ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:247/442)

Jak przygotować dobre sushi 102

Kulinarna mapa polski to coraz częściej bary serwujące rolki ryżu z rybą, albo warzywami, zawinięte w morskie algi. Danie to staje się coraz bardziej popularne również

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos z cukinii na zimę 204

Sos z cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1

Moje domowe kucharzenie
Polenta z duszonymi pieczarkami 160

Pierwszy przepis w nowym roku na blogu Dolcevita- in- my­ kitchen pochodzi z kuchni włoskiej. Polenta z duszonymi pieczarkami to danie, które bardzo kojarzy mi się

dolcevitainmykitchen
Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami 153

Parę postów temu pisałem o  Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem. Pisałem także, że niebawem pojawi się kolejne danie, którego bazą jest ryż arborio

Right Behind The Kitchen
LECZO 129

Leczo (z węgierskiego lecsó) potrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula

potrawyregionalne
Papryka faszerowana 136

Dzisiaj kolejne danie, a właściwie i idealny pomysł na przystawkę. Tym razem pyszna parowana papryka, farsz z mięsem mielonym oraz ryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla

Magiczne Życie Marty
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚMIETANĄ 121

wodą, gotować około 60 minut.   Dodać   oczyszczoną włoszczyznę, posolić i gotować do miękkości . Wywar przecedzić. Składniki na zupę: 1,5 l wywaru z kości i warzyw 150 ml śmietany 60 dkg pomidorów lub koncentrat pomidorowy 8 dkg cebuli 2 dkg mąki  natka pietruszki tłuszcz sól cukier vegeta do smaku Sposób przygotowania: Pomidory umyć, drobno pokrajać(...)wywarem. Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować i doprawić do smaku. Przy porcjowaniu dodać 1 łyżkę śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki Podawać z makaronem lub ryżem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
szakszuka – mój własny „bałagan” 215

obiad lub kolacja mistrzów. Sprawdzi się o każdej porze dnia (i nocy). Shakshouka (szakszuka) jest to danie kuchni arabskiej, składające się głównie z jajek, pomidorów, cebuli, papryki i innych warzyw gotowanych razem na patelni. Sama nazwa w języku arabskim oznacza „bałagan” i słowo to idealnie oddaje charakter tego dania. Składniki: 2 jajka, 2 dojrzałe pomidory, 1 mała cebulka(...)dodać również domową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko na co mamy ochotę. Nawet dodatek dobrego sera powinien idealnie pasować do naszej szakszuki. Do swojego dania dodałem nawet odrobinę ryżu, która została mi z wczorajszego obiadu. Dania wyszło jeszcze bardziej sycące. Przygotowanie: Pomidorki obieramy ze skórki i siekamy. Nie musimy tego robić dokładnie, ponieważ na patelni i tak się rozlecą

Gar Zdrowia
Najlepsze leczo z kurczakiem mojej mamy | dietetyczne 345

pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje?  Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby.  Tak samo jak  Oczyszczająca zupa jaglana  jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym.  Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia(...)cebule 1 puszka pomidorów w puszce Zioła prowansalskie Czosnek w proszku Papryka słodka Oregano Bazylia Sól morska Papryka ostra Liść lubczyku Przygotowanie: Przygotowujemy składniki, dokładnie myjemy mięso oraz warzywa. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię podlaną delikatnie wodą lub wysmarowaną olejem roślinnym i przyprawiamy. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka i szklimy na odrobinie oleju. Cukinię

Czarnawisienka
Ratatouille (ratatuj) 134

Ratatouille, zwane także bardziej swojsko ratatuj, to wegetariańskie prowansalskie danie. Najprościej rzecz ujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa są tanie i są wszędzie, jest to absolutnie obowiązkowa obiadowa pozycja. Podstawowe składniki to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. A reszta to już czysta fantazja. Przecież nikt nie zabroni Wam eksperymentować i dodawać tego(...)lubicie. Ratatuj jest lekkie, a jednocześnie naprawdę sycące. Można je podawać po prostu ze świeżym pieczywem, albo jako dodatek do obiadu. My zrobiliśmy z dzikim ryżem i duszoną piersią indyczą. Najedliśmy się tak, że wstać nie mogliśmy. I jeszcze sporo zostało. Bo jakoś tak odruchowo zrobiliśmy naprawdę potężną ilość. Ale nie zmarnowało się, dojadaliśmy w kolejne dni. A nadmienić muszę

Marder&Marder Manufacture
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 140

gotowane także na ryżu.      Krupnik nabierze wyjątkowego smaku jeżeli dodamy do niego, pod koniec gotowania, surowe żółtka rozprowadzone gorącą zupą oraz mleko. Należy pamiętać, aby takiego krupniku mocno nie gotować, a jedynie podgrzewać przez kilka minut. Jak zrobić krupnik - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kiedyś do krupniku zwyczajowo dodawano wyłącznie białe warzywa z rosołu, dzisiaj powszechnym

Moja Książka Kucharska
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 375

sosu sambal oelek; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć folią(...)podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się w grudki), na małym ogniu, przez kilka minut. Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać gorące, z ryżem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem

Gospodyni Miejska
Filet z papryką i porem 140

paprykę oraz pory i dusimy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dusimy dalej. Dodajemy serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą. Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.   Jako dodatki wybrałam mix sałat i ziemniaki, ale myślę, że ryż również fajnie może tu pasować

Smaki Na Talerzu
gulasz z indyka z warzywami... 186

cebule, z praski wyciśnięte ząbki czosnku do mięsa włożyć mrożone warzywa, użyłam mieszanki jesiennej z brokułem, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu śmietaną 18% wymieszać z mąką i wodą, wlać do gulaszu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami, makronem, z pieczywem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania