owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam kolejność przygotowywania względem klasyki i uważam, że był to znakomity pomysł, gdyż wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku(...)Risotto z boczniakami Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 1 szklanka białego wina (250-300 ml; w zależności od rodzaju risotta ja używam różnych win. Do tego konkretnego użyłam wermutu – nadał lekko słodkawego charakteru, który bardzo fajnie pasuje mi do boczniaków) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz
Kate's KitchenCukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności. Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować! Składniki
Kuchnia Ellietarce o drobnych oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno, smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do smażonych warzyw. Dusimy przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy
Kucharzycaposiekany w półtalarki por. Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Sos/potrawka pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu
Kolorowy Przepisownikpewnością jest moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym błędem jest rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu. 100g ryżu 300g brukselek 250g mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu(...)pomidorowego cebula 1 łyżeczka ostrej papryki olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie przepisem na opakowaniu. Brukselki obieramy z wierzchnich listków, odkrawamy końcówki i nacinamy na krzyż. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym posypanym przyprawami na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Do mięsa i cebuli dodajemy ryż
Szefowa kuchniDodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ostu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory; pora/cebulę uprzednio poddusić
Di gotujemakaron, możemy go wtedy zastąpić nieosolonym ryżem. Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka korzeń, pietruszka nać, por, seler) 2 udka z kurczaka pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe i przyprawy. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka. Gotować
KreatywnePinypodgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli trzeba - rozrzedzić bulionem. Podawać z białym pieczywem, posypane natką. Można dodać drobny makaron w kształcie ryżu - dodaję makaron osobno ugotowany. Smacznego
Stare GaryPrzełożyć go na talerz. Następnie obsmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, dodać papryki i podsmażyć całość przez kilka minutę Dodać ananasa i pędy bambusa, zmniejszyć ogień i po 3 minutach dodać imbir. Dodać obsmażonego kurczaka i wlać sos. Wymieszać całość i podgrzać jeszcze przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Podawać na gorąco z ryżem lub chińskim makaronem. Ten przepis bierze udział
wyzwania kuchenneimbir. Podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa i drobno poszatkowany czosnek. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku.Danie najlepiej smakuje z ryżem.Źródło: perfekcyjnapani
Świat Domowej Kuchniprzyprawy. Dusimy do uzyskania pożądanej miękkości warzyw. Pilnujemy jednak, by się nie rozgotowały i nie straciły ładnych kształtów. Mnie najbardziej smakują lekko al dente. W razie potrzeby doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać
Ratunku obiadmuszę przyznać, że jestem nim totalnie zachwycona (no może troszkę za bardzo nadałam mu pikanterii 😂)! Ogródek obrósł w cukinie, więc pomyślałam, że przygotuję dość już popularny ketchup z tego warzywa. Przeglądając przepisy zauważyłam, że wszystkie z którymi się zapoznałam były z dodatkiem cukru i to dość sporej ilości. Chciałam ominąć ten składnik i stworzyć bardziej fit wersję tego ketchupu(...)marchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga
Zdrowie na języku :Pryż czy suszone pomidory i słoiczki typu pesto. Nie trzeba ich zjeść od razu wszystkich, bo mają kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia, a kupowanie ich sprawia mi wielką przyjemność. Kiedy nie mam pomysłu co ugotować, wystarczy sięgnąć do szafki z “przydasiami” i jest pomysł na obiad. Moja szafka z tymi różnymi tepenadami, egzotycznymi sosami, ciasteczkami i słoikami warzyw nazywa(...)oryginał to czarna herbata ze sztucznymi dodatkami, a eko wersja Almy zawiera tylko suszone owoce. Jeśli lubicie portugalskie smaki, to spodoba Wam się Hands on Earth – portugalskie ryże, dżemy i zioła. Jest sporo greckich oliw, które produkowane są przez małe greckie firmy jak Astarti, która produkuje też bezglutenową wersję przepysznych greckich sucharków paximadia, które je się zamoczone
Ugotowane pozamiatanePasta kanapkowa do zrobienia w kilka minut. I nie potrzeba być masterem kulinarnym. Wystarczy mieć w domu piekarnik i blender. Jako główny dodatek – pasta miso
wiecejwarzyw.plNa przestani lat bardzo zmieniły się nasze nawyki żywieniowe coraz częściej sięgamy po produkty zdrowe, mniej kaloryczne.. Dietetyczna pierś z kurczaka podana na ryżu z
Kulinarne pyszności MolkiZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 👌😋 Jak w domu przygotować zupę pomidorową z mleczkiem kokosowym - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na solidną porcję pomidorówki - z makaronem
Moja Książka KucharskaKiedy za oknem piękna pogoda szkoda czasu na stanie przy przysłowiowych "garach", w takie dni goszczą u mnie obiady jednogarnkowe lub takie, które można podać np
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecamSkładniki:1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego1 szklanka
Z Majeczką w kuchni