ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:269/442)

Ratatouille (Ratatuj) 69

garnka wlewamy bulion (jeśli warzywa nie puściły zbyt dużo soku lub lubicie bardziej wodniste potrawki, można dodać go troszkę więcej). Dodajemy liść laurowy oraz 1-2 ziarenka ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-20 minut. Na koniec doprawiamy całość ziołami prowansalskimi, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub bagietką

Smaki Na Talerzu
Kurczak z pieczarkami w pomidorach 106

smaku do podania: makaron, ryż, kasza Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki, smażyć 10 minut, posolić i popieprzyć, smażyć kolejne 5 minut, odłożyć warzywa na talerz. Na patelnię

Smaczny zeszyt
Gulasz Drobiowy Z Pieczarkami 147

który zazwyczaj podaje z ryżem. Składniki na 2 osoby: 2 i 1/2 szkl wody jeden podwójny filet z piersi kurczaka 200 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1 mała marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany np. 18% pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone  np. domowe warzywko

Gotowanie...to proste !
Quiche z pietruszką i czerwoną cebulą 287

pomo cą ryżu, grochu czy innego su chego ziarna. Nie należy tego  kroku pomijać !  P iec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza , po tym czasie  wyciągnąć  z pie karnika i zdjąć obciąż eni e. Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia.  Wszystkie warzywa kroimy

Delusional Trine
Surówka z kalarepy i marchewki 176

dziwne, długie i wielkie warzywo, taka gigantyczna marchew albinoska), bo tą drugą możecie zastąpić kalarepę w tej surówce. Składniki są niepozorne, ale uwierzcie mi, jak już zaczniecie jeść tą surówkę, to ciężko przestać, taka dobra. Ponownie ilość porcji orientacyjna, bo ja sama zjadam takie ilości na raz, i ponownie podpowiadam, dodać do tego ugotowany ryż i macie idealny drugie

greenscarf
Indyk w portach, czyli potrawka z indyka 125

połowy limonki opcjonalnie ryż do podania Pora pokroić w grupe plasterki, zeszklić na oleju kokosowym. Indyka pokroić w dużą kostkę, dodać do pora i chwilę podsmażyć; skropić sokiem z limonki, wymieszać. Mięso z porem przełożyć do formy do zapiekania. Dodać odsączoną fasolę. Jogurt wymieszać z ok. 200-250 ml wody, zalać mięso z warzywami. Zapiekać przez ok. 30 minut

Kucharzyca
Curry selerowe 167

rodzynek natka pietruszki Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz,  przesmażamy krótko, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rodzynki i dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypane

Cynamonowe szczęście
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1420

Zestawienie zacznę od p ysznej papryki w słoikach, pomidorów czerwonych, cukinii marynowanej oraz sałatki ryżowej.   Papryka Marynowana na Zimę Sałatka z Pomidorów na Zimę     Sałatka z Ryżem do Słoików   Cukinia Marynowana Następnie chciałabym przedstawić Państwu cztery przepisy na ogórki bo któż nie lubi  ogórków. Ogórki Konserwowe  Ogórki Kiszone     Ogórki Małosolne(...)Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi.    Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę   Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę   Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych Pomidorów   Propozycje na sałatki z ogórkami. Sałatka Szwedzka   Sałatka z Ogórkami i Papryką   Propozycje na sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 137

użyłam zmielonego przez siebie ryżu), skrobię, sól, kurkumę, dobrze wymieszać. Dodać olej i drożdże, połączyć wszystko na gładką masę, będzie płynna, więc się nie przeraźcie :) Wylać masę do nasmarowanej olejem formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie

Co na wege obiad?
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 170

dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry, kmin rzymski, czarny pieprz, chili, gałkę muszkatołową i wiele innych aromatycznych przypraw. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 100 g ryżu 200 g piersi z indyka(...)Zalewamy całość mlekiem kokosowym, dodajemy curry i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. 5. Gotujemy do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Curry podajemy w głębokim talerzu posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

W kuchni Katie
Chili con carne 113

minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną

Moja Delicja
Warzywny misz masz z czerwoną pastą curry 136

ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut.  Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać z ryżem i kleksem śmietany

W kuchni wieczorem
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 91

kapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie(...)czarnej kapusty 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 cebula 1 czosnek solo 1 jajko 1 opakowanie mieszanki na risotto 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła Sos pomidorowy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek

codojedzenia
Łopatka wieprzowa z pieczarkami 126

tego rodzaju mięsa z pieczarkami daje bardzo przyjemny w smaku i sycący posiłek. Łopatkę wieprzową z pieczarkami tym razem podałam z ziemniakami, ale dobrze smakuje również z kaszami i ryżem. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej  600 g pieczarek  2 cebule  4 ząbki czosnku  2 marchewki  kawałek selera  1 pietruszka(...)Obsmażone mięso zalać litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.  Następnie dodać do mięsa obrane i drobno pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę i czosnek pokrojone i podsmażone na maśle.  Pieczarki oczyścić, umyć, większą część pokroić w plastry, a pozostałe w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym

Kuchcik gotuje
Pulpeciki z indyka w sosie curry 129

proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry.  Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy(...)marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut. Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość. Do warzyw dodać mleczko kokosowe i zagotować, po czym włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku

Kuchcik gotuje
Witaminy w diecie 159

niacyna) – odporna na działanie wysokiej temperatury, na utlenianie i na działanie światła; istotna dla zdrowia układu nerwowego. Mięso, ryby, jajka, nasiona zbóż i roślin strączkowych, zielone liściaste warzywa. Witamina B5 (kwas pantotenowy) – pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, wzmaga energię, szczególnie w sytuacjach stresujących. Drożdże piwne, podroby, pełne ziarno, fasole, melasa, orzechy. Witamina B6 (pirydoksyna) – przeciwutleniacz, reguluje równowagę sodowo(...)usprawnia funkcjonowanie mózgu. Głównie żywność pochodzenia zwierzęcego – wątroba, jajka , ryby, ser. Witamina B15 (kwas pangamowy) – antyoksydant, działa oczyszczająco, eliminując z organizmu toksyny, które przedostają się z zatrutego środowiska. Brązowy ryż, pełne ziarno, dynia, ziarno sezamowe. Witamina C – przeciwutleniacz, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza gojenie się ran, jej główną funkcją jest produkcja kolagenu. Świeże owoce cytrusowe, kiwi, brokuły, brukselka, papryka

Kuchenne innowacje
Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 82

Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach. W każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden(...)bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj dwie szklanki wody. Wsyp do niej ryż. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.. Odcedź i przelej zimną wodą Krok

Niedzielny kucharz
Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym 66

Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym to lekkie danie, które pasować będzie na obiad w każdej porze roku. W ten sposób przemycicie swoim dzieciom trochę warzyw, nawet

Bardzo Gruby Smok
Curry z batatów 89

Curry z batatów to prosty i pyszny wegeteriański obiad do przygotowania w niecałe 30 minut. Potrawa jest pożywna, zdrowa i syta. Smaczne warzywa i kremowy sos

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chińszczyzna z mango 103

Danie błyskawiczne w wykonaniu, dietetyczne i bardzo pyszne. Ja podałam tutaj podpiekane tortille ale można podać z ryżem, będzie treściwsze. Zaczynamy gotować pyszne i zdrowe danie

Moje Małe Czarowanie
Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła 111

Kolejna odsłona bezmięsnych, warzywnych kotletów. Tym razem w wersji z kaszą jaglaną i brokułem.  Do połączenia składników nie użyłam żadnego sprzętu a jedynie dłoni, dlatego

HealthyCreations
Surówka z czerwonej kapusty i papryki 134

Siedzę i zastanawiam się co by tu robić żeby się schłodzić. O gotowaniu nawet nie ma mowy bo jest za gorąco. Zrobiłam lekką surówkę, którą mam zamiar zjeść z ryżem i mozzarellą i na tym koniec. Nie mam niestety klimatyzacji w kuchni i przy tak wysokich temperaturach gotowanie czy pieczenie przychodzi mi z wielkim bólem. Surówka jaką zrobiłam jest(...)pokroić kapustę w drobne paseczki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.Paprykę umyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w małą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce. W misce wymieszać krojone warzywa, dodać sól, pieprz, ocet jabłkowy i majonez. Bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z czerwonej kapusty i papryki O czym warto pamiętać przygotowując surówkę. Czerwoną kapustę zastąpić możemy kapustą białą

mecooks
Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem 118

kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i dodajemy liście świeżego szpinaku. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Curry podajemy z ryżem jaśminowym

Smakowity Blog Kulinarny
Faszerowana główka kapusty włoskiej 231

Główka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Oryginalny smak
Leczo z mięsem 138

podsmażamy na oleju. Warzywa również kroimy w podobną kostkę. Do garnka wlewamy 1/2 pojemności wody, które zagotowujemy, po czym dodajemy kabaczka oraz przesmażone mięso. Całość gotujemy około 20 minut po czym dodajemy pomidory w puszcze oraz paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku (około 1 łyżeczki wegety i pieprzu).  Podajemy z ugotowanym ryżem, chlebem lub bez niczego

Klasyka Gotowania
RISOTTO Z BURAKAMI 187

warzywami, różnego rodzaju serami, albo takiej jak dziś – z dodatkiem buraczków. Smakuje fenomenalnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę. Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki – 250 g * seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto

Ostra na Słodko
Chili con carne z suszonymi pomidorami 94

wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut. Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem

VioletoweKucharzenie
Gulasz na żeberkach z kaszą jęczmienną 121

ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną. Składniki : * 600g żeberek pasków * łyżka smalcu bądź innego tłuszczu  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka * sól, pieprz, mielona czerwona papryka  * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej  * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony  Przygotowanie : Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażyć mięso oraz warzywa na tłuszczu razem

Magiczne Życie Marty
Quinoa i smażone zielone warzywa 114

różnego rodzaju kasz i ryżu. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej. Jest to roślina bogata w skrobię, ale nie jest ona zbożem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotuje się ją jak kaszę. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, ale w smaku jest neutralna. Dziś zapraszam na quinoę w wersji wege w duecie ze smażonymi zielonymi warzywami. Samo zdrowie na talerzu

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz drobiowy z warzywami. 267

chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :).  Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Gulasz z cieciorki i papryki 194

Uzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki

kuchnia doski
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 123

Kiedyś wydawało mi się, że zrobienie gołąbków pochłania cały dzień! Bzdura... Jeśli dobrze rozplanujemy sobie kolejne etapy zrobimy to raz ,dwa... Zapraszam na gołąbki w trochę

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczona cukinia faszerowana ryżem i pomidorami 115

pomidorami, dodaj ugotowany ryż, ciecierzycę i miąższ cukini. Dopraw solą i pieprzem. 4. Duś minutę pod przykryciem, pod koniec dodaj świeże zioła i zdejmij z ognia. Odlej nadmiar wody jeśli zajdzie potrzeba. 5. Cukinie obficie nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, zakryj wyciętymi daszkami. Następnie posmaruj olejem. 6. Piecz około 35-40 minut w 200 stopniach, aż warzywa lekko się pomarszczą

Powiedz dietom nie