ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:317/442)

Potrawka z kurczaka 149

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka

kuchnia doski
3 pomysły na wartościowe śniadania dla dzieci (i nie tylko) 238

placuszków, które lubi, to dobre rozwiązanie. Jajeczne muffinki to pyszny i bardzo uniwersalny przepis, który z łatwością możecie modyfikować, dodając do nich to, co zostało w lodówce i przemycając warzywa. Spójcie chociaż na mój przepis na muffinki do pracy wykorzystujący pozostałości z obiadu. Z kolei placuszki uwielbiają prawie wszystkie dzieci. Tadzio oczywiście najbardziej kocha słodkie, ale takie wytrawne też potrafi(...)prażone jabłko i polej miodem.  Placuszki z kaszy, serka wiejskiego i marchewki Składniki / na 8-10 sztuk: 1/2 opakowania Monini Rice&More Włoski Orkisz, Soczewica i Brązowy Ryż 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego 1/2 małej cebulki, drobno pokrojonej 1 marchewka starta na tarce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej

Chilli Czosnek i Oliwa
WIOSENNA KOPERKOWA Z ZACIERKAMI I I ŚMIETANĄ 112

Bardzo prosta i smaczna zupa. Gotuję ją zazwyczaj na częściach drobiu (skrzydełkach, udkach czy skrzydle z indyka), a serwuję z bardzo różnymi dodatkami: ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem, lanymi kluskami. Dziś  podałam ją z makaronem zacierkowym, który bardzo lubię.  Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe(...)Wykonanie: Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy zupę łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku roztartego w dłoniach. Na koniec dodajemy śmietanę 18% i dużo

Walijskie Pichcenie
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 175

oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku) . Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje się również do porcjowania w woreczki i zamrożenia. W zależności od regionu, wykorzystane składniki nieco(...)dużej patelni, zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć na małym ogniu ok 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Cały czas mieszając, ważne jest by warzywa się nie przypaliły, a udusiły w oliwie. Na patelnię wylać pomidory i dodać słodką paprykę.  Całość wymieszać i dusić 10-15min do zredukowania płynu. Wartość energetyczna (100g) Energia

Zielona Kuchnia
Sałatka z komosy ryżowej i awokado 151

związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać(...)mięty - różowa sól himalajska - olej sezamowy Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu, dodając czarny sezam (jeżeli nie macie, można pominąć). Ostudzoną komosę przekładamy do miski. Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy łodygi selera (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Do komosy dodajemy – całe oliwki, pokrojone łodygi selera naciowego (jak kto lubi – w plasterki, kostkę), przekrojone na połówki

mojewypiekiinietylko
Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą” 133

Dziś pokażę Wam, dlaczego rzadko pokazuję coś poza słodkimi wypiekami. Otóż, moi domownicy nigdy nie wiedzą co będzie na obiad, zawsze mam pochowane resztki, a to ryżu, a to ugotowałam za dużo marchewki, został jakiś sos, krem itd. Składniki: Przygotowany spód to quiche ( przepis tu ) 300 g ugotowanej brukselki (teoretycznie, bo Misiek wyżarł) ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę(...)jest to, co wydłubałam robiąc kapustę faszerowaną, przepis tu ) Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego).   Posmaruj ciasto połową sosu, ułóż warzywa. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Piecz całość 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. ps. Ja przeważnie robię

greenscarf
Sposób na przesoloną zupę 104

wyją ć skórki chleba, dodaj do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku, w wywarze przesolonej zupy można ugotować ryż – on również dobrze wchłania sól i przywraca właściwy smak zupy, do przesolonego czerwonego barszczu można dodać łyżeczkę cukru, gdy przesolimy bulion, dobrym rozwiązaniem jest wlać do niego roztrzepane(...)słona), przyprawy, które są dodawane w całości, wrzucamy na początku gotowania, natomiast przyprawy sypkie pod koniec, zupy gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy warzywa będą miękkie, zupę powinno się wstawić do lodówki zaraz kiedy ostygnie i przechowywać w zamkniętym pojemniku

Smaczne Potrawy
Curry z dyni 181

łyżeczki ziaren kolendry ( utartej w moździerzu )  2 łyżeczki brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny  Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety nie mogłam jej użyć :( Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Dynię obrać ze skóry, pokroić na grube kawałki w włożyć do nagrzanego na 180* piekarnika na około 15-20 min ( aż zmięknie).  Cebulę pokroić(...)się nie zsiadł. W tym czasie nasza dynia powinna juz być upieczona, więc należy ją dodać do reszty sosu. Zamieszać , pozwolić przejść się smakom i gotowe. Podawać z ryżem bądź chlebkami naan.  Smacznego

Jemy Pijemy
Ryżowa zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią 202

Sporo się u mnie działo w ostatnim czasie i mało czasu było dodać nowy przepis ale już nadrabiam i dodaje przepis na przepyszną zapiekankę, która może

Motylkowa Kuchnia
Gulasz z szynki 141

przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo zjeść ze świeżą bułeczką. Składniki 1 kg szynki wieprzowej 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 niewielki por 1 cebula nieduży seler 600 ml bulionu 150 ml czerwonego wytrawnego wina(...)smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w półplasterki marchewkę, pietruszkę, pora i pokrojonego w kostkę selera oraz cebulę. Warzywa wchłoną aromat który pozostał po smażeniu mięsa. Warzywa powinny być al dente. Przekładamy je do garnka z mięsem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W moździerzu ucieramy wszystkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mój ulubiony przepis na jesień - zapiekana papryka 186

lekko pożółkłym krzaku wciąż dojrzewają pomidorki koktajlowe, w kwietniku panoszy się obsypany błękitnym kwieciem ogórecznik, a miłorząb zrzuca ostatnie listki... i wypuszcza paczki! Ale, ale! Są też jesienne cudowne warzywa, papryki i dynie, którymi właśnie teraz można się cieszyć do woli i delektować w rożnych daniach.  Papryki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony to nasz jesienny faworyt. Z jednej(...)pasują zioła? Takie jak lubicie! My robimy przegląd ogródka i bierzemy to co jeszcze jest na krzaczkach. Papryki faszerowane najlepiej oczywiście smakują na ciepło, bez dodatków, lub z porcją ryżu albo grzankami czosnkowymi. Jednak jeśli będziecie chcieli zabrać je do pracy lub szkoły - nie wahajcie się, bo nawet na zimno będzie to smaczny i zdrowy lunch. Czas przygotowania: 10 minut

SzczyptaSmaQ
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 174

solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso na kawałki(...)małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Przepis z jagnięciny – marokański tagine appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą paprykowo-curry 120

Przepis autorski (mój). Uwielbiam kotlety z ryżu i przeróżnych kasz! (Na blogu znajdziecie sporo przepisów na te pyszności, np. klik , klik , klik , klik .) Ostatnio wprowadzam córce do próbowania nowe smaki, więc dochodząc do kasz ugotowałam jaglaną, a przecież nie będę gotowała po dwie łyżeczki... Uwielbiam kaszę jaglaną i zawsze mam na nią mnóstwo pomysłów! (O kaszy jaglanej możecie przeczytać(...)ilość! Naprawdę smakują rewelacyjnie i sprawdzą się na obiad oraz jako przekąska. Nawet na zimno i w wersji solo są pyszne, choć pasują też do lekkiego dipu i świeżych warzyw! Pychota! (około 5-6 sztuk) 100g kaszy jaglanej (u mnie w saszetkach - Sonko ) 1 cebula  1 jajko 1 łyżka mąki (może być pszenna lub skrobia kukurydziana) 1/2 łyżeczki curry

Di gotuje
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 164

zacznij smażyć listki jarmużu, gdy podczas smażenia jarmuż zmieni kolor i będzie szklisty przełóż na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i lekko posól. W głębokim naczyniu ułóż porcję ryżu, dodaj marynowane kurki i całość przykryj listkami jarmużu. 6. Panna cotta z białą czekoladą i galaretką na bazie Green koktajl Fit&Easy Składniki na 4 porcje : Śmietana(...)dokładnie rozpuści wyjmij laskę wanilii, przelej płyn do małych naczyń i odstaw do lodówki. Green koktajl blanszuj w wodzie, przełóż szybko do wody z lodem aby zatrzymać proces gotowani. Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop cukrowy. Gotową płynną galaretkę przelej

SMYKWKUCHNI
Potrawka z czerwonej soczewicy 114

ciągnęły cudowne zapachy 😊 Moim ulubionym dodatkiem do potrawki jest świeże pieczywo, ale możemy również j ą  podać z innymi dodatkami np. z ryżem   lub chlebkiem naan :-)   Składniki: soczewica czerwona 500 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, koncentrat 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kmin(...)oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wod ą . tak aby cala soczewica była przykryta.  Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania