wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut. Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem
VioletoweKucharzenieryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną. Składniki : * 600g żeberek pasków * łyżka smalcu bądź innego tłuszczu * cebula * 2 ząbki czosnku * czerwona papryka * sól, pieprz, mielona czerwona papryka * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony Przygotowanie : Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażyć mięso oraz warzywa na tłuszczu razem
Magiczne Życie Martyróżnego rodzaju kasz i ryżu. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej. Jest to roślina bogata w skrobię, ale nie jest ona zbożem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotuje się ją jak kaszę. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, ale w smaku jest neutralna. Dziś zapraszam na quinoę w wersji wege w duecie ze smażonymi zielonymi warzywami. Samo zdrowie na talerzu
Kulinarne przygody Gatitychwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego
Moje-pitraszenieUzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki
kuchnia doskiKiedyś wydawało mi się, że zrobienie gołąbków pochłania cały dzień! Bzdura... Jeśli dobrze rozplanujemy sobie kolejne etapy zrobimy to raz ,dwa... Zapraszam na gołąbki w trochę
Radość kipiąca uśmiechem.pomidorami, dodaj ugotowany ryż, ciecierzycę i miąższ cukini. Dopraw solą i pieprzem. 4. Duś minutę pod przykryciem, pod koniec dodaj świeże zioła i zdejmij z ognia. Odlej nadmiar wody jeśli zajdzie potrzeba. 5. Cukinie obficie nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, zakryj wyciętymi daszkami. Następnie posmaruj olejem. 6. Piecz około 35-40 minut w 200 stopniach, aż warzywa lekko się pomarszczą
Powiedz dietom nieminut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty i podsmażam na łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony.Do duszących się warzy dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym mlekiem kokosowym, dodaje sok z limonki. Do sosu wkładam podsmażony paneer. Delikatnie mieszam i ściągam z ognia. Podaję z ryżem albo chlebkiem naan. Smacznego
Magiczna kuchnia Dariizawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków czy... ryżu. Po prostu
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z
Oryginalny smaksmaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki 0,5kgmięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera(...)Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej ilości) i chili
Kolizje Smakówdużo tłuszczu, za to mamy dużo ziół i naturalnych dodatków. Podałam z kaszą kuskus i Córci bardzo smakowało (nam też). Ale z dodatków pasuje tu każdy rodzaj kaszy, ryż, makaron i ziemniaki. Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego(...)oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę
Kolorowy Przepisownikmiski, dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy i kilka łyżek płatków jaglanych, tyle, aby zagęścić masę. Doprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotleciki (mi wyszło ich łącznie pięć, takich średniej wielkości). Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Kotleciki pieczemy przez ok. 20-30 minut do zarumienienia. Podajemy ze świeżym oregano i np. ryżem basmati, świeżymi pomidorkami oraz sosem
Kuchnia Ellieroślinne białko warzyw strączkowych. Harirę najczęściej przygotowuje się z dodatkiem ciecierzycy i zielonej soczewicy, ale widywałam także wersje z czerwoną soczewicą, łuskanych grochem, a nawet bobem. Jak to już zwykle bywa, próżno jest szukać jednego "słusznego" przepisu na harirę, bo każdy region czy nawet kucharz szczyci się własnym. Czasem do zupy dodaje się ziemniaki, ryż lub makaron vermicelli - wtedy
Chilli Czosnek i Oliwamięsa w warzywami dodaj ananasa i pastę curry (czerwona pasta curry jest dość ostra, więc dobrze jest ją dodawać stopniowo). Całość podlej niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj i duś przez kilka - kilkanaście minut. Na końcu na patelnię dodaj ananasa i mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczywem
blog.moje-pasje.info