stanowić: dodatek do sałatek składnik do faszerowania warzyw np. papryki składnik farszu do gołąbków dodatek do gulaszu połączenie z różnymi sosami dodatek do mięsa na pulpety bazę do krupniku kotleciki, placuszki z kaszy składnik kutii na Wigilię składnik słodkiego deseru z bakaliami samodzielny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu Jak ugotować kaszę pęczak? Kaszy ani ryżu nigdy
Gotuj w domuDodajemy pokrojony pak choy i chwilę razem przesmażamy. Warzywa zalewamy sosem i mieszamy wszystko. Dodajemy świeże śliwki węgierki. Kaczkę kroimy ostrym nożem na plastry i na chwilę układamy na sosie, aby się zagrzała i ewentualnie doszła w środku, jeśli jest zbyt różowa. Dekorujemy świeżą kolendrą i chili. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. Smacznego! Artykuł Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym
olalacookingMłoda kapusta z czerwoną fasolą Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż
Ogrodnik w podróżypokrojone w kostkę, chwilę razem przesmażamy. Następnie warzywa podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy polędwicę i zalewamy ją sosem warzywnym, przykrywamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. na ok. 40-45 minut. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami
Apetyczna babeczkaDodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut (w zależności jakiego groszku używamy). Na końcu przyprawiamy solą do smaku. Nam bardzo smakuje z ryżem, ale można je również podawać solo albo z dowolnym
Lamarida.plmamy sezon także na inne owoce i warzywa to tym razem postawiłam na bób.Jeżeli lubicie, to z pewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki
Fabryka pomysłówLeczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe
kuchnia doskismażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńświetnie smakować podany z kaszą jak i ryżem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 250 g boczniaków 1 marchewka 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki wody Gotowanie żołądków Przygotowywanie warzyw Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar
Ugotowaćczasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać
vegetaniepaprykę i cebulę i dusimy je do miękkości. Warzywa dokładamy do sosu i mieszamy. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wylewamy na dno trochę sosu. Wykładamy na niego porcję bitek i tak na przemian. Na samą górę wylewamy cały sos. Zapiekamy w 170stopniach przez ok 30 minut. U mnie wersja z ryżem, ale są idealne również do ziemniaków. Smacznego
ChilliJemyPapryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam
Buniabaje w kuchnipółnocnej części Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro. Moqueca de peixe com camarão, w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być(...)pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory). Druga warstwa to płaty dorsza. Trzecia warstwa znów warzywa. Czwarta – rozrzucamy krewetki. Piąta i ostatnia – reszta warzyw i kolendra. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę sosu tabasco
Smaki BrazyliiWłoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron(...)się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku
Poezja Smaków - blog kulinarnylubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki. Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka. Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy opłukujemy i kroimy w dużą kostkę (3 cm). W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz starty imbir. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty. Nie rumienimy. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień
cool and mintytroszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki(...)często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według
Kulinarne przygody Gatitygustu :) Składniki: 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu (przed ugotowaniem) 250 g. szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ogórki korniszony (jak malutkie to więcej) 1 cebula 1 szklanka słoneczniku łuskanego 3 łyżki majpnezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa, szynkę i jajka pokroić w kostkę, wrzucić do miski
Agusiowe smakołykijest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemateriał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam podać z prozdrowotnym ryżem dzikim lub czerwonym! Zapraszam! Dla 1 osoby
Kuchnia PROzdrowotnaprzyprawy - chili, paprykę, cynamon i kolendrę. Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną. Zalać wszystko pomidorami z puszki i gotować ok. 20 minut, następnie dodać czekoladę, pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę fasoli i znów gotować ok. 15 minut. Dodać octu balsamicznego i doprawić potrawę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Najlepiej podawać z ryżem lud z podgrzanymi na suchej patelni trójkącikami
Dobra karmapozostaje wyczuwalna. Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem. Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny z drobno pokrojonymi warzywami) * 1 szklanka czerwonej soczewicy * 2 łyżeczki słodkiej papryki
Mohiellapodsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie do warzyw przekładamy plastry schabu. Podlewamy wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i dodajemy łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami
Walijskie Pichcenieznany dodatek do risotto, bardzo podkręca smak warzyw. Z ich dodatkiem smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy(...)tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki bulion zagotować z 1 listkiem laurowym na 1 łyżce masła poddusić cebulkę, dodać pokrojony seler i po kilku chwilach ryż. Przesmażyć razem przez kilka minut. Wlać wermut i odparować. Porcjami wlewać gorący bulion. Ryż gotować wg wskazań na opakowaniu. U mnie 16-17 minut. z upieczonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaki...)TYLKO nie rozgotujcie warzyw! 8.Nakładać na talerz 9.Zabielając śmietaną czy jogurtem uważać by się nie zważyło czyli -zalewać ją średnio gorącą zupką -na talerz/do michy dodać śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy,wymieszać,zalać resztą planowanej porcji Smacznego! P.S. Zamiast ziemniaków a) podawać z ryżem(proponuje ryż ugotować oddzielnie i dodać do zupy pod koniec gotowania
Fiolka w kuchnipaprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz ok 10 minut. Podawaj z naturalnym ryżem i ziołami
AZgotuj!Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową. Składniki 3 średnie bakłażany 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki(...)odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania
R'n'G Kitchen