ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:260/442)

Ryż zapiekany z fasolką i pieczarkami 89

warzywnego ( klik ) 65 g sera żółtego, startego Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ugotowany ryz wymieszać z warzywami, przełożyć do formy do zapiekania. Posypać startym

Moja Galeria Smaku
WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 25068

plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić

Walijskie Pichcenie
Protokół wyjścia - nowe zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej 144

czyli oznacza to, że jeśli nasz pierwszy posiłek zjedliśmy o g. 8-mej, ostatni powinien być zjedzony najpóźniej do g. 20-tej.  Wprowadzane są tu między innymi zielone warzywa liściaste kapustne, tłuszcze, jajka, grzyby i kokosowy nabiał. Faza druga 1800 kcal lub zgodnie z  zapotrzebowaniem. Ilość przyswajalnych węglowodanów netto 30-50 g dziennie Faza ta ma na celu(...)takich jak szynki, parówki czy kiełbasy. Możemy też jeść kasze pełnoziarniste. Są one dobrym źródłem węglowodanów, natomiast warto wybierać te bezglutenowe, na przykład kaszę gryczaną, jaglaną, owsianą czy też ryż. Kasze powinny być niepalone. Powoli wprowadzamy mleko i produkty mleczne, najlepiej pełnotłuste, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i daje uczucie sytości. Według autorki książki najkorzystniejsze dla zdrowia jest mleko

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto ryżowe z jeżynami 117

Pogoda dzisiaj tak okropna, że nawet nie chce sie spojrzeć w okno. Cały czas leje deszcz i wieje bardzo silny wiatr. Zawsze w takie dni mam

kuchnia doski
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 203

jest trudne, a smakuje wybornie. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować go - koniecznie musicie zrobić to jak najszybciej! Chili con carne można podawać z czymkolwiek chcemy. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem, z tortillą, czy w postaci quesadillas (przepis opublikuję lada dzień). Z przepisu wychodzi ok. 6-8 porcji.  Jak zrobić domowe nachos? Nachos wykonujemy z ciasta na domową tortillę(...)warzywa, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem

Be Fit Be Strong
Piersi z kurczaka pieczone na ryżu. 93

Piersi z kurczaka pieczone na ryżu to szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. Mięso dzięki pieczeniu z ryżem, sosem i warzywami jest miękkie i

Kuchnia z widokiem na ogród
Leniwe curry / Lazy curry 82

Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa

Martyna Cooks
Thai Green Curry - czyli zielono mi po tajsku :) 172

minut, aż brokuł stanie się miękki. Reszta warzyw napewno będzie już ugotowana. Możecie doprawić jeszcze całość pieprzem, chili lub np. dodać oleju kokosowego, aby całość nabrała bardziej kokosowego smaku. To już jest w Waszej gestii. Na sam koniec wrzucamy czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze minutę lub dwie. Danie jest gotowe. Podajemy z ryżem kokosowym, jaśminowym lub basmati. Kuchnia tajska jest

vegetanie
Orientalny gulasz wołowy z batatem 123

Orientalny gulasz wołowy z batatem, podlewany sokiem ananasowym oraz doprawiony curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z

Oryginalny smak
Cairo shoarma. Dobry przepis na 102

soli jodowanej). Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy potrawa jest już gotowa, nakrywamy do stołu i z radością do niego zasiadamy. Podajemy w sposób dla nas najbardziej odpowiedni. Możemy zajadać się samą, podać z ryżem lub makaronem. Jak kto woli.   Artykuł

sierotka maRysia w kuchni
Placuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej 122

sposobem na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Można dodać absolutnie wszystko: tartą cukinię, suszone pomidory, pora, poszatkowaną kapustę, pieczarki. Kotleciki są pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem, a jeśli podamy je dodatkowo z sałatą to już w ogóle pełnia szczęścia. Ważna wskazówka dla wszystkich zapracowanych i sprytnych. Pamiętajcie, aby za każdym razem kiedy gotujecie ryż, komosę, kaszę czy soczewicę ugotować podwójną porcję

olalacooking
Klopsiki na ostro 169

Dziś coś co mocno rozgrzewa. A co to jest ? A są to bardzo ostre klopsiki, które rozgrzeją każdego zmarzlucha. Idealne na zimna pogodę i podane z

Ewa w kuchni
GOŁĄBKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ W BIAŁYM SOSIE 135

Młoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż

Z Majeczką w kuchni
Pampuchy z malinami i recenzja bambusowego parownika 161

się nie przekonacie, że smak parowanych warzyw jest w zupełności inny- lepszy od tych gotowanych, to proszę, nie bluzgajcie ;) Na początek "uparujcie" sobie nawet ziemniaki i porównajcie z tymi gotowanymi... A później napiszcie czy widzicie tę różnicę, co ja...  Jedyny problem jaki na razie mi się przytrafił, to  problem ze sparowaniem ryżu. Wysypałam go na gazę ciut więcej

Kuchnia w czekoladzie