z ryżem z kalafiora i bazylią, czy gazpacho. Tutaj trochę zabrakło mi inwencji kucharza. Moja ogólna wątpliwość do diet pudełkowych to stosowanie plastikowych pojemników, które zakładam, że dużo osób wkłada
Cytryna&Co.Dosyć często robię w domu risotto, po pierwsze dlatego, że szybko je się przygotowuje, jest to danie tzw. jednogarnkowe, a po drugie można w nim przemycić
To co lubię - gotuję i polecamAmarantus gotowany z ryżem brązowym i dzikim to moja propozycja na smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy dodatek do mięsa, ryb czy warzyw. Idealnie sprawdzi się
Dorota SmakujeNie masz pomysłu na obiad i tylko 30 minut do przyjścia domowników? Sprawdź przepis na szybki obiad.… Czytaj dalej Zielone warzywa z jajkiem w
Pij soki wyciskaneSajgonki to danie kuchni chińskiej, szybkie do zrobienia a znika z talerzy jeszcze szybciej. Wystarczy tylko zakupić papier ryżowy a potem rolować i smażyć. Do sajgonek
Moje Małe CzarowanieFaszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj przedstawiam Wam przepis wypróbowany już kilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów
Pasja Smakupełne młodych warzyw i sezonowych owoców. W polu kołyszące się zboża i łąki pełne ziół. Lipiec. Znowu kuszę Was słodką propozycją ale cóż począć, kiedy wkoło tyle owoców do wykorzystania. Mój dzisiejszy sernik powstał w ramach konkursu, w którym biorę udział. Motywem przewodnim są maliny oraz czekolada - ciemna i biała. I jeszcze jeden ciekawy dodatek - ryż preparowany (kto właśnie
My simple kitchenRyż z mięsem przekładamy do miseczki Z podpieczonej cukinii łyżeczka wydrążamy miąższ i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy paprykę, po 5 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojony miąższ z cukinii. Chwilkę smażymy, aż pomidory i cukinia odparują. Smażone warzywa przekładamy do mięsa
Gotuj z Agneszrobić go z warzyw na jakie właśnie jest sezon albo jakie mamy w lodówce. Na blogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków , curry z kalafiora , curry z cukinii , curry z dyni , curry z mango . By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego. Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest
Dorota Smakujegorące jeszcze warzywa przełożyć do garnka. Dodać wodę , pieprz oraz jedną płaską łyżeczkę soli. Gotować przez 20 minut. Po 20-u minutach dodać śmietankę oraz drobno krojoną bazylię. Zagotować i gotować przez 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na jednolity krem. Dodatkowo, zmiksowaną już zupę przelać przez gęste sitko. Podawać samą albo z ryżem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym
mecooksmięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą i podgrzewamy przed podaniem. * CO MOŻEMY PODAĆ DO ROSOŁU: - makaron, łazanki, kołduny lub pierogi - makaron z naleśników - kluski lane, kładzione - groszek ptysiowy - małe grzanki - ryż - posiekany koperek
Moja Książka Kucharskasię z warzywami i soczystym mięsem z kurczaka. Takie danie przygotowuje się szybko, można przyrządzić więcej i odgrzać następnego dnia – nic nie traci na smaku. Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem
Zasmakuj Kuchnikomponuje się z warzywami i soczystym mięsem z kurczaka. Takie danie przygotowuje się szybko, można przyrządzić więcej i odgrzać następnego dnia - nic nie traci na smaku. Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem
Zasmakuj Kuchni