muszę przyznać, że jestem nim totalnie zachwycona (no może troszkę za bardzo nadałam mu pikanterii 😂)! Ogródek obrósł w cukinie, więc pomyślałam, że przygotuję dość już popularny ketchup z tego warzywa. Przeglądając przepisy zauważyłam, że wszystkie z którymi się zapoznałam były z dodatkiem cukru i to dość sporej ilości. Chciałam ominąć ten składnik i stworzyć bardziej fit wersję tego ketchupu(...)marchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga
Zdrowie na języku :Pryż czy suszone pomidory i słoiczki typu pesto. Nie trzeba ich zjeść od razu wszystkich, bo mają kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia, a kupowanie ich sprawia mi wielką przyjemność. Kiedy nie mam pomysłu co ugotować, wystarczy sięgnąć do szafki z “przydasiami” i jest pomysł na obiad. Moja szafka z tymi różnymi tepenadami, egzotycznymi sosami, ciasteczkami i słoikami warzyw nazywa(...)oryginał to czarna herbata ze sztucznymi dodatkami, a eko wersja Almy zawiera tylko suszone owoce. Jeśli lubicie portugalskie smaki, to spodoba Wam się Hands on Earth – portugalskie ryże, dżemy i zioła. Jest sporo greckich oliw, które produkowane są przez małe greckie firmy jak Astarti, która produkuje też bezglutenową wersję przepysznych greckich sucharków paximadia, które je się zamoczone
Ugotowane pozamiatanePasta kanapkowa do zrobienia w kilka minut. I nie potrzeba być masterem kulinarnym. Wystarczy mieć w domu piekarnik i blender. Jako główny dodatek – pasta miso
wiecejwarzyw.plNa przestani lat bardzo zmieniły się nasze nawyki żywieniowe coraz częściej sięgamy po produkty zdrowe, mniej kaloryczne.. Dietetyczna pierś z kurczaka podana na ryżu z
Kulinarne pyszności MolkiZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 👌😋 Jak w domu przygotować zupę pomidorową z mleczkiem kokosowym - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na solidną porcję pomidorówki - z makaronem
Moja Książka KucharskaKiedy za oknem piękna pogoda szkoda czasu na stanie przy przysłowiowych "garach", w takie dni goszczą u mnie obiady jednogarnkowe lub takie, które można podać np
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecamSkładniki:1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego1 szklanka
Z Majeczką w kuchniodrobina cukru (do lekkiego skarmelizowania cebuli i papryczki chili), świeżo starta gałka muszkatołowa(lub suszona), szczypta kuminu rzymskiego (opcjonalnie) oliwa z oliwek/olej rzepakowy/olej słonecznikowy - do smażenia dodatkowo: świeża kolenda, ryż/kasza, ser tarty - grana padano/parmezan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Mięso wołowe doprawiamy pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową (lub suszoną), kuminem, papryką słodką, imbirem suszonym(lub startym świeżym), wyciśniętym ząbkiem(...)karmelizujemy. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dynię (bez pestek, bez skóry), oraz startą na grubych oczkach marchew i chwilę podduszamy na wolnym ogniu. Następnie do warzyw dodajemy doprawione mięso, mieszamy i ok.10 minut razem przesmażamy (na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy 2 łyżki mleka - mięso wołowe wtedy będzie o wiele delikatniejsze), co jakiś czas mieszając
Symfonia Smakówżyciu nie usmażył omleta. Zobacz przepis . Wtorek: Pasta primavera Primavera zawsze smakuje dobrze, ale najlepiej na wiosnę. Danie zostało zresztą wymyślone na powitanie wiosny z nowalijek, czyli pierwszych, młodych warzyw. Uwielbiamy to danie, ale postanowiliśmy je nieco podkręcić. W klasycznej wersji, całość zanurzona jest w śmietanowym sosie. U nas spoiwem dania jest pyszne pesto. Środa: Kurczak three cup Tradycyjne danie(...)Tajwanu, rodzaj stir fry, błyskawiczny do przyrządzenia, jak spora część azjatyckich potraw. Składa się właściwie z trzech składników – stąd nazwa – nie licząc przypraw. Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Jest bardzo aromatyczne i smaczne. Łatwe do zrobienia, sprawi satysfakcję każdemu kucharzowi. Czwartek: Gyros z kurczaka z pitą Rodzaj greckiego kebaba, pachnący przyprawami i łatwy do zrobienia. Jeśli kiedyś używaliście
Niedzielny kucharzCurry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego(...)inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :) Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego
Cooking Monsterdaniem podawanym z dodatkami typu ryż. Postanowiłam połączyć jedno i drugie, i dlatego tym razem na piątkowy obiad, sięgając jedynie po to co znajdowało się w mojej lodówce, podałam wegetariański makaron curry. Jest to danie lekkie, na bazie jogurtu - czyli nie takie straszne dla naszej figury ;), a z pewnością zdrowe za sprawą warzyw, z których przecież grzech nie korzystać
Nie do chrzanu!wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka -150 g zielonej fasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula(...)praskę czosnek. Dodać pokrojony w kawałki filet z kurczakai wino. Poddusić. Przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać bulionem i wodą i wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Dodać ryż. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając. Całośc wymieszać z fasolką
Zielona Kuchniazwiększoną ilością białka i warzyw. Papryka ekspresowo poszła na niedzielny obiad a talerze wyczyszczono na zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego 1 puszka pomidorów pellati lub całych(...)łyżki lub mielona ostra papryka - ilość w zależności od ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować ryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną
Ze smakiem bez glutenudużego żaroodpornego naczynia. Pieczarki oraz warzywa oczyścić i pokroić w słupki. Wyłożyć na skrzydełka. Z wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego
Nie tylko w kuchni