ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:256/442)

Leczo z kurczakiem 977

Leczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe

kuchnia doski
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 178

smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Żołądki drobiowe z boczniakami (danie z szybkowaru) 187

świetnie smakować podany z kaszą jak i ryżem.   Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 250 g boczniaków 1 marchewka 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki wody Gotowanie żołądków Przygotowywanie warzyw Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar

Ugotować
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 201

czasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać

vegetanie
Zapiekane Bitki ze schabu w sosie pomidorowym 163

paprykę i cebulę i dusimy je do miękkości. Warzywa dokładamy do sosu i mieszamy. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wylewamy na dno trochę sosu. Wykładamy na niego porcję bitek i tak na przemian. Na samą górę wylewamy cały sos. Zapiekamy w 170stopniach przez ok 30 minut. U mnie wersja z ryżem, ale są idealne również do ziemniaków. Smacznego

ChilliJemy
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe 180

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam

Buniabaje w kuchni
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 139

północnej części Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro. Moqueca de peixe com camarão, w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być(...)pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory). Druga warstwa to płaty dorsza. Trzecia warstwa znów warzywa. Czwarta – rozrzucamy krewetki. Piąta i ostatnia – reszta warzyw i kolendra. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę sosu tabasco

Smaki Brazylii
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 179

Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron(...)się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku

Poezja Smaków - blog kulinarny
CURRY Z ZIEMNIAKAMI 142

lubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki.  Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka. Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili.  SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula  3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy opłukujemy i kroimy w dużą kostkę (3 cm). W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz starty imbir. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty. Nie rumienimy. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dolewamy bulion lub wodę.  Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień

cool and minty
Pieczone arabskie pulpety 175

troszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki(...)często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze słonecznikiem. 163

gustu :) Składniki: 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu (przed ugotowaniem) 250 g. szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ogórki korniszony (jak malutkie to więcej) 1 cebula 1 szklanka słoneczniku łuskanego 3 łyżki majpnezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa, szynkę i jajka pokroić w kostkę, wrzucić do miski

Agusiowe smakołyki
Zupa minestrone 157

jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Burger CAMEMBERT 266

materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam podać z prozdrowotnym ryżem dzikim lub czerwonym!  Zapraszam! Dla 1 osoby

Kuchnia PROzdrowotna
Chili con carne 230

przyprawy - chili, paprykę, cynamon i kolendrę. Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną. Zalać wszystko pomidorami z puszki i gotować ok. 20 minut, następnie dodać czekoladę, pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę fasoli i znów gotować ok. 15 minut. Dodać octu balsamicznego i doprawić potrawę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Najlepiej podawać z ryżem lud z podgrzanymi na suchej patelni trójkącikami

Dobra karma
Zupa z czerwonej soczewicy 221

pozostaje wyczuwalna. Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem. Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny z drobno pokrojonymi warzywami) * 1 szklanka czerwonej soczewicy * 2 łyżeczki słodkiej papryki

Mohiella

Proponowane wyszukiwania