ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut. Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać z ryżem i kleksem śmietany
W kuchni wieczoremkapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie(...)czarnej kapusty 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 cebula 1 czosnek solo 1 jajko 1 opakowanie mieszanki na risotto 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła Sos pomidorowy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek
codojedzeniatego rodzaju mięsa z pieczarkami daje bardzo przyjemny w smaku i sycący posiłek. Łopatkę wieprzową z pieczarkami tym razem podałam z ziemniakami, ale dobrze smakuje również z kaszami i ryżem. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej 600 g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka(...)Obsmażone mięso zalać litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodać do mięsa obrane i drobno pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę i czosnek pokrojone i podsmażone na maśle. Pieczarki oczyścić, umyć, większą część pokroić w plastry, a pozostałe w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym
Kuchcik gotujeproste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry. Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy(...)marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut. Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość. Do warzyw dodać mleczko kokosowe i zagotować, po czym włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku
Kuchcik gotujeniacyna) – odporna na działanie wysokiej temperatury, na utlenianie i na działanie światła; istotna dla zdrowia układu nerwowego. Mięso, ryby, jajka, nasiona zbóż i roślin strączkowych, zielone liściaste warzywa. Witamina B5 (kwas pantotenowy) – pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, wzmaga energię, szczególnie w sytuacjach stresujących. Drożdże piwne, podroby, pełne ziarno, fasole, melasa, orzechy. Witamina B6 (pirydoksyna) – przeciwutleniacz, reguluje równowagę sodowo(...)usprawnia funkcjonowanie mózgu. Głównie żywność pochodzenia zwierzęcego – wątroba, jajka , ryby, ser. Witamina B15 (kwas pangamowy) – antyoksydant, działa oczyszczająco, eliminując z organizmu toksyny, które przedostają się z zatrutego środowiska. Brązowy ryż, pełne ziarno, dynia, ziarno sezamowe. Witamina C – przeciwutleniacz, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza gojenie się ran, jej główną funkcją jest produkcja kolagenu. Świeże owoce cytrusowe, kiwi, brokuły, brukselka, papryka
Kuchenne innowacjePoziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach. W każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden(...)bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj dwie szklanki wody. Wsyp do niej ryż. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.. Odcedź i przelej zimną wodą Krok
Niedzielny kucharzRyż w sosie pomidorowo-marchewkowym to lekkie danie, które pasować będzie na obiad w każdej porze roku. W ten sposób przemycicie swoim dzieciom trochę warzyw, nawet
Bardzo Gruby SmokCurry z batatów to prosty i pyszny wegeteriański obiad do przygotowania w niecałe 30 minut. Potrawa jest pożywna, zdrowa i syta. Smaczne warzywa i kremowy sos
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Danie błyskawiczne w wykonaniu, dietetyczne i bardzo pyszne. Ja podałam tutaj podpiekane tortille ale można podać z ryżem, będzie treściwsze. Zaczynamy gotować pyszne i zdrowe danie
Moje Małe CzarowanieKolejna odsłona bezmięsnych, warzywnych kotletów. Tym razem w wersji z kaszą jaglaną i brokułem. Do połączenia składników nie użyłam żadnego sprzętu a jedynie dłoni, dlatego
HealthyCreationsSiedzę i zastanawiam się co by tu robić żeby się schłodzić. O gotowaniu nawet nie ma mowy bo jest za gorąco. Zrobiłam lekką surówkę, którą mam zamiar zjeść z ryżem i mozzarellą i na tym koniec. Nie mam niestety klimatyzacji w kuchni i przy tak wysokich temperaturach gotowanie czy pieczenie przychodzi mi z wielkim bólem. Surówka jaką zrobiłam jest(...)pokroić kapustę w drobne paseczki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.Paprykę umyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w małą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce. W misce wymieszać krojone warzywa, dodać sól, pieprz, ocet jabłkowy i majonez. Bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z czerwonej kapusty i papryki O czym warto pamiętać przygotowując surówkę. Czerwoną kapustę zastąpić możemy kapustą białą
mecookskokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i dodajemy liście świeżego szpinaku. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Curry podajemy z ryżem jaśminowym
Smakowity Blog KulinarnyGłówka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Oryginalny smakpodsmażamy na oleju. Warzywa również kroimy w podobną kostkę. Do garnka wlewamy 1/2 pojemności wody, które zagotowujemy, po czym dodajemy kabaczka oraz przesmażone mięso. Całość gotujemy około 20 minut po czym dodajemy pomidory w puszcze oraz paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku (około 1 łyżeczki wegety i pieprzu). Podajemy z ugotowanym ryżem, chlebem lub bez niczego
Klasyka Gotowaniawarzywami, różnego rodzaju serami, albo takiej jak dziś – z dodatkiem buraczków. Smakuje fenomenalnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę. Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki – 250 g * seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto
Ostra na Słodko