Gulasz z karkówki Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki: 0,5 kg karkówki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego(...)mięso. Odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić warzyw *** *** Gdy cebula się zeszkli, całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat
Blog z Apetytemjedzenie powinno być naszym lekarstwem to po dokonaniu kilku modyfikacji nawet placuszki stają się dla mnie bardziej kuszące. Ograniczyłam więc mąkę do minimum, główną rolę w placuszkach niech odgrywają warzywa. W tym przypadku kalafior, ale zapewniam, że cukinia czy inne sprawdzą się znakomicie. Do tego ulubione zioła i przyprawy dla nadania smaku i gotowe. Zamiast smażyć je na patelni proponuję(...)masła klarowanego do smażenia wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego lub oleju kokosowego. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kalafiora siekamy nożem lub rozdrabniamy do konsystencji ryżu. Możemy zetrzeć go na tarce o dużych oczkach. Do kalafiora dodajemy cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę na blachę formując
Przysmaki Karolkijest źródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich(...)starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente. Na koniec łączymy z ugotowaną quinoa. Wychodzi porcja max dla 2 osób
wege i kropkapropozycję na danie jednogarnkowe z rybą. Ja miałam morszczuka, ale możecie wykorzystać do tego dania każdą inną rybę bez ości. Proste , smaczne i szybkie danie. Można podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Jeśli macie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki selera naciowego 2 duże(...)pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić do miękkości warzyw. garnek rybny z morszczukiem
O kuchni z uczuciemSzybkie, łatwe danie lekko pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć(...)olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiZawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku(...)ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów 500 g zmielonej wołowiny 3 ząbki czosnku 125 g mozzarelli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól pieprz 200 g (1 filiżanka) brązowego ryżu
Pełny talerzpewnością w każdym polskim domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moją, bardzo prostą i podstawową wersją. U nas w domu potrawkę podaję z kaszą gryczaną albo z ryżem. To idealne danie obiadowe, szczególnie dla dzieci. Potrawka z kurczaka Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 marchewka(...)Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka
Kulinarne przygody Gatitypapryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość solą, pieprzem, dość sporą ilością oregano, nieco mniejszą tymianku, szczyptą chilli i taką słuszną porcją mielonej słodkiej papryki. Gdy wszystko ładnie(...)dużą ilością płynu do jedzenia łyżką, nieco gęstsze do chleba, pośrednie do ryżu bądź makaronu, bądź też zupełnie gęste jako np. nadzienie do tortilli ;) Jak więc widać, możliwych wariacji jest wiele, zarówno w sferze doboru składników, jak i samego podania. U mnie zwyciężył brązowy ryż ;) Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaSmakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi(...)łyżeczki oregano i bazylii sól i pieprz 3 łyżki oliwy/oleju do smażenia Sposób przygotowania: Oprószone solą i pieprzem mięso (jeśli trzeba kroimy je w kostkę) podsmażamy razem z warzywami i przyprawami na oleju/ oliwie, na średnim ogniu, mieszając parę razy. Po ok. 10 min. zalewamy całość wodą, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy musztardę, przecier i przyprawy. Podduszamy wszystko pod przykrywką
Pyszny Duetrozwiązań – makaron możecie zastąpić dowolnym innym, także krótkim. Zamiast pieczarek – może cukinia?:) Jeśli dodacie np. pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka to takie danie świetnie pasuje z ryżem czy kaszą. Kilka pomysłów, kilka smaków, danie jedno . Smacznego Składniki: 280 g makaronu spaghetti 1 średnia cebula 8 pomidorków koktajlowych 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)wedle przepisu na opakowaniu, w garnuszku rozgrzewamy masło (uwaga, by się nie przypaliło), szklimy chwilę cebulę z czosnkiem, wrzucamy pomidory, chwilę razem przesmażamy, mieszamy, następnie dodajemy pieczarki, przyprawiamy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy mleko i 2 łyżki sera, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku, aby danie nabrało wyrazistości (szczególnie ostrej papryki, pieprzu i bazylii). Gotowe danie mieszamy z odcedzonym makaronem, posypujemy
Zasmakuj KuchniKilka rozwiązań - makaron możecie zastąpić dowolnym innym, także krótkim. Zamiast pieczarek - może cukinia?:) Jeśli dodacie np. pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka to takie danie świetnie pasuje z ryżem czy kaszą. Kilka pomysłów, kilka smaków, danie jedno. Smacznego:) Składniki: 280 g makaronu spaghetti 1 średnia cebula 8 pomidorków koktajlowych 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)opakowaniu, w garnuszku rozgrzewamy masło (uwaga, by się nie przypaliło), szklimy chwilę cebulę z czosnkiem, wrzucamy pomidory, chwilę razem przesmażamy, mieszamy, następnie dodajemy pieczarki, przyprawiamy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy mleko i 2 łyżki sera, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku, aby danie nabrało wyrazistości (szczególnie ostrej papryki, pieprzu i bazylii). Gotowe danie mieszamy z odcedzonym makaronem, posypujemy parmezanem
Zasmakuj Kuchniwybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda na makaron i w jednym czasie, w kilka minut mam gotowy, ciepły obiad. A Ty lubisz pomidorową? Podajesz z makaronem czy z ryżem? A może z ziemniakami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty) 2 marchewki 1/3 selera 1 pietruszka 1/2 słoiczka koncentratu(...)zimną wodą (wody w garnku około 3 litry). Gotujemy około pół godziny, następnie dorzucamy pietruszkę, seler, marchewki pokrojone, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i szczyptę pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy pozostałymi przyprawami (bez natki) i koncentratem pomidorowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek
Kolorowy Przepisowniksamo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość. Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji. Koniecznie(...)papryka słodka – do smaku * sos sojowy – do smaku * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 1 łyżka * śmietana gęsta 18% – 2 łyżki * limonka * świeża kolendra + ryż jaśminowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, czosnek, trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki
Ostra na SłodkoOstatnio dużo w mojej kuchni takiej jakieś prostoty, dania dosłownie wrzuć do garnka/patelnię i czekaj, szkoła jednak swoje robi. Dużo też warzyw i eksperymentów kuchni wegańskiej, szczególnie na słodkości mnie wzięło, choć czasu na ich realizacje już mniej, ale już sobie obiecałam, że co tydzień (póki mam czas) będę odhaczać jedną pozycję z mojej listy "do". W tym tygodniu(...)będę robić ten jakiś "inny" sernik :D jak wyjdzie to się pochwalę ^^ Dzisiaj post w całości wegański tak w razie informacji :) czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią
More food, love and dreamsKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w
Oryginalny smakCebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego przełożyć starte warzywa (marchewkę, cebulę oraz kapustę), wbić jajka, wsypać kaszkę manną i całość mocno przyprawić (solą, pieprzem oraz słodką papryką). Farsz bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, kilka minut). Jeśli według Was masa(...)drugą stronę. Uwaga: pulpety powinny być zakryte sosem! Ewentualnie dolać szklankę wody. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 25-30 minut). Przygotowane pulpety podawać z ziemniakami lub ryżem. Przygotowywanie pulpetów Etapy przygotowywania sosu i gotowania pulpetów Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćszybki i bardzo smaczny obiad - gulasz z indyka w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem pieczarek, kukurydzy, papryki i groszku. Taki gulasz świetnie smakuje, gdy jest podany z ugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca 150 g pieczarek 1 szalotka 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała puszka(...)pokroić w półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć szalotkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Przesmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso z indyka. Gdy mięso się zetnie to dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i wlać 2 szklanki
Ugotowaćjestem zadowolona z nagrody, jak na prawdziwego kaszożercę przystało. Przepis zmodyfikowałam, głównie ze względu na to, że tylko ja jadam w domu kasze. W oryginale pęczak jest połączony z ryżem jaśminowym, ale nie wchodziło to w grę ze względu na bardzo małe ilości, które musiałabym ugotować. Generalnie z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, wykorzystuje się w nim składniki, które zawsze(...)jedną porcję: pół szklanki pęczaku 1 czerwona cebulka 5 szt. suszonych pomidorów 1 łyżka gęstej śmietany łyżeczka masła natka pietruszki (w oryginale kolendra) łyżka startego żółtego sera łyżeczka suszonych warzyw (lub bulion) sól pieprz Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę kroimy i rumienimy na maśle. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory. Przekładamy do kaszy, posypujemy serem. Doprawiamy śmietaną, solą
Wrzosowa Polanabyliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem(...)zarówno mnie jak i T.Rewelacyjna!( próbowałam wyciągnąć przepis od Pani kelnerki , ale niestety się nie udało.A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ).Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha!Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić
Ostra na Słodkozupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować około 15 minut.Po tym czasie dodać pokorojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając aby nie rozgotować dyni.Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na aksamitny krem.Do miseczki wlać śmietanę, dodać starty imbir i chochlę zupy. Dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę(...)się ziemniaka i marchewkę, tym szybciej się ugotują.Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody.Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska