Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut (w zależności jakiego groszku używamy). Na końcu przyprawiamy solą do smaku. Nam bardzo smakuje z ryżem, ale można je również podawać solo albo z dowolnym
Lamarida.plmamy sezon także na inne owoce i warzywa to tym razem postawiłam na bób.Jeżeli lubicie, to z pewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki
Fabryka pomysłówLeczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe
kuchnia doskismażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńświetnie smakować podany z kaszą jak i ryżem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 250 g boczniaków 1 marchewka 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki wody Gotowanie żołądków Przygotowywanie warzyw Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar
Ugotowaćczasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać
vegetaniepaprykę i cebulę i dusimy je do miękkości. Warzywa dokładamy do sosu i mieszamy. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wylewamy na dno trochę sosu. Wykładamy na niego porcję bitek i tak na przemian. Na samą górę wylewamy cały sos. Zapiekamy w 170stopniach przez ok 30 minut. U mnie wersja z ryżem, ale są idealne również do ziemniaków. Smacznego
ChilliJemyPapryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam
Buniabaje w kuchnipółnocnej części Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro. Moqueca de peixe com camarão, w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być(...)pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory). Druga warstwa to płaty dorsza. Trzecia warstwa znów warzywa. Czwarta – rozrzucamy krewetki. Piąta i ostatnia – reszta warzyw i kolendra. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę sosu tabasco
Smaki BrazyliiWłoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron(...)się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku
Poezja Smaków - blog kulinarnylubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki. Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka. Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy opłukujemy i kroimy w dużą kostkę (3 cm). W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz starty imbir. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty. Nie rumienimy. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień
cool and mintytroszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki(...)często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według
Kulinarne przygody Gatitygustu :) Składniki: 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu (przed ugotowaniem) 250 g. szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ogórki korniszony (jak malutkie to więcej) 1 cebula 1 szklanka słoneczniku łuskanego 3 łyżki majpnezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa, szynkę i jajka pokroić w kostkę, wrzucić do miski
Agusiowe smakołykijest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemateriał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam podać z prozdrowotnym ryżem dzikim lub czerwonym! Zapraszam! Dla 1 osoby
Kuchnia PROzdrowotna